Mrtvý bod - prosím poraďte

Kdo co neví a chtěl by vědět, může sem napsat a doufat, že mu někdo odpoví.

Mrtvý bod - prosím poraďte

Příspěvekod m.k.85 » stř bře 16, 2016 16:20

Dobrý den, prosím ty zkušenější, než jsem já :-) o názor či radu. Pátrám po svých předcích a mým cílem je jednou napsat rodinnou kroniku. Dostal jsem se na mrtvý bod v roce 1790, ale pořád se nemůžu smířit s tím, že by tento bod byl konečný a přemýšlím, jak bych se mohl dostat ještě trošičku dál do minulosti. Vzhledem k tomu, že mým zdrojem byly zatím jen digitalizované matriky v tomto období, tak ve mně přežívá určitá naděje dostat se dál. Proto jsem se rozhodl se Vám svěřit a poprosit Vás o radu, jak dál postoupit. Nejstarší dohledaný údaj (r.1790) je svatba jednoho z mých předků. Byl to syn po zemřelém kovářovi. Vím tedy, že nejstarší předek byl pováním kovář, což je stěhovavé povolání, a to může být důvod proč sem, dle mě téze, odněkud přišli. V těchto zápisech je příjmení různě zkomolené a přeškrtané, jakoby si zapisovatel s tímto jménem nevěděl rady. Stejně tak tomu bylo i několik následujících let, než se příjmení ustálilo do dnešní podoby.
Můžete mně prosím napsat své názory nebo rady, jaké bych mohl vyhledat archivní prameny, kde by byly jakékoliv informace o těchto lidech (např. nějaké soupisy lidí, archivní fond vrchnosti apod.)? Nebo šlo by se snad chytit toho, že nejstarší dohledaná osoba byla kovář. atd …
Předem moc děkuji za postřehy.
Naše příjmení, tak jak plynul čas v matrice: Grinz, Gränz, Krinz, Krenz, Kremz, Krems, až dnešní podoba Kremz, což je celkem velká proměna oproti té první variantě, ale zní to podobně.
Lokalita: Snovídky (Jižní Morava, okr. Vyškov, Bučovské panství - Lichtenštejni

Příklad nejstarší dohledané znmínky:
1.) druhý zápis odspodu, č.p.9, Libor syn po Jiřím Grinzovi.... Mariana...
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=41

2.) na pravé straně, sedmý zápis shora, Libor syn po zesnulém Jiřím Kri...,Marianna..., č.p. 9
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=100
m.k.85

Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Re: Mrtvý bod - prosím poraďte

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř bře 16, 2016 18:05

Tedy index na straně 72 je fakt trága.
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=72
Měla jsem pocit, že tam vidím něco jako Krims XY strana 23
a matrika na straně 23 (původního číslování) je úplně stejná trága.
Takže vlastně nevíte, jestli tam ti předkové jsou, protože možná ani nebyli vidět :-(
Tak nějak jsem doufala, že když byli i domkáři, že šance tu je.
No a tak asi nejlepší cesta je najít soupisy poddaných toho panství. Ne podle víry, ale fakt jen seznam poddaných.
No a ty jsou ve fondech patřičných velkostatků.

O rozdělení těch statků je např. tato mapa
https://www.google.com/maps/d/viewer?mi ... w&hl=en_US
podle ní je to panství Bučovice:
název: Snovídky
popis= Panství Bučovice:Bučovice, Bohuslavice, Brankovice, díl Černčína, Kloboučky, Kožušice, Letošov, Malínky, Marefy, Mouchnice, Nemotice, Nevojice, Snovídky, Uhřice, statek Milonice, statek Nemochovice, statek Nové Zámky, statek Dobročkovice, statek Nesovice, statek Vícemilice.

Ještě lépe urbáře zde, ale ty zase nejsou tak "nové"- 1593 a bohužel se z pantsví Bučovice dochovala jen obec Mouchnice :-(
http://www.mza.cz/a8web/a8apps1/URB01/URB01-S1-All1.htm

Tak kousek cestičky jsem Vám ukázala, teď snad další poradí pokračování.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Kašpar » stř bře 16, 2016 18:25

Když to je Morava, nebude něco i v Lánových rejstřících ?
Kašpar

Příspěvekod m.k.85 » stř bře 16, 2016 19:37

Paní Karolíno, máte pravdu na ten index na str. 72 se nedá spoléhat. To jméno na str. matriky č. 23 bude Kristek. Tyto matriky jsem procházel stranu po straně a ty jména, co se tam vyskytují mám už zažitý. Jinak děkuji za odkazy ty se hodí, aspoň vím , které obce patřily do jakých panství.
Takže nejlepší by bylo asi zajít do MZA Brno a zažádat o nějaký seznam poddaných nebo lánové jejstříky, jak píše pan Kašpar...Moji předci byli vždy bezzemci-napřed podruzi, pak hlavně domkaři, dělníci. Jsou v těchto Lán. rejstřících i bezzemci?
Jinak jsem nedávno narazil v matrice na svatbu ženy, která byla dcerou po Jiřím Grimecz kováři ze Snovídek, v roce 1782
- odkaz: první zápis vpravo Machalek Wenceslaus ...http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=97
Pak jsem si proklepl u zápisů narození jejich dětí, rodné příjmení té ženy bylo podobné, jako měl můj první předek.
- první zápis na pravé str. v r. 1790, č.p. 31, dítě Josef, matka Anna Gränzin http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... /?strana=9
- třetí zápis odspodu, levá str.č.p. 31, dítě Machálek Václav...http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=11
m.k.85

