lékařská záhada?

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

lékařská záhada?

Příspěvekod kikinecka » pon bře 06, 2017 19:52

Dobrý večer, mám tu takovou lékařskou záhadu. Moje přímá příbuzná Marie Jedlínská je zapsaná roku 1886 jeho zemřelá a to na následky těžkého porodu, ale poslední dítě porodila už v roce 1881, od té doby se žádné nenarodilo. Je možné, že se jí třeba narodilo mrtvé dítě a farář ho nikam nezapsal? I když to se mi moc nezdá :(
Jak je to možné?
kikinecka

Oblast pátrání: Zámrsk, okres rychnov nad kněžnou

Re: lékařská záhada?

Příspěvekod Zora » pon bře 06, 2017 20:12

V roce 1881 se zapisovalo jak narození mrtvého dítěte, tak úmrtí dítěte při porodu.

Pravděpodobně neporodila doma - pokud jste dobře hledala.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod kikinecka » pon bře 06, 2017 21:01

To mě vůbec nenapadlo :D v tom případě mě ale zase vůbec nenapadá kdy by mohla rodit :D okolní vsi mám prohledaný a její rodiče byli v té době oba po smrti :D
kikinecka

Příspěvekod kikinecka » pon bře 06, 2017 21:22

už se mi rýsuje v hlavě scénář jak rodí někde na polní cestě bůh ví kde :D a absolutně nevím kde hledat
kikinecka

Příspěvekod Zora » pon bře 06, 2017 21:42

Co o ní víte? Kde žila, kde pracovala, jaké měla povolání...

Byla svobodná, vdaná, ....
V roce 1886 mohla rodit v některé ze Zemských porodnic, např.
dítě by se narodilo tam, ona odešla domů - to bylo kam, měla domek po zemřelých rodičích? Nebo u koho žila, třeba u bratra?

Dítě mohla nechat v porodnici. - nebo nemuselo přežít...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod kikinecka » pon bře 06, 2017 21:55

Takže vím o ní toto:
Narodila se 7.12.1853, Šachov 37, Janu Tomáškovi, nevím kdy ani kde se narodil, možná v Hodečíně (tam nerodila), který zemřel 1873 v Šachově 37, a Anně roz. Hlaváčkové, možné ze Ždáru, kde ovšem také nerodila.
24.11.1874 se vdala se Františka Jedlínského, zedníka z Kostelecké Lhoty 37, jeho otec Karel J. zemřel před rokem 1875 a jak to bylo s jeho matkou Annou, která byla též z Kostelecké Lhoty nevím, ale vím, že v Kostelecké Lhotě nerodila.
25.8.1875 se jí narodil první syn Josef (zemřel 25.5.1880) a posledním dítětem o kterém vím byla Josefa, která se narodila 29.10.1882 (normálně se dožila dospělosti, vdala se a měla děti). Mezitím měla ještě 3. děti.
22.5.1884 umírá v Šachově 37 na následky těžkého porodu. Pohřbena je 24.5.1884.

Toť vše :)
kikinecka

Příspěvekod kikinecka » pon bře 06, 2017 21:56

to co je mi hlavně divné je, že jsem nikde nenašla ani jediného sourozence
kikinecka

Příspěvekod Zora » pon bře 06, 2017 22:06

Jako vdaná by rodila doma. Mohlo se ale stát, že porod byl tak těžký, že volali lékaře a pak by se dalo předpokládat, že byla převezena do nemocnice - v té době už vnímám tyhle případy podle matrik.
Zkuste najít nejbližší nemocnici - já to tam neznám.

Také je možné, že nějaký lékař byl v okolí a ona zemřela u něj - méně pravděpodobné.

Bohužel se jedná o Zámrsk, tam hledat neumím, to je mně líto.

Z
Zora

Příspěvekod kikinecka » pon bře 06, 2017 22:16

nejblíže byl Rychnov nad Kněžnou, takže mrknu tam a uvidíme o žádném lékaři v okolí tedy vůbec nevím
kikinecka

Příspěvekod kikinecka » úte bře 07, 2017 7:58

tak už jsem zase tam kde jsem byla :( nenašla jsem jí ani v Rychnově ani v Náchodě a ani v Opočně a nakonec ani v Hradci
kikinecka

Příspěvekod Zora » úte bře 07, 2017 9:24

Tak hledat okolo, tak jako to děláme všichni, kterým se ztratil předek. :-)))

Z
Zora

Příspěvekod ZEL » úte bře 07, 2017 9:26

A nemohl být ten těžký porod spíš potrat? Netuším, od kterého měsíce těhotenství se mrtvě narozené děti zapisovaly do matriky. Předpokládám, že matriky zemřelých na pohřeb toho dítěte jste kontrolovala.
ZEL

Oblast pátrání: Rody Zelinků a Zelingerů
http://zelinka.genebaze.cz/zelinka.html

Příspěvekod kikinecka » úte bře 07, 2017 10:56

ZEL píše:A nemohl být ten těžký porod spíš potrat? Netuším, od kterého měsíce těhotenství se mrtvě narozené děti zapisovaly do matriky. Předpokládám, že matriky zemřelých na pohřeb toho dítěte jste kontrolovala.

ano zkontrolovala :)
kikinecka

Příspěvekod matju » úte bře 07, 2017 13:11

Dívala jsem se a Šachov má zvlášť svoje matriky N a Z... Nemohlo se stát (samotné se mi to mnohokrát stalo), že by dítě bylo zapsané v jiné matrice z farnosti Borohrádek? Nebo jste prošla všechny matriky N a Z Borohrádku?
TY Michala Maturová
matju

Oblast pátrání: Hradecko, Jičínsko, Trutnovsko, Železnobrodsko, Hořicko, Berounsko, Střední čechy
https://www.mojekoreny.com/

Příspěvekod Viola » úte bře 07, 2017 13:20

Její manžel František Jedlínský zemřel kdy a kde? Nemohla se znovu vdát a rodit pod novým příjmením a v matrice úmrtí jí zapsali původní jméno Jedlínská?
Věk u úmrtí jste kontrolovala? Nemůže to být jiná Jedlínská?
Viola
Viola

Oblast pátrání: Jižní Čechy > Marčovice, Milíkovice; Plzeň; Jižní Morava > Čechy pod Kosířem; Severní Čechy > Železný Brod

Další

Zpět na Otázky a odpovědi