Pátrání po zápisu o sňatku

Hledáte pomoc při pátrání třeba ve vzdáleném archivu? Potřebujete zjistit nějakou lokální informaci? Nevíte si rady se svým genealogickým projektem? Toto je sekce pro vás!
Pravidla fóra
1. PŘEDMĚT ZPRÁVY. Prosím, snažte se uvést předmět zprávy stručně a co nejvýstižněji
2. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny do začátku nadpisu v prvním příspěvku VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Pátrání po zápisu o sňatku

Příspěvekod LucieB » pon dub 06, 2015 13:27

Dobrý den,

snažím se vypátrat sňatek Georgius Barton a Anna z Kolšova, měl by být někdy v rozmezí let 1755-1765.
V roce 1765 se narodil jejich syn Georgius, který má uvedeny patrony Jana Pavlika a Barbaru, ženu Jana Hoigra.
Jelikož jsem se snažila o rodičích zjistit více, tak jsem pátrala i po sourozencích a žádné další s otcovým jménem Georgius jsem nenalezla. Nalezla jsem už jen děti od Joannes Barton a Anny z Kolšova. Tyto děti se narodily v roce 1763 a 1759 a obě mají za patrony tytéž osoby, jako Georgius Barton. Sňatek Joannes Barton a Anny jsem našla v roce 1756.

Zde je odkaz do matriky na Joannes Barton 1759, syna Joannes Barton a Anna (druhý zápis vpravo shora): (Zde zároveň nemůžu přeložit místo odkud je otec Joannes Barton, myslíte, že jsou to Bohuslavice?)
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=521

Zde je odkaz do matriky na Antoniuse Bartone 1763, syna Joannes Barton a Anna Kolšov (třetí zápis vlevo shora):
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 63&scan=14

Zde je odkaz do matriky na Georgiuse Bartone 1765, syna Georgius Barton a Anna Kolšov(druhý zápis shora vpravo):
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 63&scan=23

Zde je odkaz na sňatek 1756 Joannes Barton a Anna Schustal z Kolšova(třetí zápis vpravo shora):
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=308

Pátrala jsem po sňatku i v matrice od roku 1762, ale nic jsem zde nenalezla:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 263&scan=1

Zápisy v těchto matrikách jsou spojené pro více obcí a tak jsem prakticky prošla minimálně 7 dalších vesnic a už mě nenapadá, kde by se mohli vzít. Zdá se mi, ale divné, že mají jejich děti stejné patrony, tak mě napadá, jestli to nejsou ti stejní lidé, přičemž Joannes Barton byl zapsán později jako Georgius. Ještě nutno dodat, že syn Georgius, nar. 1765 v Kolšově, odkud teoreticky pocházela i matka Anna, z toho nejvíce usuzuji, že se zde v okolí mohli vzít - tedy, že Georgius Barton (ať už byl odkudkoliv) přijel za Annou do Kolšova, jelikož neměl vlastní chalupu.
Pátrala jsem i po roce 1765 po sňatku i po dalších potomcích, ale žádného Bartoně jsem tam už nenašla.

Dále jsem zjistila ještě, že v roce 1772 byl v Kolšově postaven morový sloup, na počest ukončení morové epidemie. Už opravdu hledám různé souvislosti, proč zde není zápis, a tak mne napadlo, že se mohli stěhovat sem a tam, aby unikli moru. Ale opravdu nevím. Jsem v hledání úplný začátečník.

Nenašel by se někdo ochotný, kdo by mi s tím pomohl. Potřebuji zjistit přinejmenším rodiče Anny a Georgiuse (a ti by mohli být zapsáni právě v zápisu o sňatku), abych se pohla v pátrání dál. Momentálně už opravdu nevím kudy kam.

Budu velice vděčna za cokoliv.
LucieB

Re: Pátrání po zápisu o sňatku

Příspěvekod LucieB » pon dub 06, 2015 14:48

Monika píše:
LucieB píše:Zde je odkaz do matriky na Joannes Barton 1759, syna Joannes Barton a Anna (druhý zápis vpravo shora): (Zde zároveň nemůžu přeložit místo odkud je otec Joannes Barton, myslíte, že jsou to Bohuslavice?)
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=521

Čtu to jako Kolschovis.

Napadlo mě... dvojité jméno Jan Jiří je celkem časté. Nenašla jste narození Jana (a jeho sourozenců)?

