Svatba Jakub Vyhnalík + Rosina

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

Svatba Jakub Vyhnalík + Rosina

Příspěvekod Zuz1996 » pon říj 31, 2016 11:08

Dobrý den, hledám svatbu tohoto páru, který žil v Lukovanech. On narozen cca 1725 ona cca 1729. První dítě mají v Lukovanech roku 1745.
H
Zuz1996

Re: Svatba Jakub Vyhnalík + Rosina

Příspěvekod Dagmar8 » pon říj 31, 2016 11:24

Bylo by dobré dát sem nějaké odkazy, z čeho vycházíte...
ty Dáša
Dagmar8

Oblast pátrání: Slavkov u Brna, Vyškov, Humpolec, Jiřice a okolí, Hradec Králové, Praha, Pardubice, Rokytno,

Příspěvekod Zuz1996 » pon říj 31, 2016 12:41

Úmrtí Jakuba http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=192, 2.9.1780

Úmrtí ženy Rosiny http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=717, 3.4.1764
V zápisu je sice uvedena Anna, ale tady se farář spletl, současně s tímto párem totiž žije pár Jakub V. + Anna v Zakřanech, tato Anna zemřela tuším někdy kolem roku 1781. Navíc v roce 1764 se žení Jakub Vyhnalík, vdovec z Lukovan.

První mnou nalezené dítě, dcera Helena http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=286, 29.4.1745
Kmotři jsou myslím vždy ze Zakřan nebo Lukovan, až na čtvrté dítě, syna Bartoloměje *1753, kdy je kmotr z Ketkovic a kmotra z Radotic. Zkoušela jsem i tyto matriky, ale nic.
Zuz1996

Příspěvekod Zora » pon říj 31, 2016 12:53

pro Lukovany je k danému období ještě matrika Rosic.
ale jak Vás znám tohle máte prohledané...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zuz1996 » pon říj 31, 2016 13:22

Jojo, znáte mě Zoro :D V podstatě jsem projela okolní farnosti Rosice, Oslavany, Ivančice, Troubsko, Mohelno, i Náměšť a nic. Zatím se mi povedlo najít jen svatbu toho druhého páru :( Je to rodokmen na přivýdělek a já bez té svatby bohužel nemůžu pokračovat, protože se v rosické farnosti v té době narodilo více Jakubů. Myslím že jsem jich napočítala asi 5 co by jich přicházelo v úvahu :D Tak kdyby na tu svatbu někdo náhodou narazil...
Zuz1996

Příspěvekod Zora » pon říj 31, 2016 14:06

Blízko jsou Neslovice, Hlína , ty spadaly nejen pod Ivančice, ale především pod Dolní Kounice
dále je možné hledat v Domášově (fara Ostrovačice),
stejně jako v matrikách pro obec Březník - tedy nejen fara Mohelno , ale i Jinošov

Zkusila bych pak i Senorady.

Jak jste uváděla tu obec Radotice... myslela jste Radostice nebo Rapotice nebo fakt Radotice, které jsou od Stanoviště už trochu dál...?
Z

V tomto období bych svatbu hledala u nevěsty a ne v příliš velikém okruhu (i když - náhoda je blbec)

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zuz1996 » pon říj 31, 2016 14:15

Projíždím další, teď jsem u Ostrovačic, zkusím ty Dolní Kounice, ty mně nenapadli.
Taky mě to překvapilo, ale jsou to opravdu Radotice. Zajímalo by mě kde se tam vzala kmotra z 80 km vzdálené vesnice http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=343, 5.8 Bartoloměj .... kmotra Rozina Krystková z Radotic. Leda že by se farář upsal??
Zuz1996

Příspěvekod Zora » pon říj 31, 2016 15:03

Upsat se mohl, stejně tak se mohla provdat sestra matky Bartoloměje na opačnou stranu, pak by původní bydliště "obou možných sester" nebylo zas tak daleko.

Ale v první polovině 18. století mám v rodokmenech takových i delších přesunů více. Sedláci prodávali i nakupovali zboží na vyhlášených trzích, potřebovali k tomu vozky, nádeníky, prodejce... takže se lidé přesunovali... potřebovali k tomu vozy s kočími, nádeníky, prodejce...
(z Ivančic vyjíždělo např. v dřívějších dobách až 500 - 600 vozů na trhy v okolních obcích, vezly se skoro ve všech hrnčířské výrobky, mistři ani jeho tovaryši sice mohli dělat doprovod, ale na řízení povozů a na hrubou práci si najímali nebo posílali učedníky. Možnost seznámení byla pak veliká... )

Ale Vy si určitě poradíte, Rapotice spadaly tuším pod Čučice,... Radostice pak pod Dolní Kounice nebo Ořechov. - v daném období jsou obě variant možné. (varianta, že se farář upsal, vše je možné)
Z
Zora

Příspěvekod Zuz1996 » pon říj 31, 2016 15:28

Začínám to vidět bledě :( Projela jsem už všechny varianty +- 10 let před rokem 1745 a nic, už zbývá jen Ořechov. Taky mě napadlo, jestli se ten lísteček se zápisem prostě neztratil, sama mám v Rosicích takový případ, kdy je zapsané jen datum, jméno ženicha a křestní jména svědků a to v místě matriky, kde jsou jinak zápisy celkem podrobně a takových jsem našla víc...
Zuz1996

Příspěvekod Svetluska78 » pát lis 04, 2016 18:01

Jakuba Vyhnalíka a Rosinu mám v rodokmenu i já, ale také se mi nepovedlo najít jejich svatbu a dostat se dál. Prolezla jsem okolí a nikde nic :(
Svetluska78

Oblast pátrání: Rosice, Lukovany, Rudka, Javůrek, Jívoví, Kundratice, Stanoviště, Veverská Bítýška, Veverské Knínice, Zbýšov, Křižanov, Krnsko, Lázně Bohdaneč, Uherské Hradiště, Strážnice, Osvětimany...

Příspěvekod Zuz1996 » sob lis 05, 2016 8:19

Jsou to přímí předci pána pro kterého rodokmen dělám a on už mi dříve dělaný rodokmen Vyhnalíků propůjčil. Ale dotyčný nějakým způsobem spojil tohoto Jakuba s Jakubem narozeným 1716 Matěji V. v Lukovanech. Ale myslím že to bral jen podle místa původu. Vyzkouším teď sebrat Jakuby Vyhnalíky narozené během deseti let a zkusím je nějak postupně vyřadit, snad mi zbyde ten kterého hledáme.
Jinak Rosina musela pocházet ze vzdálenější lokality, prohledala jsem farnosti do cca 50 km a svatba nikde.
Zuz1996

Příspěvekod Svetluska78 » sob lis 05, 2016 8:36

No já mám u Rosiny poznámku, že snad měla být rozená Kavanová... Ale musím pohledat sešity, kde mám poznámky, abych zjistila, jak jsem na to přišla a jestli to k něčemu nepomůže...
Svetluska78

Oblast pátrání: Rosice, Lukovany, Rudka, Javůrek, Jívoví, Kundratice, Stanoviště, Veverská Bítýška, Veverské Knínice, Zbýšov, Křižanov, Krnsko, Lázně Bohdaneč, Uherské Hradiště, Strážnice, Osvětimany...

Zpět na Hledá se!