VŠERADICE před rokem 1756

Místo pro ty, kteří hledají konkrétní osobu nebo jen příjmení.
Pravidla fóra
Prosíme o dodržování následujících pravidel:

1. do sekce Příjmení v rodokmenech patří seznam příjmení, která se vyskytují ve vašem rodokmenu a hledáte "spřízněnou duši", která je má v rodokmenu také.
Např:
V rodokmenu mám:
Novák (Opava)
Novotný (Novojičínsko)
Nový (Ostrava a okolí)

2. do sekce Hledá se patří váš dotaz ohledně pátrání po konkrétním člověku nebo všeobecně o příjmení, které se vám nedaří najít a doufáte, že někdo jiný bude vědět.
Např:
Hledám Františku Novákovou narozenou v Praze 1854
nebo
Hledám Novotných a Nových z okolí Písku

3. sekce Původ příjmení, příjmení podobná se zabývá jazykovým, a nikoli místním, původem příjmení.

Díky za pochopení, ulehčíte tím hledání sobě i ostatním
(Při opakovaném vložení příspěvku do nesprávné sekce může být váš příspěvek smazán.)

Děkuji tímto: zrnkapísku

VŠERADICE před rokem 1756

Příspěvekod jok1955 » úte bře 22, 2016 10:17

Zdravím všechny. Hledal někdo předky ve farnosti Všeradice před rokem 1756?
Tehdy začíná první matrika http://ebadatelna.soapraha.cz/pages/SearchPage?29
Matriky okolí obsahující záznamy ze Všeradice končí rokem 1728 (viz předchozí odkaz). Jakoby tam byla 30 "díra".
Podle historie v knize V. Babičky Všeradice a jejich kostel byl toho roku jmenován farář - do té doby tam byli jen administrátoři.
Ptal jsem se v SOA, ale nic jsme se nedozvěděl, prý lidé chodili do okolních farností, ale to jsem si ověřil v matrikách OSOV, BOREK a LITEN - záznamy ze Všeradic z oněch 30 let tam nejsou (sem tam vyjímečný). Je také možné, že se matriky z těch let nedochovaly a nikdo to neví, což mi připadá divné.
Jak tuhle "díru" pokrýt? Díky za rady.
jok1955

Re: VŠERADICE před rokem 1756

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte bře 22, 2016 11:10

no, to se stává a celkem často- prostě není matrika. Občas to bylo kvůli požáru, občas proto, že v kostele nebyl duchovní (ale to nebylo na tak dlouhou dobu)....
Poradila bych Vám najít fond příslušného velkostatku a v něm soupisy poddaných (ale ne podle víry, ale soupis toho panství, kterému velkostatek patřil.).
Soupisy sice nejsou tolik spolehlivé- ale pomohou Vám dobře zmapovat rodinné vztahy a dostanete se díky nim dál.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte bře 22, 2016 11:53

ale nebyla jsem rychlejší- a navíc, my, ženy, nezávodíme .-) kromě Gábiny Soukalové.
ale napsala jsem to stručněji- vy to pěkně vysvětlujete.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte bře 22, 2016 12:55

Právě tohle teď řeším- no spíš se zamýšlím- povedlo se mi překonat roky 1889 až 1924 pomocí sčítání, pozemkové knihy a knihy obyvatel. A dumám si, jestli mi to vlastně stačí- matriční zápisy nejsou (a nevím proč).
Ale asi stačí, jen je to zvláštní přešaltovat v hlavě z matrik na něco jiného pro dobu před 100 lety.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod jok1955 » úte bře 22, 2016 15:28

Děkuji za odpovědi a nápady na řešení. Já také nazávodím a rád beru v potaz každý příspěvek, neboť není lepší a horší, ale jen jiný a každý má svoji hodnotu, stejně jako zápisy ve starých knihách, které také mohou vypadat na první pohled stejné :-)
Abych byl upřímný, zkoušel jsem hledat někoho, kdo by se v těchto všeradických starých vodách už brodil. Už jsem se zkoušel v SOA dívat po fondu velkostatku, ale také skoro nic nemají. Je to divné. Teď zkusím ještě co je k dispozici v SOkA v Berouně.
jok1955

Příspěvekod jok1955 » úte bře 22, 2016 19:46

jj Trnová se stala součástí Všeradice někdy začátkem 19. století, ale i předtím patřila k farnosti všeradické a je v matrikách zmiňována. Trnová, kterou uvádíte z Pha-západ leží u Měchenic u Vltavy. Pak je ještě Trnová kousek od Dobříše.
jok1955

Příspěvekod jok1955 » úte bře 22, 2016 20:22

Není zač se omlouvat. Cesty k cíli jsou málokdy přímé. Naopak já děkuji za zájem a snahu.
jok1955

Příspěvekod jok1955 » stř bře 23, 2016 9:45

Což není tento případ :-) Mj já nikam nespěchám a tak zdržování není v tomto případě na místě. Zvláště po předchozím odkazu.
Kouknul jsem do matriky Svaty Kilian 08 zatím jen zhruba a vypadá to, že to není správná cesta. Za prvé v seznamu obcí Všeradice nejsou a za druhé by to bylo hodně daleko. Zajímalo by mě jak se tato matrika ocitla na seznamu v Genea - možná tam nějaký zápis ze Všeradic najdu,možná třeba ženicha nebo nevěstu. Neznám podrobnou historii Všeradic (doplním :-) a tak možná nějaká část patřila stejnému majiteli jako Sv. Klian.
jok1955

Příspěvekod jok1955 » čtv bře 24, 2016 15:34

jj zkoumám a procházím všechny matriky v okolí. Jde to pomalu a stále více a více dospívám k názoru, že matriky onoho období chybí. Jak jsem psal. V badatelně SOA mě tak nějak "odpálkovali", což nemám za zlé neboť se nemohou zabývat problémy každého badatele. Díval jsem se i na seznam velkostatků a Všeradice chybí. Jakmile projdu ty matriky okolí, zkusím znovu dotaz mailem a a také dotaz na SOkA v Berouně. Díky za nápady.
jok1955

Příspěvekod JanaVi » čtv bře 24, 2016 19:10

Na stránkách SOA Praha
http://pomucky.soapraha.cz/
je možné hledat pod berounským archivem papírové a elektronické pomůcky, které je potom možné si objednat na prohlédnutí v archivu. Jsou tam archivy jednotlivých obcí a např. škol, podniků, spolků,.. Ovšem myslím, že jsou jen z 19. století.
JanaVi

Oblast pátrání: Kladno, Beroun a okolí, Pocinovice, Úsilov, Kosova Hora, Hvožďany, okolí Komárova, Stará Ves - Altdorf, Panenský Týnec, Jezbořice, Horní Kamenice

Zpět na Hledá se!