Vyřešeno: Hledám Annu Veselou z Čejetic, * kolem roku 1790

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Vyřešeno: Hledám Annu Veselou z Čejetic, * kolem roku 1790

Příspěvekod Ladislav Bátora » čtv úno 11, 2016 3:19

Navzdory zápisu o sňatku v roce 1820 v Čejeticích nemohu už třetí den najít narození nevěsty Anny Veselé. Ani v Čejeticích, ani Doubravičce.
Vím, že je to příjmení více než běžné, ale přesto: Nesetkal jste se s ní někdo někdy při bádání?

http://ebadatelna.soapraha.cz/d/8732/6

A nenašel jsem ani narození jejích rodičů Jana Veselého a Marie Paulové. Ani jejich svatbu, o které jsem naivně předpokládal, že se udála v Doubravičce...
Díky za případnou informaci. Ženich Jan Friedrich je již vyřízen.
Přílohy
FridrichJoanes1779.jpg
Naposledy upravil Ladislav Bátora dne stř úno 24, 2016 21:58, celkově upraveno 1
Ladislav Bátora

Oblast pátrání: Čechy: přede vším Jaroměřsko, Plzeňsko a mladé i staré Boleslavsko
Morava: zatím jen Prostějov a okolí
Slovensko: Bánovce na Bebravou a okolí
Maďarsko: Kiskunlacháza a okolí

Re: Hledám Annu Veselou z Čejetic, * kolem roku 1790

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv úno 11, 2016 6:50

TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Ladislav Bátora » čtv úno 11, 2016 7:47

Děkuju moc, moc, moc, milá Karolíno! Teda to jsem ale trouba slepej. Snad mě omlouvá jen to, že si na svatbě ubrala 6 roků, to už je docela hodně. Ovšem když k tomu přičtu existující index, tak je vlastně to moje přehlédnutí neomluvitelné.
Ale jsem moc rád, že ještě stihla s Janem tu jejich Alžbětu, i když jí v té době bylo už 37 let. V opačném případě bych vám dnes nemohl poděkovat...
Takhle děkuju ještě jednou, mám tím po necelém týdnu všechna narození ve větvi Pecháčků hotova do desátého kolena. Do desátého z pohledu mého vnuka Kryštofa, to se rozumí...
lb.
Ladislav Bátora

Oblast pátrání: Čechy: přede vším Jaroměřsko, Plzeňsko a mladé i staré Boleslavsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv úno 11, 2016 7:57

Tak Vy nejste Ladislav :-))

No, přeju Vám ten rychlý pokrok- to se jen tak nepoštěstí.....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Ladislav Bátora » čtv úno 11, 2016 9:21

Proč bych nebyl Ladislav? Jsem lb. od narození.
Ladislav Bátora

Příspěvekod Karolina Vernerova » čtv úno 11, 2016 11:52

Už to vidím- já četla tuhle větu

"že si na svatbě ubrala 6 roků,"
a naskočil by ženský rod :-)

Určitě se nezlobíte .-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Ladislav Bátora » pát úno 12, 2016 2:03

To se rozumí, že ne! :D
Ladislav Bátora

Příspěvekod Ladislav Bátora » pát úno 12, 2016 10:59

Tak už druhý den hledám především v Doubravičce a Čejeticích na základě toho zápisem daného roku narození Anny Veselé svatbu jejích rodičů, Jana Veselého a Marie (případně Magdaleny) Paulové, jak jsou uvedeni v zápisu o svatbě té jejich dcery Anny s Janem Fridrichem z Kovance z roku 1820, na kterou je tady link už výše, a o narození jejich vnučky Alžběty v roce 1821, link zde:

http://ebadatelna.soapraha.cz/d/11828/167

Sňatky samosebou hledám vždy, a v případě nějakých sebemenších nejasností OBZVLÁŠTĚ naléhavě. A tady je na mě těch nejasností nějak moc najednou (a k mé velké smůle bohužel i jedno nedopatření navíc:

a) čert vezmi tu diskrepanci v křestním jménu sl. Paulové, provdané Veselé, tedy dvakrát Marie, jedenkrát Magdalena; tak třeba byla Máří Magdalena, a to p. farář už nezvládl...
b) ale více znepokojivé je, že příjmení Paul se v matrikách pro Doubravičku (a ani v čejetických, ale tam by opak byl spíše překvapující...) VŮBEC nevyskytuje,
c) nedopatřením nebo z ještě přetrvávajícího usu z dob dřívějších matrikář matku odbyl v zápisu o narození Anny tím námi nemilovaným „et Maria uxor sua...“ a v tomhle případě je to OBZVLÁŠTĚ nepříjemné,
d) no a v těchto souvislostech už nutně musím přičítat tomu rozdílu šesti roků mezi věkem udaným na svatbě a čerstvě nalezeným rokem narození velkou vážnost...