Hledala jsem teď Jana a našla jsem ho myslím27.7.1733: (otec Franciscus Barton a matka Anna Kolshau) Je to zápis přibližně uprostřed levé stránky, den 27:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=166

Pak jsem našla zase asi Jana a stejné rodiče, narozeného 30.5. 1928: (otec Franciscus Barton a matka Anna Kolshau) Zápis zase přibližně uprostřed vlevo, den 30:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=153

To je tedy divné, že by pojmenovali oba stejně, ale zatím to tak vypadá.
LucieB

Příspěvekod Karolina Vernerova » pon dub 06, 2015 15:04

ted Jan z roku 1728 asi zemřel, ne? mrkněte a matriku zemřelých....
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod LucieB » pon dub 06, 2015 15:25

Ještě jsem našla sourozence Magdalena (dcera Francis Barton a Anna z Kolšova, nar. 6.6.1738): vlevo vrchní polovina, den 6:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=178

a sourozence Catharina8.5.1742, den 8, vlevo dole:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=191

Jinak, půjdu zkontrolovat to úmrtí Joanna.
LucieB

Příspěvekod LucieB » pon dub 06, 2015 16:14

Tak zatím jsem našla sourozence Magdalenu, Catharinu a ty dva Jany, pátrám dál, ale už nic dalšího nenacházím, projíždím to v rozpětí skoro 30 let tam a zpátky a nic, ale zkusím to ještě jednou.
Každopádně se dívám po všech Bartoněch, ale žádné už tam kromě těch uvedených nenacházím, pravděpodobně budou z jiné obce, ale zase mi nesedí pořád ta Anna, která má dvě děti s Joannem a pak to vypadá, že má najednou s Georgem, od jejich sňatku mají pravidelně po pár letech potomka. Ještě mě tak napadlo, že třeba taky Jan (její manžel) zemřel a ona pak měla poslední dítě s Georgem (takže by si ho vlastně ani nevzala a nebyl by tam záznam o sňatku s Georgem Bartonem).
Ale pořád mi chybí ten George :shock:
LucieB

Příspěvekod Zora » pon dub 06, 2015 20:26

Znáte narození otce? nemohl se narodit jako Jan Jiří? POkud to tady zaznělo, tak sorry, nečetla sjem to celé. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod LucieB » pon dub 06, 2015 20:52

Tak jak hledám, tak hledám, ale úmrtí Joannes Barton není k nalezení, to by teda vypovídalo, že, farář buď prvního nebo druhého zapsal špatně:

Odkaz do matriky (hledala jsem od 1728 až do 1733 včetně:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=391

Teoreticky by to mohlo znamenat, že sňatek, který jsem našla je ten, který hledám, ale dotyčný buď je Joannes Barton a nebo Georg Barton. :roll:
LucieB

Příspěvekod Zora » pon dub 06, 2015 20:53

Monika píše:Zaznělo, prozkoumáno, vyloučeno :) U narození má zapsáno jen jedno jméno - Joannes. Čili buď je to někdo jiný nebo chyba zapisujícího.

:oops:
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod LucieB » pon dub 06, 2015 21:17

Monika píše:Možná by nebylo marné prozkoumat ještě možné úmrtí Anny. Buď by tam měla zapsáno, že zemřela žena Jana/Jiřího nebo jeho vdova. Pokud se tedy znovu nevdala (jestli její muž zemřel dřív), v tom případě bych zkoumala její možný další sňatek, kde by taky byla zapsaná jako vdova po Janovi/Jiřím. I tam by mělo být zapsané jméno jejího manžela :wink:
Doufám, že to píšu srozumitelně.

Jdu to omrknout. Jen, ale nevím, protože se teď domnívám, že Joannes byl správně (vyskytl se v zápisu o sňatku, u dvou dětí, jen jedno dítě mělo napsáno Georgius jako otec). Takže pokud i v úmrtním listu bude vdova po Joannes Barton, tak tím sice potvrdím pravděpodobně, že to je ten, který je otec dvou ze tří dětí a manžel Anny, ale nevím kde pak zjistím, jestli vůbec nějaký Georgius existoval.
Když tak o tom přemýšlím, neexistovala v tu dobu nějaká velice podobná jména. Že by syny pojmenovaly třeba Joanne a druhého Joannes.
A při křtu Georgiuse, který by mohl být synem Joannese tím pádem, by farář při psaní jména křtěného napsal stejné jméno omylem i k otci.. Já vím, to jsou už trochu velké teorie, ale co když..... :lol:
LucieB

Příspěvekod LucieB » pon dub 06, 2015 22:12

Zde jsem zatím našla úmrtí Joannes Barton Kolšov:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 3&scan=112
Je to vpravo úplně dole. Ale není tam ani zmínka o manželce nebo rodičích, tak možná byl ten jeden svobodný mládenec... Píše se, že zemřel ve 40? to by zhruba odpovídalo na rok 1736, ale v úmrtních listech ten věk jsem si všimla často moc dobře nesedí. Tak si myslím, že to může být ten narozen 1733...

