od duros » čtv led 19, 2012 15:10
Len raz som skusil zadavat priezvisko v tvare, v akom bolo uvedene v matricnom zapise, ale po problemoch, ktore nastali po naraste poctu osob v rodokmeni, som to zanechal a uplne vsetko prerobil na jeden variant (sucasny), pretoze:
1) zle sa mi orientovalo v zozname osob (najma so zhodnymi osobnymi menami a rokmi narodenia)
2) ta ista osoba bola preukazatelne inak zapisana pri narodeni, inak pri sobasi a inak pri umrti - ktory variant teraz zvolit, ak chce mat clovek uplne presne to, co je uvedene v matrike? - stale hovorim o priezvisku...
3) samotny vystup vyzeral strasne, ak mali deti ine priezvisko - teda ono nebolo ine, stale to bol ten isty rod, len raz mal koncovku -y, raz -i, raz -yi, raz mal zaciatocne pismeno jednoduche "V", inokedy dvojite "W" a este aj uprostred priezviska niektori pisali spravnu samohlasku "é", ini zase nespravnu samohlasku (kratke "e", kratke "i", alebo dlhe "í" - tak sa totiz v madarcine cita dlhe "e"...) - a teraz si z toho vypocitajte, kolko podob priezviska mohlo byt:-)))
Summa summarum - moja rada znie: radsej pouzivat jednotne priezvisko, ale v pripade zien som radsej za prechylovane; v konecnom dosledku uplatnujem terajsiu podobu priezvisk.