Vrbno nad Lesy, úmrtí 1839

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Vrbno nad Lesy, úmrtí 1839

Příspěvekod Milena » pon bře 25, 2013 15:00

Prosím o pomoc při vyluštění:
http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... 7625%29%29
str.274
čtu:
Johanna Filipová vulgo (alias) Brožková, dcera Marie Filipové,..... dcera Brožkové, domkáře z Vrbna 16, příslušná k Pátku

Není mi dále jestli tedy Marie byla provdaná za pana Brožka, nebo si jí jenom vzal pod svá ochranná křídla.
Marie vlastně žila i se svou dcerou Johannou a jejími dětmi u toho pana Brožka.
Děkuji za vyřešení této "motanice".

Vkládám ještě odkaz na dítě Johanny, kde je o matce také psáno v souvislosti s panem Brožkem.
http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... 7625%29%29

Děkuji předem.
Milena

Re: Vrbno nad Lesy, úmrtí 1839

Příspěvekod ozana » pon bře 25, 2013 15:44

vulgo = jinak zvaná, jestli si vzala Brožka nebo jí tak říkali z úplně jiného důvodu to musíte zjistit sama.
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod Tylda » pon bře 25, 2013 18:13

Narození a křest dne 24. února 1836. Místo narození Vrbno č. 16. Dítě Filip Matěj (Prožek - přeškrtnuto). Matka je tedy asi rozená Filipová. Máte její narození? Kdy se narodila? Jak je tam zapsaná, dcera Marie, rozené Filip?

Její matka se pak provdala za Josefa Brožka, domkáře z Vrbna č. 16.
Sňatek tedy máte 4. června 1805 – viz. Svatba-Vrbno nad Lesy,dcera koho?

Např. podle indexu se na č. 16 rodí rodičům Josef Brožek a Marie, rozená ??? (není v indexu uvedeno) děti: r. 1806 – Marie, r. 1808 – Václav, r. 1810 – Anna Marie, r. 1813 – Josef.

Možná svobodná Anička Brožková (*1810) má řadu dětí (první roku 1833).

Asi její bratr Josef (*1813) má za manželku Johannu a první dítě Rosalii roku 1833.

Johanna Filipová má na č. 16 - r. 1826 syna Josefa Filipa, r. 1828 dceru Marii Magdalenu Filipovou a r. 1836 syna Matěje Filipa.

Johanna je asi rozená Filipová, ale protože žije s matkou provdanou Brožkovou, je zde psaná vulgo (přezdívkou) Brožková.
Tylda

Příspěvekod Milena » pon bře 25, 2013 18:34

Teda, Tyldo máte můj upřímný obdiv, že jste si s tím dal/dala takovou práci.
Minulý týden byly teprve matriky Vrbna vloženy na stránky a já v nich listovala celý víkend. To co Vy jste napsal/napsala jsem přesně také zjistila. Jediné co právě nemohu najít je narození Johanny, předpoklad podle úmrtního listu z Vrbna 19.11.1839 ve věku 30-ti let, předpokládám narození kolem roku 1809. Ale nemůžu jí nikde najít . Dívala jsem i do indexu a nikde není. Nevím jestli mám hledat i někde v okolních vesnicích, i když se mi to zdá málo pravděpodobné, poněvadž celý rod Filipů žil právě v této obci.
Když jsem ještě nyní podrobněji prohlížela rodné listy dětí Brožků, tak jsem zjistila že Marie, která je uváděná jako matka je vdova po + Václavovi Filipovi. A otcem mé Marie byl Šimon.(narození 1778, str.58- Vrbno nad Lesy).
Tak si myslím, že asi u těch Brožků jenom bydlela se svou dcerou a jejími dětmi o které se asi později, po úmrtí Johanny starala, poněvadž ta umřela, když byly Matějovi 3 roky. A pak je tak asi jenom nazývali, poněvadž těch Marií Filipových bylo hodně.
Má původní cesta, byla stejná jako ta Vaše, myslela jsem si že byla provdaná Brožková.
Já jsem potomek právě toho Matěje, který jako jediný z dětí Johanny přežil.
Nezbývá mi tedy než pokoušet štěstí v okolních obcích.
Velice Vám ještě jednou a upřímně děkuji.
Milena

Příspěvekod Tylda » pon bře 25, 2013 19:49

Věk při úmrtí může být chybný !
Tak tedy Marie není dcera Václava Filipa ?
Také by bylo možné, pokud byla Marie manželkou Brožka, pak ovdověla a narodila se jí po delší době Johanna, kdy bylo jasné, že nemůže být Brožka - potom by Marie dostala příjmení po matce za svobodna.
Jsem zvědavá co zjistíte!
Zdraví Tylda
Tylda

Zpět na VYŘEŠENO