Jinak jsem se koukala ještě na způsob psaní těch dvou křestních jmen Joannes a druhý je zapsán jako Joanes s čárkou nad n.....

Přidávám další nález:
matka Anna, manželka Francise Bartone (rodiče obou Janů), není tam nic zvláštního jen, že když zemřela byla už vdova a bylo to v Kolšově...
LucieB

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte dub 07, 2015 5:45

LucieB píše:
Jinak jsem se koukala ještě na způsob psaní těch dvou křestních jmen Joannes a druhý je zapsán jako Joanes s čárkou nad n.....

ta čárka je značka pro zdvojení písmene :-)
a další nález nevidíme- nedala jste odkaz.
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod LucieB » úte dub 07, 2015 14:29

Karolina Vernerova píše:
LucieB píše:

ta čárka je značka pro zdvojení písmene :-)
a další nález nevidíme- nedala jste odkaz.

Ano, koukám, tady je to (odkaz teď nemůžu najít, ale mám stranu staženou v počítači) je to vlevo uprostřed, den 25.:
Přílohy
anna manzelka francise umrti 1773.jpg
LucieB

Příspěvekod LucieB » úte dub 07, 2015 15:00

Tak jsem prošla úmrtí až do roku 1840 a Annu jsem nenašla a ani Georgiuse a druhého Joanna. Tak zkusím vyhledat narození Františka Bartone, který je otcem právě těch dvou Joannů, třeba najdu i jeho sourozence, popř. rodiče a zjistím třeba odkud původně byli a uvidím....... ale je to teda zamotané až až.... :(
LucieB

Příspěvekod LucieB » úte dub 07, 2015 17:02

Tak jsem pátrala a našla jsem zase trochu víc:
Našla jsem další děti, které jsou Anny a Joannese Bartone (patroni jsou ale trochu jiní, je tam sice Hoiger ale Pavlik ne) Je to vlevo 19.:
http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 63&scan=63

Tyto děti tentýž rok zemřeli. Pak jsem nalezla ještě jeden, ale nespecifikovaný zápis (beze jména dětí) z roku 1772, že jim zemřeli další děti po narození.

Nalezla jsem pravděpodobně jejich otce Francis Barton i jeho ženu Annu Barton v zápisu úmrtí, pak jsem nalezla pravděpodobně i otce Francise Bartone - Joannes Barton.
Všichni byli v Kolšově, tak ten Georgius přece musí být taky někde v Kolšově a nebo je to opravdu špatně zapsaný Joannes.... (Ještě mě napadá, třeba byl jeden Joannis a druhý Joannes, je v těch jménech potom nějaký rozdíl?)

Když se dívám na pořadí narození dětí Anny a Joannese, tak je to (podle mého názoru) správně zapsáno: nejdříve pojmenovali syna po otci Joannes 1759, pak se narodil Antonius 1763 a pak dali jméno Georgius (1765- a při zapisování se zde křtitel spletl a zapsal otce také Georgius a když se Georgius nar. 1765 ženil, tak jméno jeho otce opsali z "rodného listu" kde právě křtitel napsal špatně Georgius místo Joannes, myslíte, že je to možné?) :shock: :)

Nejde mi stále ale do hlavy ta podobnost, že patroni při křtění těch dětí byli stejní a matka Anna z Kolšova, jen ten otec jinak zapsán. To snad museli být (pokud to nebyl teda blbě zapsán otec) minimálně příbuzní, když si vzali na křtění stejné lidi?? Museli se znát... :shock:

Opravdu znovu děkuju všem, kteří se mi s tím snaží pomoci!!
LucieB

Příspěvekod LucieB » úte dub 07, 2015 19:33

Moc děkuji za pomoc, Annu jsem hledala jak u sňatků tak úmrtí. Sňatek jen jeden a úmrtí se mi nepodařilo najít (ale našla jsem rodiče Anny Schustal, kteří byli také v Kolšově, tak by snad neměla být někde daleko pohřbená - v nejhorším do rodinné hrobky a nebo bohužel pokud se znovu provdala tak je možné, že úplně jinde). Ještě to ale projedu znovu, přeci jen to je jistota.
Děkuji za nápad na hledání v soupisech poddaných, na Olomoucku by prý měly být lánové rejstříky, protože se soupisy nevedly, ale to opravdu přesně nevím, ale uvidím co zjistím. :)
LucieB

Další

Zpět na Hledám pomoc