od zburget » sob čer 27, 2026 11:00
To, jak zapisovat jména a údaje do rodokmenu je tady časté téma.
Záleží, na čeho zápis se přesně ptáte.
Napíšu, jak to dělám já a určitě se najde někdo další, dko to dělá diametrálně jinak. Já osobně si tedy přepisuju všechny matriční záznamy přesně tak, jak jsou zapsány - mám tak věrné přepisy originálů. Ale do stromu jmen si zapisuju zásadně moderní varianty jmen. Co se týče jmen křestních, přijdete na to, že to nakonec ani jinak nepůjde. Ustálená podobě lřestního jména - tedy to, že člověk používal během života křestní jméno tak, jak bylo zapsané v matrice, je v podstatě otázka až 20 stol. Ale můžete snad počítat s tím, že někdy od snad poloviny 19. stol. už budou zapisované varianty sedět skutečnosti. V dobách dřívějších se ale setkáte s tím, že jeden a tentýž člověk během svého života bude mít jméno zapsané německy, latinsky, česky a v češtině klidně i domáckou formou (Jura, Ondra, Káče, Běta,…) Tam pak jaksi neexisuje jedna varianta jména, kterou byste si mohl zapsat. Podobné to bude u příjmení - tam si já osobně taky zapisuju formu příjmené, která se používá dnes, protože opět narazíte na různě zapsané jedno a totéž příjmení. A někdy ty varianty můžou být o diametrálně odlišné (hláskové změny B<->P, G<->K, a další), můžete narazit na příjmení, které někdo přeložil do/z němčiny, nebo do latiny… O fenoménu příjmení po střeše nemluvě.
Jak si to nastavíte vy, je čistě na vás. Jen se pak držte jednoho formátu a neměňte ho. Jinak se v tom pak nikdo nevyzná.
Zbyněk Burget