Pátrání po narození a úmrtí Dolní Libochová 30

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Re: Pátrání po narození a úmrtí Dolní Libochová 30

Příspěvekod Cujka » pon zář 28, 2015 21:13

Zdravim,
tak jsem se po delsim patrani dostal zpet kruhem na zacatek a ne a ne se hnout z mista... Znovu jsem prosel vse co jsem jiz zpracoval a zacinam uvazovat nad moznosti, ze hledam Janovo narozeni v nespravnem roce...

Pro rekapitulaci: patram po datu narozeni Jana Cejky a datu narozeni a umrti jeho otce Jana
- Jan mladsi zemrel v Dolni Libochove 30 v roce 1809 ve veku 62 let, tak jest zapsano, takze se mel narodit v roce 1747.
- Jan mladsi se ozenil v roce 1773 v Radkove, v zapisu snatku stoji, ze jeho otec Jan jiz nezije, vek zenicha bohuzel uveden neni.

Patral jsem tedy znovu na http://matriky.msts.cz/ a ve vsech okolnich matrikach a narazil jsem na par potencialnich souvislosti, ale nejsem si zcela jisty a rad bych to zkonzultoval.
- na adrese http://matriky.msts.cz/ jsem po velmi podrobnem opetovnem patrani nalezl pouze jedineho vhodneho Jana, jenze je narozeny 1740, coz by teoreticky mohl byt muj Jan mladsi a tento nalezeny Jan ma navic i uvedeneho otce Jana!!! Kdyz jsem patral dal, zjistil jsem, ze Jan 1740 z msts.cz ma sestru Veroniku, ktera, kdyz se vdavala v roce 1767 v DL, ma u snatku uvedeno, otec Jan jiz nezije. Coz by take pasovalo i k memu Janovi mladsimu...
Pohravam si s myslenkou, ze ten vek uvedeny u Janova otce Jana, 62r v dobe umrti v Dolni Libochove, neni spravny... Ze melo byt uvedeno o 7 let vice tedy 69 a pak by vse pasovalo na Jana z msts.cz narozeneho 1740 s otcem Janem 1708 a dale to navazuje vsechno perfektne... Ale chyba 7 let? Zatim jsem se s takovou chybou sam nestkal a tak si nejsem jist :(
Jenze na druhou stranu, manzelka Jana mladsiho zemrela take v DL30, uvedeno jest ve veku 72let, r. 1817, tedy narozena je 1747 a to sedi perfektne - narozeni jsem nasel hned...

Podotykam, ze jsem prohledal vsechny mozne okolni matriky
- Jana Cejku mladsiho narozeneho blizko roku 1747 v dane lokalite jsem nenasel...
- pri hledani umrti Jana Cejky starsiho jsem nasel jen jedineho Jana Cejku resp. Hatlaka a ten zemrel 1754 v Jemnici - http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=171 - coz by splnovalo i podminku, ze Jan starsi nezil v dobe snatku svych deti Jana a Veroniky
- nasel jsem i umrti zeny tohoto Jana starsiho - Anny http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=389

A ted co s tim ;-) jak nejlepe overit, ze se skutecne jedna o meho Jana, ktery zemrel v DL a jeho rodice Jana a Annu ;-)
DL i Jemnice patrily do panstvi Moraveckeho a Jan ml. i st. byli s nejvetsi pravdepodobnosti safari...

Predm diky za dalsi postrceni...
-= Rod Čejků (Hatláků) =-
http://rodokmen.cejky.cz
Cujka

Oblast pátrání: Čejka,Dobrý,Hatlák,Kopřiva,Pospíšil-Bohunice,Brno,Dolní Libochová,Jemnice,Lískovec,Líšeň,Meziboří,Moravec,Předklášteří,Radešín,Radkov,Strážek,Svatoslav,Žernůvka
Běhal,Kalabis,Němec,Sigar,Spáčil,Stratil-Brno,Břuchotín,Dubá,Grymov,Hnojice,Hostkovice,Lhota u Nákla,Liboš,Lipník nad Bečvou,Loučany,Nahošovice,Nový Jíčín,Osek nad Bečvou,Praha,Prosenice,Senice na Hané,Stínava,Šenov u Nového Jíčína,Štarnov,Štěchovice,Štěpánov,Tovačov,Tučín,Týn nad Bečvou,Velká Bystřice,Velký Týnec,Věrovany,Zašová,Zbrašov

