přístup do matriky

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

přístup do matriky

Příspěvekod zikmund » pát led 29, 2016 13:12

Dobrý den, může mi někdo ze zkušených poradit, zda je možné nahlédnout přes internet do matriky Havlíčkův Brod (Okrouhličtí Dvořáci) . Hledám záznam o Miladě Čermákové narozené 6.2.1920 v Okrouhlických Dvořácích. Děkuji úplný začátečník VYŘEŠENO !!!
Naposledy upravil zikmund dne čtv úno 18, 2016 16:56, celkově upraveno 1
zikmund

Oblast pátrání: Havlíčkův Brod, Dežerice, NÍŽKOV a okolí, Polná, Chotěboř

Re: přístup do matriky

Příspěvekod zedir » pát led 29, 2016 13:17

Dobrý den,

to možné nebude, protože se na tento údaj ještě vztahuje zákon na ochranu osobních údajů, dle kterého nesmí být zveřejněny rodné údaje o osobách mladší jak 100 let. U oddacích záznamů je limit 75 let a u úmrtních 30 let.
zedir

Příspěvekod zikmund » pát led 29, 2016 13:24

Děkuji, jak jsem pochopil , tak to znamená vydat se osobně na příslušnou matriku. S dovolením ještě dotaz , zda tato podmínka platí i pro Slovensko , speciálně pro Dežerice . Ještě jednou děkuji.
zikmund

Příspěvekod ductrix » pát led 29, 2016 16:17

Osobní zkušenost se Slovenskem a matrikami nemám, ale předpokládám něco podobného jako u nás. Já chtěla kmenový list vojáka a archiv chtěl doložit příbuzenský vztah, jinak mi nic nepošlou.
Ty Marcela
ductrix

Oblast pátrání: Boží Dar, Krásná Lípa, Kutná Hora, Semilsko, střední Čechy

Příspěvekod zikmund » pát led 29, 2016 18:16

Děkuji za názor, můj požadavek je v přímé příbuzenské větvi, tak předpokládám, že by to mohlo být snadnější. Smím-li se zeptat, ta žádost pro příbuzenský vztah musí být asi úředně ověřena?
zikmund

Příspěvekod ductrix » pát led 29, 2016 18:46

Ověření snad potřeba není, obvykle mi napsali, abych k žádosti poslala kopie rodných listů pro doložení příbuzenského vztahu.
Ty Marcela
ductrix

Oblast pátrání: Boží Dar, Krásná Lípa, Kutná Hora, Semilsko, střední Čechy

Příspěvekod zikmund » pát led 29, 2016 19:13

Dík za radu , použiji.
zikmund

Příspěvekod Ven_zima » úte úno 02, 2016 9:38

Co mají Slováci online je na family search (obvykle cca do roku 1895) - poté již jen v archivech nebo matrikách (navíc od roku 1895 si vedla ještě dvojí agenda - civilní a církevní - mírně se to liší ještě podle církví)

Dežerice jsou zde:

https://familysearch.org/search/catalog ... %20Library

Nicméně vám doporučuji se obrátit na geni.sk, mě tam hodně pomohli (sama mám hodně předků na Východním Slovenku, kde je to i hodně pestré nábožensky), ale připravte se, že je to trošku komplikovanější a možná ze začátku i nepřehlednější a více to vyžaduje studium v archivu. Ale já jsem se setkala na Slovensku s velkou ochotou ze strany geni.sk i na matrikách (kde komunikují a snaží se vyhovět). Záznamy kolem roku 1920 budou na matričním úřadu, pod které spadá ta obec (nebo spadala - matrikářky vás případně nasměrují).
V.
Ven_zima

Oblast pátrání: Praha a okolí , Suchdol n. L, Chotěboř a okolí, Polná a okolí, Herálecká huť

Příspěvekod Ven_zima » úte úno 02, 2016 9:41

A ještě jedno doplnění - z vlastní zkušenosti - matrikářka se mi vždy nejprve podívala, zda vůbec záznam najde a pak až když chcete vyloženě rodný list, tak řeší poplatky (5 euro) a chtějí doklad příbuznosti. Mimochodem slovenské archivy jsou zpoplatněné - za předložení matrik obvykle chtějí 1,5 eura za kus, 13 euro za povolení si něco fotografovat...
Ven_zima

Oblast pátrání: Praha a okolí , Suchdol n. L, Chotěboř a okolí, Polná a okolí, Herálecká huť

Příspěvekod MrTvola » čtv úno 04, 2016 13:49

Ještě jedna poznámka:
Na jakémkoliv obecním (a vyším) úřadě lze podat žádost o nahlédnutí do "živých" matrik. Jen je potřeba doložit důvod a POZOR hledaná osoba - pokud je živa tak musí udělit souhlas se "zveřejněním" údaje. Mám pocit že po mě dokonce chtěli 100Kč za zpracování (Praha Jungmanova a hledal jsem předka - vlastního dědu v Brně).
MrTvola

Oblast pátrání: Vlastní předci - okolí obcí - Mělník, Velké Meziříčí, Lysá nad Labem, Praha Východ,

Zpět na Hledám pomoc