Takže si, Karolíno, po pravdě řečeno nejsem teďka už vůbec jist, zda opravdu máme naši Annu Veselou. A je to k vzteku, protože zatím u KAŽDÉ maminčiny větve (o otcových ani nemluvě, protože na nich jsem se začínal to amatérské genealogování loni v říjnu učit) se mi to dříve nebo později na jedné osobě (a jednou dokonce na dvou) vždy zadrhlo. Nechal jsem pak takovou větévku na závěr, ale v jednom případě ten závěr trval skoro měsíc. To je teda zase nadělení. A už jsem se koukal i do evangelických kronik, třebaže zatím nemám o evangelictví v naší rodině sebemenších náznaků.

Až tedy do svatby pradědy Pecháčka v roce 1906 v chorvatské (tehdy samosebou uherské) Brekinsce, tou se ve velkovětvi Pecháčků ze Skalska a později Bezna v tomto ohledu všechno a navždy změnilo, pradědeček Josef přestoupil na víru své snoubenky Galambos Gizely z Majosházy a už to pak tak zůstalo navždy. No, navždy... Vlastně jen u mé babičky a její dcery, tedy mé matky, a tím to evangelictví zase zhaslo, protože moje matka si vzala katolíka a ten teda nekonvertoval... :-)
Ladislav Bátora

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát úno 12, 2016 11:31

Ještě se časem mrknu, ale hledat, pátrat, čmuchat je holt údělem rodopisce.... a čekat pár měsíců je běžné- já postoupím tak dvakrát za rok :-)

Zkuste hledat Anniny sourozence v té matrice..... jestli u nich není něco jiného....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Ladislav Bátora » sob úno 13, 2016 0:00

Tak jo, zase jste na to kápla!!! Našel jsem jich v bezprostředně následující matrice pro Čejetice spoustu a všude je u nich rovněž uvedeno č. p. 13. a promiscue nejen nádeník, ale i krejčí (jakkoli koukám teda s podivem, že mistr krejčovský tu a tam nádeničil...).

Což by ale pořád ještě nebylo ani v souhrnu samo o sobě rozhodující, pořád by to mohla být úplně jiná rodina než ta moje. Hlavní totiž je, že v jednom případě se – u našich dvojčátek (do roka však obě děti zemřely) – KONEČNĚ objevilo rodné příjmení matky. Sice né to později avisované a mnou tři dny hledané Paul, nýbrž PAWLOWÁ. Což je ovšem v oné době samosebou nastejno, takže teď se mi bude lépe hledat nejen její otec, ale možná najdu konečně i tu její svatbu s mým praprapraprapradědečkem Joannesem Wesselim. A nebyl to teda jen obyčejnej nádeník a podruh! To si pište! :D

Poslední položka na stránce:
http://ebadatelna.soapraha.cz/d/8731/14
Ladislav Bátora

Příspěvekod Ladislav Bátora » sob úno 13, 2016 1:39

Tak v Doubravičce není po té svatbě ani stopa, i když teď už vím přesně, dokdy nejpozději ji tam hledat. Ale byl jsem v té matrice už za ty poslední dva dny určitě sedmkrát, tak jsem neúspěch beztak předem tušil.

http://ebadatelna.soapraha.cz/d/4030/19

Zkusím ještě znova pro klid svědomí i Čejetice, ale taky tomu moc nevěřím. Spíš možná uspěju s narozením Marie Pawlové v Doubravičce někdy kolem roku 1755, když teď víme, že první dítě s Wesselim měla nejpozději v roce 1781 a že není Paul nýbrž Pawlowá.
Ladislav Bátora