Příspěvekod Cujka » úte zář 29, 2015 13:56

Začal jsem tím, že jsem v dané lokalitě hledal všechny Jany Čejky-Hatláky a našel jsem:
Narozeni:
Jan *1740, jeho otec Jan *1708 oo1734 +1754 (zde u umrtí uveden věk 55r tedy *1699, taky nesedí)- oba z Jemnice
Jan *1733, jeho otec Josef *??? oo??? +??? - nepasuje - Jan narozen v Jemnici, Josefa jsem nedohledal kde se narodil ani oženil
Jan *1742, jeho otec Václav *??? oo1741 +??? - nepasuje - oba z Jemnice

Hledal jsem sňatek Jana s někým jiným a v této a okolních lokalitách - matrikách - nic.

pouze:
Jan+Anna oo1734 v Jemnici - potomci Veronika *1734, Tomáš *1737, Jan *1740, Marianna *1744 (tedy alespoň ti, které jsem dokázal najít...). Všichni narozeni v Jemnici. U Veroniky je také zapsáno, že v době jejího sňatku oo1767 v DL, otec Jan nežil.
a pak až:
Jan+Mariana oo1773 v Radkově a odtud se již odvíjí vlákno naší rodiny spolehlivě...

Začal jsem si tedy tvořit mapu pátrání, abych něco nevynechal...
v DL se to všechno motá od přelomu 18/19 st. až defakto do současnosti...
V Meziboří dodnes žijí Hatláci
V Jemnici to všechno nejspíš začalo
Zeleně jsou farnosti, černě hřbitovy, červeně místa narození, první okruh má 10km, druhý 20km v druhém jsou farnosti žlutě - tam jsem zatím nepátral - jen velmi lehce...
Troufám si říct, že 95% nalezených narození v 18.st. Čejků a Hatláků je v Jemnici.
A zde je momentální postup :)
Obrázek
Cujka

Oblast pátrání: Čejka,Dobrý,Hatlák,Kopřiva,Pospíšil-Bohunice,Brno,Dolní Libochová,Jemnice,Lískovec,Líšeň,Meziboří,Moravec,Předklášteří,Radešín,Radkov,Strážek,Svatoslav,Žernůvka
Běhal,Kalabis,Němec,Sigar,Spáčil,Stratil-Brno,Břuchotín,Dubá,Grymov,Hnojice,Hostkovice,Lhota u Nákla,Liboš,Lipník nad Bečvou,Loučany,Nahošovice,Nový Jíčín,Osek nad Bečvou,Praha,Prosenice,Senice na Hané,Stínava,Šenov u Nového Jíčína,Štarnov,Štěchovice,Štěpánov,Tovačov,Tučín,Týn nad Bečvou,Velká Bystřice,Velký Týnec,Věrovany,Zašová,Zbrašov

Příspěvekod Cujka » úte zář 29, 2015 19:32

Už jsem pátral po mapě panství Moraveckého, ale marně :( tak jsem se dal alespoň cestou "kružnic", abych probral nejbližší okolí... Což jsou matriky Strážek, Moravec, Heřmanov, Křižanov, Žďárec, Březí, Bobrová, Rožínka - to je ten okruh 10km od DL. A v těchto matrikách jsem v letech 1700-1773, prozatím, žádné jiné Jany nenašel, ať už se jedná o narození, sňatek, umrtí... Jenže to stále není zcela průkazné :( A mě to leží v hlavě :)
Cujka

Příspěvekod Zora » stř zář 30, 2015 15:25

obec Miroslav 1710

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=69

24. nov levá strana Andreas Čzegka

Netuším, zda Vám to pomůže, náhodně nalezeno a další nositele příjmení jsem nehledala.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Cujka » stř zář 30, 2015 15:45

Moc dekuji za zminku o nalezu, hned si znamenam ;-)

