Svatba 1698 Benešov čeština - vyřešeno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Svatba 1698 Benešov čeština - vyřešeno

Příspěvekod keplik » stř srp 07, 2013 21:42

Prvni zaznam na http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... ?strana=16
Potwrzen stavu S. manzelstwy slowutny muz P. Waczlaw Saudny. ... oblybjl sobe pocztiwog pannu Lydmjlu czeru po neb. † Janowy ... sausedu, ... kdy messtanu mesta Benessowa, swetkowe P. Mateg Wolf druzba Ssimon Klobogcznyk.
Naposledy upravil keplik dne ned srp 18, 2013 1:38, celkově upraveno 2
keplik

Oblast pátrání: Praha; Vídeň; Klečetné, Pšovlky, Hořovičky, Hořesedly; Benešov, Vysoká Lhota, Neveklov, Hrzín, Kamenný Přívoz; Osek u Rokycan, Jablečno, Přísednice; Lysá nad Labem; Žatec; Litoměřice; Teremno (Volyň), Belgie...

Re: Svatba 1698 Benešov čeština

Příspěvekod stanley4 » čtv srp 08, 2013 6:44

bez záruky:
keplik píše:Potwrzen stavu S. manzelstwy slowutny muz P. Waczlaw Saudny SPolu? Deputjrowany? oblybjl sobe pocztiwog pannu Lydmjlu czeru po neb. † Janowy Tnarko? DePreSo sausedu, nekdy messtanu mesta Benessowa, swetkowe P. Mateg Wolf druzba Ssimon Klobogcznyk.
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod keplik » čtv srp 08, 2013 7:16

stanley4 píše:bez záruky:
keplik píše:Potwrzen stavu S. manzelstwy slowutny muz P. Waczlaw Saudny SPolu? Deputjrowany? oblybjl sobe pocztiwog pannu Lydmjlu czeru po neb. † Janowy Tnarko? DePreSo sausedu, nekdy messtanu mesta Benessowa, swetkowe P. Mateg Wolf druzba Ssimon Klobogcznyk.

Tak mi to taky připadá, jen mi to přijde spíš jako Marko, než Tnarko, ale pořád vůbec netuším, o co jde, abych věděl, kde dál hledat tu snoubenku. Snad byla Marková? Ale co je to Depreso? Asi neměla depresi, co? :-)
Mimochodem, nevíte, co znamená "deputirovaný"?
keplik

Oblast pátrání: Praha; Vídeň; Klečetné, Pšovlky, Hořovičky, Hořesedly; Benešov, Vysoká Lhota, Neveklov, Hrzín, Kamenný Přívoz; Osek u Rokycan, Jablečno, Přísednice; Lysá nad Labem; Žatec; Litoměřice; Teremno (Volyň), Belgie...

Příspěvekod Kašpar » čtv srp 08, 2013 7:43

dle mého to bude otec Jan Marko de Preso ( nebo Freso)
snoubenku ? - vždyť to tam máte černé na bílém, odkud její otec pocházel, respektive kde bydlel
deputirowanj - stačí zadat toto heslo, nebo v běžné češtině ,,deputirovaný", a vyhledávač nabídne spoustu odkazů, s jedním a týž významem tohoto slova
Kašpar

Příspěvekod keplik » čtv srp 08, 2013 8:30

Kašpar píše:dle mého to bude otec Jan Marko de Preso ( nebo Freso)
snoubenku ? - vždyť to tam máte černé na bílém, odkud její otec pocházel, respektive kde bydlel
deputirowanj - stačí zadat toto heslo, nebo v běžné češtině ,,deputirovaný", a vyhledávač nabídne spoustu odkazů, s jedním a týž významem tohoto slova

Pardon, nevěstu, ne snoubenku. Jasně, žil v Benešově, ale takových bylo hodně, důležité je to jméno. Žádného "de Preso" nebo "de Freso" jsem si zatím nikde v indexech nevšiml. Budu holt hledat dál.
To slovo jsem do Googlu samozřejme zadal a ty odkazy si prohlédl, ale významy byly řekněme dva, jeden jako "delegovaný k něčemu" a druhý, pro mne důležitější, právě nevím jistě - něco jako zastupitel/radní?
Děkuju každopádně za pomoc.
keplik

Příspěvekod Slim » čtv srp 08, 2013 9:20

hledejte Jana Marka, tím za jménem chtěl farář podle mne napsat "dobrého souseda", ale proč to napsal tak jak to napsal netuším. Může to znamenat i cokoliv jiného, ale jméno to podle mne není.
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod keplik » ned srp 18, 2013 1:31

Slim píše:hledejte Jana Marka, tím za jménem chtěl farář podle mne napsat "dobrého souseda", ale proč to napsal tak jak to napsal netuším. Může to znamenat i cokoliv jiného, ale jméno to podle mne není.

Tak jsem se konečně podíval do starší matriky (téměř 40 let je ztraceno, tak moc není důvod se na ně zatím koukat) a překvapivě se tam objevuje jakýsi pan Antonin Marco Depresso, občas označovaný i jako Talyan (pokud to chápu správně), který funguje často jako svědek při křtech, takže to jméno asi opravdu existuje a já mám možná předky i z Itálie. :-)
keplik

Zpět na VYŘEŠENO