Hledám

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Příspěvekod CHORINUSS » čtv úno 09, 2012 17:26

Jak tady čtu Vaše nářky nad technikou, tak s tím mám trochu jiné zkušenosti.
Já jsem přede dvěma, třemi lety jezdil do archivů osobně, prolistoval jsem si pro mě důležité matriky a pak i gruntovní aj. knihy, vše pro mě zajímavé jsem si nafocoval a teprve doma zpracovával. Je to sice trochu staromódní, ale tehdy a některé dokumenty ani dnes ani jinak nejdou.
Takhle si to jak čtu z Vašich litanií asi někdo z tepla domova ani nedovede představit.
Samozřejmě pokrok nelze zastavit. I když na druhou stranu mít 300 nebo i 500 letou knihu v rukách pro mě byl možná větší zážitek, navíc když tato práce mi přišla daleko rychlejší ...
Každopádně bych i dnes alespoň na jeden den návštěvu archivu každému doporučil.
CHORINUSS

Re:

Příspěvekod mastermisule » pon úno 13, 2012 16:07

CHORINUSS píše:Jak tady čtu Vaše nářky nad technikou, tak s tím mám trochu jiné zkušenosti.
Já jsem přede dvěma, třemi lety jezdil do archivů osobně, prolistoval jsem si pro mě důležité matriky a pak i gruntovní aj. knihy, vše pro mě zajímavé jsem si nafocoval a teprve doma zpracovával. Je to sice trochu staromódní, ale tehdy a některé dokumenty ani dnes ani jinak nejdou.
Takhle si to jak čtu z Vašich litanií asi někdo z tepla domova ani nedovede představit.
Samozřejmě pokrok nelze zastavit. I když na druhou stranu mít 300 nebo i 500 letou knihu v rukách pro mě byl možná větší zážitek, navíc když tato práce mi přišla daleko rychlejší ...
Každopádně bych i dnes alespoň na jeden den návštěvu archivu každému doporučil.

Kdyby archivy nebyly zdigitalizované nebo opisy nešly řešit přes poštu,tak se rodokmen ani nepokouším dělat. Mám všechny archivy dost daleko a vzhledem k tomu, že se půjčuje jen určitý počet matrik na den,tak by byla návštěva časově a finančně náročná. Představit si to z tepla domova určitě mohu, ale jak jsem psala-nemožné z časového i fin.hlediska.
mastermisule

Re: Hledám

Příspěvekod CHORINUSS » pon úno 13, 2012 20:06

Samozřejmě, to chápu, já to mám do archivu něco přes 30km, resp. do druhého 12 km. Mám výhodu, že se předci moc nestěhovali, jenom v rámci panství.
Ale na druhou stranu když jsem s rodokmenem začínal nebylo v " mojich" archivech o digitalizaci ani ponětí ( začínalo se o nich teprve mluvit ), takže mi nic jiného nezbylo.
Je také pravda, že jsem v matrikách či gruntovnicích skoro nečetl, vše jsem si nafocoval a zpracovával až doma a smozřejmě jsem se pokusil vždy projít maximální počet knih.
Přesto mi prošlo rukami pár knih, nechtěl bych je počítat, i to by se ale také dalo.
Jen pro zajímavost jsem si jednou nafotil, kolik se mi sešlo za jeden den na stole knih...
Když jsem pak srovnával rychlost z digitalizovaných matrik při zpracování rodokmenu z matčiny strany - MZA Brno, práce mi trvala snad o polovinu déle. Tak nevím ...

http://img24.eu/v-g75vep2g.jpg
CHORINUSS

Re: Hledám

Příspěvekod mastermisule » pon úno 13, 2012 20:37

CHORINUSS píše:Samozřejmě, to chápu, já to mám do archivu něco přes 30km, resp. do druhého 12 km. Mám výhodu, že se předci moc nestěhovali, jenom v rámci panství.
Ale na druhou stranu když jsem s rodokmenem začínal nebylo v " mojich" archivech o digitalizaci ani ponětí ( začínalo se o nich teprve mluvit ), takže mi nic jiného nezbylo.
Je také pravda, že jsem v matrikách či gruntovnicích skoro nečetl, vše jsem si nafocoval a zpracovával až doma a smozřejmě jsem se pokusil vždy projít maximální počet knih.
Přesto mi prošlo rukami pár knih, nechtěl bych je počítat, i to by se ale také dalo.
Jen pro zajímavost jsem si jednou nafotil, kolik se mi sešlo za jeden den na stole knih...
Když jsem pak srovnával rychlost z digitalizovaných matrik při zpracování rodokmenu z matčiny strany - MZA Brno, práce mi trvala snad o polovinu déle. Tak nevím ...

http://img24.eu/v-g75vep2g.jpg

Já bohužel nemohu porovnávat, mám zkušenosti jen s těmi zdigitalizovanými. To je nádhera jeden archiv 30 a druhý 12 km. Já bydlím na severu Čech a předky mám MZA Brno, Přerov, Zámrsk a Praha, takže nejbližší je 100km Praha :-))Jinak ta fotka těch matrik je úžasná. Máte pravdu, že vidět a osahat si takovéto knihy je asi nezapomenutelné.
mastermisule

Předchozí

Zpět na Hledá se!