otec: Wenceslai Dikast rusticus, matka: Veronica, dítě AnnaAnna se postupně několikrát vdala, ale jde o její rodné příjmení Dykastová či Kolaříková.
Já jsem svoji "poučku" nemyslela přímo a jen na Annu, spíše jsem to vztahovala na matku Anny, Veronicu.
Zda byla rozená Holý nebo snad se "kolem ní mihlo i příjmení Kolařík"
Těch možností, jak by matka Anny přišla k příjmení Kolařík je více. a právě v době, kdy se u Anny (dcery) začínat objevovat příjmení Kolařík, docházelo k tomu, že se v minulosti hledaly, řekněme nesprávné zápisy (mnohdy se ovšem udělaly i další chyby - třeba přeskočení generace při opravě )
Kolaříková za svobodna se mohla jmenovat matka Anny nebo dokonce její tchyně, tedy matka Václava Dykasta. V určité době byly obě Dykastové a mohlo se zpětně špatně rozlišit, o kterou Dykastovou se jedná. Zda o tu, rozenou Holý (Veronica). nebo rozenou (spekulace) Kolařík (matka Václava za svobodna)
Vzhledem k tomu, že mnohé ženy časně umíraly, špatně se zpětně odhadovaly generace. Zaměňovaly generace.
Jak to napsat.
Vnuk byl vychováván babičkou, protože jeho matka zemřela.(znovu se provdala) Pak se stalo, že babiččino rodné příjmení fungovalo u jména jeho matky ( příjmení matky za svobodna už nikdo neznal z generace dětí tohoto vnuka- pravnuci babičky)
Podle mého mínění - pokud bych nenašla jakoukoliv souvislost s příjmením Kolařík, asi bych tenhle problém neuzavírala. (Já bych hledala další možné teorie, jak naložit s příjmením Kolařík)...

))
-----------------------
Pozn. V roce 1942-44 se hledal můj dědeček *1900 rodný list svého dědečka *1825.
nenašel se a mně dalo velkou práci vyloučit rodný list, který jsem našla doma. Byl na stejně znějící jméno a příjmení, ale ženich by se musel ženit v 17 letech.
(tenhle nepravý rodný list byl zřejmě milosrdenství faráře.)
Můj pradědeček, narozený 1868 byl velice pečlivý, uchovával všechna data o svých sourozencích, dopisoval si k nim později i data úmrtí.
Kde se narodil jeho otec, to zřejmě nevěděl,(nebylo dopsáno) můj dědeček místo narození svého otce nezjistil, a ani já dodnes tohle místo neznám. Při hledání rodokmenu jsem prostě musela tuto osobu přeskočit, matriční zápis nemám. (našla jsem sourozence vlastní i nevlastní)
Takže vůbec se nedivím, že lidé neznali jméno vlastní matky za svobodna.
Navíc- mám ověřeno, že vyjmenovaní předci uměli číst a psát. a to i otec hledaného a nenalezeného (mého) prapradědečka. (*1783)
* A místo narození upadlo v zapomnění a matka hledaného se znovu nevdávala

))
Z