VYŘEŠENO: Matriční knihy - oblast Bielsko-Biala

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

VYŘEŠENO: Matriční knihy - oblast Bielsko-Biala

Příspěvekod evetka » pon říj 26, 2015 17:59

Dobrý den,

dostala jsem se do slepé uličky v pátrání a chtěla bych se zeptat Vás zkušenějších na radu - protože se jedná o oblast blízko hranic Polska s ČR, možná se s tímto problémem někdo setkal, takže:

Nevypátrali jste prosím někde někdo naskenované matriční knihy z Bielsko-Bialy (hlavně z Bialy) z roku 1890? Vím, že tento rok pro Bielsko je na stránkách opavského archivu, ale bohužel jsem tam nenašla, koho jsem potřebovala, takže předpokládám, že zápis bude v knihách pro Bialu, které ale ne a ne najít. A protože bohužel polské záznamy nejsou sjednoceny a vyčerpala jsem stránky, které znám, tak už nevím, kde všude hledat...

Za jakékoli případné rady mockrát děkuji :)
Naposledy upravil evetka dne pát lis 13, 2015 18:47, celkově upraveno 1
evetka

Re: Matriční knihy - oblast Bielsko-Biala?

Příspěvekod Dawid » pon říj 26, 2015 18:41

O moc víc, než je tady, tu asi nikdo neví...

Je velký rozdíl, jestli předci byli katolíci nebo evangelíci, a jestli byli opravdu z Bělé, nebo přece jen z Bílska. Odkud o nich prosím víte? Máte odkazy/foto?
Dawid

Příspěvekod evetka » pon říj 26, 2015 19:09

Říkala jsem si, jestli náhodou někdo třeba ze Slezska také neřešil něco podobného, byl to jen takový "výstřel do prázdna", co kdyby... Informace jsou dost rozporuplné (např. Bielitz není Biala, ale Bielsko) a bohužel v digitalizované podobě jsem žádný záznam nenašla, ale mohu zde doslovně přepsat alespoň informace z oddacího listu, tam je jich nejvíc:

MARIE FOLTOVÁ, nar. 5. VIII. 1890 v Biale /Bielitz/, svob. dcera Marie Anny Foltové, dělnice v Biala z rodu Zuzany Foltové z Koz /Biala/. Řím.katol.

A pak ještě strčné shrnutí (asi s popleteným jménem) z úmrtního listu:

MARIANA Rychnovská, roz. FOLTOVÁ,
nar. 5.8.1890, Biala, PLR

Toť vše. Více toho v našich dokumentech o ní ani o její matce atd. bohužel nemáme :(
evetka

Příspěvekod carlos » pon říj 26, 2015 20:02

Mám podobný problém s jednou větví rodu narozenou v polském Žiwieci.
http://www.vlach.webz.cz/soubory1-vlach/rodblecha.htm
Bielsko - Biala je asi 20 km daleko. Už několik let se tam chystám, ale nějak není síla. Psal jsem tam i mail, ale bez odezvy. Občas mě chytne toulavá po netu, ale zatím bez zdárného výsledku. :cry:
carlos

Oblast pátrání: Liberecko, Semilsko
http://www.genealogieglaser.euweb.cz/index.html
http://vlach.webz.cz
http://zds-rochlice.webz.cz/
R1b - R-Y19469 - R-F2610
https://www.yfull.com/tree/R-Y19469/
https://www.yfull.com/mtree/H3p/

Příspěvekod Dawid » pon říj 26, 2015 20:18

Evetko, takže toho oddacího a úmrtního listu máte originály? Kdy a kým (kterým úřadem) byly vydány?
Dawid

Příspěvekod evetka » pon říj 26, 2015 21:13

Ten oddací list v originále nemáme, je to výpis z protektorátu z roku 1945. Naskenované je to příliš velké, takže to tady nelze vložit, tady jsou snad jediné použitelné informace:

Arcidiecéze Olomouc, děkanství Moravská Ostrava
Sňatek 23.11.1914
Místo sňatku Moravská Ostrava - Přívoz
(asi vystavil) Římsko-katolický farní úřad v M.O. - Přívoze, datum vystavení vypadá jako 6.11.1945
+ údaje o knize, straně... ale bohužel v digitálním archivu jsem to nenašla.

Úmrtní list by měl být originál, vystaven Obvod. nár. výborem v Ostravě 1 dne 22.3.1975 (úmrtí 17.3.1975) + údaje, v jakém svazku a na které str. se to dá najít, což je bohužel asi k ničemu, když jsou ty matriky ještě na úřadě...
evetka

Příspěvekod Dawid » pon říj 26, 2015 22:52

Skvělé, děkuju.

Tož že je jednou napsaná jako "Marie" a jednou jako "Mariana" je v pořádku, v tomhle regionu se obě formy používaly volně na střídačku jako varianty téhož.
Místem narození skutečně bude Krakovská Bělá (Biała Krakowska), dneska polovina Bílska-Bělé (Bielsko-Biała). Tou poznámkou "Bielitz" v závorce v oddacím listu se nenechte zmást, tipoval bych, že v původním zápise z r. 1914 není a vložil ji tam teprv farář, který psal tenhle Váš výpis; za války totiž byla Bělá taky spojena s Bílskem, ale ne jako dvojměstí, nýbrž prostě pod názvem "Bílsko" (Bielitz) - takže myslím, že to tam velebný pán vrazil, aby bylo jasné, o jakém místě z jeho současnosti je řeč.
Jinak přívozská matrika sňatků pro rok 1914 je taky ještě na úřadě, no.

Matriky z Bělé zcela určitě digitalizované nejsou; ani nevím, jestli se s tím v nejbližší době plánuje něco dělat, tj. jestli se jich taky týkají teď čerstvé svozy do archivů (vím o nich jen z archivu v Těšíně, kdežto tohle je obvod archivu Bílsko-Bělá), nebo jestli třeba pořád ještě nejsou na faře.
Zeptat se jich tam můžete vždycky.
Dawid

Příspěvekod jano » úte říj 27, 2015 11:46

sobáš 1914, sčítanie 1, 2, 3, 4, 5, 6, krst brata Jana, sobáš matkinej sestry
jano

Příspěvekod Dawid » úte říj 27, 2015 13:25

No prosím, kolega je šikovnější (a neplete si svazky matrik se svazky indexů).

Takže je to skutečně Krakovská Bělá (a o generaci výše pak Kozy, první vesnice na cestě z Bělé do Krakova) a už i víte přesná data.
Dawid

Zpět na Hledám pomoc