Několik křestních jmen

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Několik křestních jmen

Příspěvekod Pichnat4 » pon bře 12, 2012 10:48

Zdravím, s kolika nejvíce křestními jmény jste se setkali u jedné osoby? Dostal jsem se teď do obce Měděnec a tam není nic neobvyklého, že narozené dívky mají 3 a více křestních jmen.
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Re: Několik křestních jmen

Příspěvekod stanley4 » pon bře 12, 2012 10:56

Ja mám v rodokmeni najviac tri krstné mená, s viacerými som sa ešte nestretol. Čo som čítal, počet krstných mien súvisel s postavením rodičov - čím bohatší/urodzenejší, tým viac mien... nejedná sa o nejakú nižšiu šľachtu?
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod sanmarco » pon bře 12, 2012 11:07

Já se potkal v přerovských matrikách s tímto, u běžného mistra ševce, jeho syn i jeho vnuk má jméno:

Tomáš Kašpar Melichar Baltazar Vyplel
sanmarco

Příspěvekod Pichnat4 » pon bře 12, 2012 11:28

Jestli je to nižší šlechta nevím, ale čtu tam, že je obuvník, švec?

http://img24.eu/v-45qlvtup.bmp
Pichnat4

Oblast pátrání: Rakovnicko, Lounsko, Žatecko, Berounsko, Rokycansko

Příspěvekod zrnka písku » pon bře 12, 2012 11:41

Pichnat4 píše:Jestli je to nižší šlechta nevím, ale čtu tam, že je obuvník, švec?

ano, měšťan a švec

Kdysi jsem někde četla, že si lidé mysleli, že čím více jmen dítěti dají, tím více svatých těch jmen bude ty děti chránit - nemuselo to souviset jen s postavením rodičů (viz šlechta), ale i s místní zvyklostí
zrnka písku

Příspěvekod stanley4 » pon bře 12, 2012 11:43

Pichnat4 píše:Jestli je to nižší šlechta nevím, ale čtu tam, že je obuvník, švec?

Burger und Schuhmachermeister - občan/mešťan a obuvnícky majster, bol teda asi "niečo viac"
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod selinger » pon bře 12, 2012 13:55

Pichnat4 píše:Zdravím, s kolika nejvíce křestními jmény jste se setkali u jedné osoby? Dostal jsem se teď do obce Měděnec a tam není nic neobvyklého, že narozené dívky mají 3 a více křestních jmen.

Nemusím chodit do matrik, na mém původním německo českém křestním listě z roku 1944 mám já sám tři křestní jména. Kromě toho ale i záznam, který mi v době komunistické nadvlády nadělal tolik potíží, že jsem raději křestní list "ztratil" a nechal si vystavit nový, kde bylo uvedeno jen křestní jméno jedno.
selinger

Příspěvekod ivannam » sob dub 07, 2012 14:45

sanmarco píše:Já se potkal v přerovských matrikách s tímto, u běžného mistra ševce, jeho syn i jeho vnuk má jméno:

Tomáš Kašpar Melichar Baltazar Vyplel

No každopádně lepší tohle, než se jmenovat pak Tomáš Tři králové Vypletl... :-))))))))
ivannam

Oblast pátrání: Skláři (Eisner, Gerhard, Plešinger, Fillinger, Weingart...); Košťany 20.st. (Marek, Mišta...); Rumunsko - Scaius;

Příspěvekod Brasl » úte dub 17, 2012 15:24

Je zvykem, že kromě vlastního jména se při křtu dávají i jména kmotrů. Tím to naroste.
Brasl

Příspěvekod magdalka » úte dub 17, 2012 16:37

Počet křestních jmen může být opravdu různý, záleží asi na místních zvyklostech a na duchovním, který křest provádí. Ve jménech se někdy odráží jména kmotrů, ale především jméno vyjadřuje spojení s duchovním patronem (či patrony) křtěného. Jsou to tedy jména světců. A protože uznaných světců už je pěkná řada, jejich první jméno se mnohokrát opakuje. Pokud si toho rodiče křtěného byli vědomi, měli opravdu zájem za patrona svého dítěte zvolit konkrétního světce, museli tedy toto jméno ještě upřesnit dalšími přívlastky. Asi nejznámější příklad je Jan, nejčastěji ve spojení Jan Evangelista, Jan Křtitel, Jan Nepomucký, ale našla jsem v matrice i např. jméno svatého Jana z Boha. Jako další příklad uvedu ještě František Serafínský (což je sv. František z Assisi) nebo František z Pauly.
magdalka

Zpět na Otázky a odpovědi