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob úno 13, 2016 8:22

No nic jiného než hledání nezbývá
prošla jsem:
Bezno 07 nic
Bezno 04: je tam jiný weselý, pro případ, že byste ztratil úplně stopu: http://ebadatelna.soapraha.cz/d/4027/278, je z Hrušova (přečteno do jen do ledna 1771)
V indexech Bezna není ani jeden Paul/Pawel apod.

ale tady, pod indexem pro Čejetice je Paulová Kateřina, pokud čtu dobře, tak z Podvinecz, tak zkuste hledat tam, třeba se k Anně někudy dohrabete....
http://ebadatelna.soapraha.cz/d/8677/165

v tom indexu je ještě syn Jan (strana 173 matriky), pro případnou kontrolu....
http://ebadatelna.soapraha.cz/d/8747/65
zápis: http://ebadatelna.soapraha.cz/d/8677/91

A je to na Vás.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Ladislav Bátora » sob úno 13, 2016 13:02

Aha, díky moc za nálezy i tipy, ten posledně uvedený index MB jsem ještě asi vůbec neprocházel a třeba v něm budou i nějací Pecháčkové nebo Friedrichové. A stejně mě tohle všechno čeká až později, jestli vůbec, teď mi šlo o to, najít ZARUČENĚ PRAVOU Annu Veselou, protože ta byla poslední ze 7. generace, která mi chyběla svým VLASTNÍM zápisem o narození vůbec. A to jsem myslím s vaší pomocí už zvládnul, už ani ta případně nalezená svatba Wesseli/Pawlowa by nemohla ohledně Anny nic víc potvrdit ani cokoli vyvrátit. I když je mi pořád divné, že na svatbě s Janem Fridrichem byla tak strašně rozrušena, že se sekla o ŠEST let. Ale třeba se sekl spíš pan farář...

Teď už bych se totiž měl po skoro čtyřech měsících přerušeného psaní zase pustit do té knihy, v níž rodokmen táty a mámy zabere jen čtyři stránky, pokud čtenář vůbec předsádky považuje za součást knihy. Právě před čtyřmi měsíci mi došlo, že ta rodinná historie v kostce (přesněji řečeno na stromě) musí být pro čtenářův komfort její součástí, i když kniha sama bude vyprávět jen o dnešní situaci a mém žití v ní. Ale nenapadlo mě, že tomu tak propadnu. A bylo to dobře. A dokonce v pravý čas: převčírem mi umřela maminka, ale ještě mi stihla mnohé převyprávět. A hlavně identifikovala osoby na prastarých fotografiích, které jsme našli na půdě. A moc jsme se u toho všeho pokaždé nasmáli, a to bylo taky dobře, budu si ji už navždy pamatovat takto.

Beztak mě čeká přinejmenším ještě jeden Zámrsk kvůli dokončení táty, narození jednoho manželského páru v té 7. (a tedy poslední, pro knihu ještě využitelné) generaci. Ale to by mělo jít snadno a rychle, jde jen o dvě vesničky ve východních Čechách, akorát že nejsou na webu. A pak jeden Chodovec, dohledat úmrtí jedněch matčiných prapraprarodičů ze Staré Boleslavi. Ale úmrtí nebudou v knize beztak všechna, ani zdaleka. U některých maďarských předků jsem byl rád, že jsem přes familysearch našel aspoň snad zaručené roky narození...

Tak ještě jednou díky moc!
lb.
Ladislav Bátora

Příspěvekod Karolina Vernerova » sob úno 13, 2016 15:16

Upřimnou soustrast za maminku.
A ať Vás to hledání dál baví.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Ladislav Bátora » sob úno 13, 2016 18:56

Děkuju.

Baví, to víte, že baví, jinak bych takovou strašnou rumařinu nezvládal. A jistě se k tomu zase vrátím. Dokonce jsem už přemluvil exmanželku, ať začne pracovat na svých, aby se v tom syn jednou neutopil. Až tady taky už nebudeme.
Ale teď je hlavní ta kniha, už mám trochu výčitky. Původně jsem byl přesvědčen, že si ji máma ještě přečte. Ale od toho prosince, kdy šla do nemocnice, jsem nenapsal už ani čárku.
A když jsem včera do stromečku dopisoval její poslední datum, tak mě to zase hodně sebralo...
Ladislav Bátora

Zpět na Hledám pomoc