Jinak se mi podarilo nalezt mapu panstvi Moraveckeho!
Obrázek
a cela mapa http://www.cejky.cz/heap/Jihlavsk%FD_kr ... 760-5a.png
a zde vsichni majitele:
Kód: Vybrat vše
Moravec
1350 Dolní Libochová připojila se poprvé r.1350
1524 Beneš Vahanský z Vahančic seděl na Moravci ještě r.1524 (PBXII. 67)
1600 seděl tu syn Janův Vilém Munka z Ejvančic, evangelík, který zemřel sice ještě před konfiskacemi, statek však byl přece konfiskován, oceněn na 38.000 zl. mor. a prodán Hanušovi Jakubovi de Magno. (PB XXXII. 145, ČMM 1922 150, Slovák. Koní. prot., 19.)
1628 Jan Jakub svobodný pán Magni intabuloval nejprve 1628 statek Moravec a Mitrov Františkovi svobodnému pánu Magni
1630 Jan Jakub získal i zboží mitrovské a prodal obojí Janu Bergamescovi, jehož rod nabyl později přídomku z Moravce.
1630 však František Jakub svobodný pán Magni intabuloval oba statky Janu Bapt. Bergamasco (ZDBXXXIII. 7, XXXIV. 6)
1745 František Kazimír svobodný pán z Moravce intabuloval 1745 Moravec a Mitrov Karlovi svobodnému pánu z Moravce
1746 Karel Bergamesco prodal Mitrov Janu Kryštofovi svobodnému pánu z Blůmegen
1756 také Moravec Josefu svobodnému pánu Toussaint
1757 který 1757 znovu přikoupil statek mitrovský
1758 který 1758 vložil Mitrov a svob. dvůr v Rožínce Kryštofovi svobodnému pánu Bltimegen (ZDb VII. 52, IX. 57)
1764 zřízena lokalie
1784 fara.
1792 Moravec intabulován Karlovi svobodnému pánu Seldern
1792—1799 Karel svobodný pán Seldern,
1799—1820 hrabě Maldeghem
1802 koupila jej Marie Anna hraběnka Maldeghem
1803 dědil jej Karel hrabě Maldeghem
1820 koupil za 150.000 zl. Antonín hrabě Mitrovský z Nemyšle
1820—1834 hrabě Mitrovský z Nemyšle
1834 za 230.000 zl. Sidonie hrabě Funtkirchen
1834—1842 hrabě Fiinfkirchen
1842—68 princové Vasa a pak svobodný pán Gudemus.
1845 za 530.000 zl. Louisa princezna Vasa, roz. princezna z Badenu
1858 dále byl statek intabulován 1855 korunní princezně saské Karolíně, roz. princezně Vasa
1858 Gabrielovi svobodnému pánu Gudenus
1874 na díly Jindřichovi a Gabrielovi říš. svobodným pánům Gudenus
1881 Gabrielovi samotnému
1910 týž stal se r.1910 hrabětem a zemřel 19. května. 1917
1917 statek pak dědila Karola Nádherná z Borotina a Gabriela Dreihahn Holenia.
1924 Za pozemkové reformy 1924 plocha 1897ha vlastníkům propuštěn zbytkový statek Moravec a Radkov, lesní hospodářství, lihovar, škrobárna a zámek s parkem v Moravci, vápenka ve Strážku a cihelna v Meziboří; utvořeny byly zbytkové statky Dolní a Horní Libochová.

Libochová  Dolní
1368—1560 viz u Křížanova
1595 u Moravce
1436 seděl tu Petr z Ochůzky. (P III. 161.)

Libochová Horní
1364 u Osové,
1366 u Vel. Meziříčí
1464—1560 u Křížanova
1595 u Moravce.

Jeste prozkoumam majitele okolnich panstvi... ;-) diky za napad
Naposledy upravil Cujka dne stř zář 30, 2015 15:52, celkově upraveno 1
Cujka

Příspěvekod Zora » stř zář 30, 2015 15:48

panství rodu de Magni byla ve shodnou dobu i v okolí Strážnice, tam jsou Čejskové taky, ale až před r. 1780. Z

edit - Třebíč jste kdysi prohlížel... tam jsou taky Čejci

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=219
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Předchozí

Zpět na Hledám pomoc