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř bře 16, 2016 19:48

Ano napsat do MZA a ptát se na Lánové rejstříky a Soupisy poddaných bude nejlepší....
Ty lánové rejstříky jsou taky tady
http://www.mza.cz/a8web/a8apps1/D1/A8SL4DD2Bad3D1.htm
(vlevo nahoře)
Dokonce se mi do Snovídek povedlo proklikat, ale nevím, jestli Vám ten odkaz zafunguje....
http://www.mza.cz/a8web/A8SL4/?qsc=MMUe ... w17qm2E%3D
Badatelé z Moravy se jistě ozvou a poradí víc....
Ohledně těch dalšch zápisů- máte pravdu, že jména tam máte v oku nejlíp... ale zápisy jsou ze stejné doby, stejnou rukou, tak se mi nezdá, že by bylo jedno příjmení zapsáno tak odlišně......
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř bře 16, 2016 19:50

aha, tak odkaz je jen věobecný
klikla jsem vlevo na Rejstříky, vpravo se rozbalila abeceda a dál už je to jasné :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod m.k.85 » stř bře 16, 2016 20:27

Děkuji, jste rychlá ve vyhledávání :-) Už jsem se k tomu dopracoval a "čtu" to taky, ale jsou ty lán. rej. staré potřeboval bych něco tak kolem roku 1780.
No právě je to jméno v těch jednotlivých zápisech odlišné, ale přesto tam pořád cítím tu souzvučnost. Jsem si docela jistý, že ze jména Grinz se stalo Kremz.
Myslíte, že když v MZA nastíním situaci, tak mi poradí do čeho nakouknout?
m.k.85

Příspěvekod Karolina Vernerova » stř bře 16, 2016 20:37

Jistě že pomohou. Poradí. A holt asi skončíte v badatelně u stolu.
(no ale mít v ruce knihu z těch let, to už je něco).
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod m.k.85 » stř bře 16, 2016 20:48

Co se dá dělat. Stejně jsem to měl v plánu se tam vypravit.
No to by bylo něco, ale bez tak že to je na mikrofilmech.
Každopádně děkuji za rady. Ještě počkám jestli napíše někdo...třeba z Moravy.
m.k.85

Příspěvekod Karla55 » čtv bře 17, 2016 14:03

Podívám se Vám do Generálního rejstříku k lánové vizitaci, kde se ta jména vyskytují, ale až večer. Napište prosím všechny možné varianty.
Karla55

Oblast pátrání: Lysá n. Labem a okolí, Novojičínsko, Východní Čechy, Budišov n. Budišovkou a okolí

Příspěvekod Kašpar » čtv bře 17, 2016 15:53

Karla55 píše:Podívám se Vám do Generálního rejstříku k lánové vizitaci, kde se ta jména vyskytují, ale až večer. Napište prosím všechny možné varianty.

Myslím, že možné varianty jsou v tazatelově dotazu.

Naše příjmení, tak jak plynul čas v matrice: Grinz, Gränz, Krinz, Krenz, Kremz, Krems, až dnešní podoba Kremz,
což je celkem velká proměna oproti té první variantě, ale zní to podobně.
Kašpar

Příspěvekod Karla55 » čtv bře 17, 2016 16:15

Ano, vím. Myslela jsem, jestli existují ještě některé další.
Karla55

Oblast pátrání: Lysá n. Labem a okolí, Novojičínsko, Východní Čechy, Budišov n. Budišovkou a okolí

Příspěvekod Kašpar » čtv bře 17, 2016 16:16

Karla55 píše:Ano, vím. Myslela jsem, jestli existují ještě některé další.

Aha.
Omlouvám se.
Kašpar

Příspěvekod m.k.85 » čtv bře 17, 2016 17:04

Předem děkuji za ochotu. Nejstarší podoba, u které si ovšem nejsem úplně jist, že je to můj předek (ale na 90% bych řekl, že ano), je : Grimecz, v roce 1782.
Pak Gränz, Grens, Grinz, Krinz, Krenz, Krems, až dnešní podoba Kremz.
Jistý jsem si od roku 1790, že jde o moje přímé předky. To tam byl psaný ten Grinz nebo Krinz.
m.k.85

Příspěvekod Karla55 » pát bře 18, 2016 15:00

Ze všech variant jsem našla jen dva Kremse:

Krems LR.jpg

Obě panství (Bučovice i Šumperk) patřila Lichenštejnům.
Doporučuji nejdřív projít pozemkové knihy na panství Bučovice. Můžete se v nich dočíst, odkdy je dotyčný na gruntu, komu, co a kdy a proč vyplácí, jestli převzal grunt po otci a platí mu vejminek, nebo otec zemřel, anebo ho koupil od někoho cizího, kdo ho po něm převzal atp. Mně se tak podařilo v 18. stol. objasnit další tři generace. Z údajů v matrice bych to nezjistila – i když ve vsi žili od začátku století, v matrikách o nich nebyly žádné zmínky, protože se narodili, oženili a děti se jim narodily jinde. (Navíc tam byl ještě jiný rod stejného jména a nebylo jasné, kdo ke komu patří.)

Ještě jedna podobná varianta:
Gräntz - 57/14r - Jerlochovice - p. Fulnek,
Gräntzová - OL/22 - Olomouc 3. čtvrť - Olomouc král. město
Karla55

Další

Zpět na Otázky a odpovědi