Poslední předek 1799, dál s tím nejde hnout

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Poslední předek 1799, dál s tím nejde hnout

Příspěvekod clansman » stř bře 23, 2016 21:14

Dobrý den, prosím o radu, kde by se dalo pokračovat v pátrání po předcích, jejichž poslední (nebo první, jak se to vezme :D ) údaj jsem našel z r. 1799, kdy se vzali již v obci Lískovec (Leskowetz)
viz odkaz, druhý údaj na str.10
http://repo.archives.cz/zoomify_viewer/ ... tualImg=80
Našel jsem ještě odkaz na úmrtí z r.1800, kdy šlo zřejmě o matku mého předka Josefa, který se v r. 1799 ženil, ale nevím, jak se chytit dál- pátý údaj - Guretzky Jacob
http://repo.archives.cz/zoomify_viewer/ ... ualImg=182
Určitě se museli do mé vsi odněkud přistěhovat, protože v dřívějších matrikách se již v indexu narození naše jméno nevyskytuje, jen bych potřeboval nakopnout, kterým směrem hledat dál, matriky z vedlejších obcí jsem prohledal taky, ovšem bez výsledku. Za jakoukoliv radu předem moc děkuji :D
clansman

Re: Poslední předek 1799, dál s tím nejde hnout

Příspěvekod Karla55 » stř bře 23, 2016 21:34

Odkazy jsou špatné, je nutné uvést přímý odkaz na obrázek.
nn.jpg
nn.jpg (11.61 KiB) Zobrazeno 3146 krát
Karla55

Oblast pátrání: Lysá n. Labem a okolí, Novojičínsko, Východní Čechy, Budišov n. Budišovkou a okolí

Příspěvekod Branwen » stř bře 23, 2016 23:03

Obávám se, že jste se stal jednou z mnoha obětí tzv. Josefínského příkopu. To je období několika (desítek) let po roce 1784, kdy Josef II. nařídil psát do matrik jen jména snoubenců / rodičů bez dalších podrobností :(

1) Zkuste prohledat záznamy narození všech jejich dětí. Čím později narozené, tím větší pravděpodobnost, že tam těch údajů bude zase víc, třeba včetně toho, jak se jmenovali a odkud jsou rodiče otce. Také si ke křtu mohli pozvat kmotry z otcova bydliště.
2) Hodně teoreticky by něco mohlo být i v zápisech narození jeho vnuků.
3) Další možností jsou gruntovnice, pokud Josef v obci koupil dům, mohlo by tam být napsáno, odkud pocházel.
Branwen

Oblast pátrání: Telč, Třešť, Brtnice, Bohdalov, Žďár n. S.

Příspěvekod clansman » stř bře 23, 2016 23:10

Moc děkuji.
ad 1) Všechny děti jsem dohledal, bohužel odkud pocházeli rodiče se tam nikde nepíše
ad 2) Ani u vnuků
ad 3) Gruntovnicí myslíte gruntovní knihu? Tam jsem se ještě nedíval, ale děkuji za tip, projedu ji.
clansman

Příspěvekod Zora » stř bře 23, 2016 23:36

V generálním rejstříku k lánové vizitaci jsem našla pouze tvar příjmení
Kurecký Martin, domkář bez polí, obec: Tovačov-město, , panství Tovačov

Písmeno G-K se zaměňovalo,

PS - ráno ještě jednou zkontroluji možné tvary příjmení Guretzky , zda něco neobjevím, teď v noci na to už nevidím.
rozsvíceno mám, dodávám pro jistotu:-). Z.

edit - já netuším,. zda Vámi hledaná obec - asi Lískovec u Frýdku - leží na Moravě, nebo ve Slezsku- hranice bohužel procházejí právě někde v těchto místech,. Nemůžu zaručit, že obec je zachycena v lánových rejstřících. Třeba mě doplní nějaký znalec.
http://www.maticeslezska-opava.cz/text/ ... ezska.html
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karla55 » čtv bře 24, 2016 0:16

Frýdek je ve Slezsku. Lískovec je dnes jeho součástí.
Karla55

Oblast pátrání: Lysá n. Labem a okolí, Novojičínsko, Východní Čechy, Budišov n. Budišovkou a okolí

Příspěvekod Zora » čtv bře 24, 2016 0:26

Děkuji za doplnění. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Karla55 » čtv bře 24, 2016 1:15

Možná mohli přijít z Frýdlantska nad Ostravicí, kde je dnes největší hustota Gureckých:
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Gureck%C3%BD/hustota/
Gurecký kdejsme.cz.jpg
Karla55

Příspěvekod Zuzana Jah » čtv bře 24, 2016 7:13

Také jsem si myslela, že nezjistím, odkud přišel rod do naší obce - pak jsem procházela matriku oddaných a on se prapraprapředek v 65 letech ženil podruhé a tam už farář napsal místo původu - byla to náhoda - tak držím palce, třeba také naleznete přetrženou nit Zuzana
Zuzana Jah

Oblast pátrání: Královéhradecký kraj

Příspěvekod clansman » čtv bře 24, 2016 7:32

Tak předně - všichni jste zlatí ! Jsem Vám všem moc vděčný za snahu dopátrat se svých předků.
Ano, jak je zde správně uvedeno, Lískovec je již ve Slezsku, leží na pravém břehu řeky Ostravice, která tvoří hranici mezi Moravou a Slezskem.
Rod Gureckých je odnoží mnohem většího a slavnějšího šlechtického rodu Korniců, který pochází z polské Ratiboře a já se obávám, že do Lískovce se mohli přistěhovat rovnou z toho Polska, což by byl konec mého pátrání, jelikož polské matriky opravdu nedám. To bych pak nechal prověřit už nějakému profesionálovi.
Jen bych měl ještě dotaz, kde bych mohl najít zmínku o případné koupi domu, kde by mohlo být napsáno, odkud předek přišel. Výše mi někdo z vás radí prohlédnout "gruntovnici", to je Gruntovní kniha? Našel jsem naskenovanou Pozemkovou knihu, kde jsou podle mě taky zaznamenány prodeje nemovitostí, ale ještě jsme ji neprohlédl.
clansman

Příspěvekod Zora » čtv bře 24, 2016 7:39

je to totéž v různém období - více méně "grunt s pozemky". Zde vysvětlivka
http://www.hledanipredku.cz/gruntovni-pozemkove-knihy/
Z
Zora

Příspěvekod Zora » čtv bře 24, 2016 7:41

na šlechtický rod jsem narazila,. zkoušejte prohledat rodokmeny na myheritage, geni.com, familysearch a další.
na geni.com je osoba kolem r. 1820 (píšu z hlavy) pocházející z Karviné) . Z
Zora

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv bře 24, 2016 7:46

Pozemková kniha je moc nová....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Zora » čtv bře 24, 2016 8:07

V obci Fryšták a okolí se podle indexu příjmení (od r. 1774) vyskytuje

http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 63&scan=59

Tak třeba zkusit tam.
Pokud jsem se dívala na databáze VHA k (první světová válka a další), většina osob s Vaším příjmením má původ v okolí Fryštáku, případně na Slovensku.
Z
Zora

Další

Zpět na Otázky a odpovědi