Jak dohledat příbuzné v USA?

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Jak dohledat příbuzné v USA?

Příspěvekod Monty » ned říj 04, 2015 10:34

Prosím o radu, jak postupovat v následujícím případě.
V jedné větvi rodokmenu se mi "ztratili" nositelé příjmení v lokalitě, kde moji předkové žili minimálně od 17. století (nejstarší nalezený záznam začátek 17. století). V kronice obce jsem našla záznam o tom, že se tato rodina vystěhovala do Ameriky, což potvrzují i údaje z vyhledavače na stránkách http://www.libertyellisfoundation.org/.
U pěti nositelů tohoto příjmení je obec původu uvedená. Odpovídají i křestní jména, která v rodokmenu mám, jedná se o rodinu bratra mého prapradědečka.
Jak postupovat dál? Máte s tím někdo zkušenost?
Děkuji za jakýkoli tip.
Monty

Oblast pátrání: Nepomucko, Klatovsko, Blatensko, okolí Zdíkova

Re: Jak dohledat příbuzné v USA?

Příspěvekod czluny » ned říj 04, 2015 19:05

Zkuste vyhledavat na familysearch jsou tam indexovana scitani lidu usa, pripadne jednotlivych statu, seznamy pasazeru atd.
TY Pavel
czluny

Oblast pátrání: Polička, Stachy, Terezín, Libochovice, Nekoř, Šajdíkove Humence, Ústí nad Labem, Bořitov, Sedlec, Těchonín, Bílina, Říhov, Dřínek, Borský Peter, Údolí

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned říj 04, 2015 19:45

A ty passenger's list jste viděl?

Bývá tam místo, kde se vylodili, a kam šli- museli, myslím, mít adresu, kam šli z lodi. Jinak je nevpustili.
No a když jsem takhle párkrát pátrala, našla jsem tu rodinu pak přes google a stát/město z toho formuláře.
(dost často jsem se dostala na nějaké noviny a smuteční oznámení nebo oslavu ukončení vysoké školy apod...)
Ale přiznávám, že v tom až takovou praxi nemám.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Homelessbar » pon říj 05, 2015 13:55

Mně celkem dost pomáhalo i hledání v tzv. SSDI - což je hledání podle příjmení a jména v jejich sociálním systému, kde to najde datum narození, místo narození a pak i datum úmrtí atd. http://www.genealogybank.com/explore/ssdi/all
Homelessbar

Oblast pátrání: Morava

Příspěvekod ozana » pon říj 05, 2015 15:16

Homelessbar píše:Mně celkem dost pomáhalo i hledání v tzv. SSDI - což je hledání podle příjmení a jména v jejich sociálním systému, kde to najde datum narození, místo narození a pak i datum úmrtí atd. http://www.genealogybank.com/explore/ssdi/all

Zajímavá pomůcka, ale našel jsem tam jen jednoho člena rodiny emigrující do USA (Amiel Glatz 1919-1995). Jeho otce nar.1883 ani matku nar.1898 jsem tam nenašel - další potomci mohou být na živu, ale co ti rodiče?
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Monty » pon říj 05, 2015 16:54

Homelessbar píše:Mně celkem dost pomáhalo i hledání v tzv. SSDI - což je hledání podle příjmení a jména v jejich sociálním systému, kde to najde datum narození, místo narození a pak i datum úmrtí atd. http://www.genealogybank.com/explore/ssdi/all

Díky, zkusím to.
Na FamilySearch jsem pár informací našla, ale jen u dvou osob něco konkrétního - rodina přesidlovala do USA postupně, poslední dva členové až v roce 1922. Tam, kde je přímo uvedená obec původu jsem si na 100% jistá, že jsou to ty správné osoby, ale tam, kde je jen "Austria" váhám. Zvlášť když údaje o narození nejsou ani u těch identifikovaných vždy přesné (např. v záznamech z USA je rok narození 1904 místo 1903, ale souhlasí místo i rodiče - jde o záznam o sňatku).
Monty

Oblast pátrání: Nepomucko, Klatovsko, Blatensko, okolí Zdíkova

Příspěvekod lerak » úte říj 06, 2015 11:02

Ještě je jedna šance a to zaregistrovat se na Ancestry.com. Tam máte více možností a můžete i na jít rodokmen ve kterém Vaši předci jsou.
lerak

Zpět na Hledám pomoc