VYŘEŠENO - O Moravská Ostrava, 1734, latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO - O Moravská Ostrava, 1734, latina

Příspěvekod volnykam » pon bře 30, 2026 5:53

Dobry den, rad bych Vas poprosil o přečtení záznamu oddaných pro Ostravu (1734). Záznam je dostupny zde https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... 2b2a5ba731. Leva Stranka, třetí záznam. Osobně ze záznamu vyčtu něco jako

Copulator Adoleseus Juvenis
Nicolay Volny
filius Voitka
... ....
Rosina filia Jacobi Gluzek.

Zenich z Coblovis (Koblov)
Nevesta z Elgotha (Lhotka)

Svedci Joannes Mikeska a Josef .... ambo Coblowio (oba z Koblova)

Dominio Levi (panství Ludgerovice ?)

Potrebuju rozlustit, jak pochopit udaje o otci a kde ho hledat. Narozeni Nicolaye se mi nedari najít v Koblove ani přilehlých vesnicích. Ostravu jsem ještě neprohledával. Mam chápat, ze otec ma uvedeno jen příjmení Voitka, nebo to znamená něco úplně jiného ?
Nicolayuv rod dale pokračoval v Koblove, ale asi se tam nenarodil a rad bych se v hledání jeho předků posunul. Všem moc dekuji za názory a pomoc.
Naposledy upravil volnykam dne pon bře 30, 2026 18:12, celkově upraveno 1
volnykam

Oblast pátrání: Petřkovice, Koblov, Ludgeřovice, Slezská Ostrava

Re: O Moravská Ostrava, 1734, latina

Příspěvekod zburget » pon bře 30, 2026 7:16

Copulatus Adoleseus honestus Juvenis
Nicolaus Wolny
filius Witka
Wolneho cum
honesta virg.

Rosina filia Jacobi Gluzek.

ženich: Cobloviô
nevěsta: Elgotha Lhotka

svědci: Joannes Mikeska, Joseph spuczik ambo Coblowio

oddávající kněz: Dominicus Levi

Potrebuju rozlustit, jak pochopit udaje o otci a kde ho hledat. Narozeni Nicolaye se mi nedari najít v Koblove ani přilehlých vesnicích. Ostravu jsem ještě neprohledával. Mam chápat, ze otec ma uvedeno jen příjmení Voitka, nebo to znamená něco úplně jiného ?
Nicolayuv rod dale pokračoval v Koblove, ale asi se tam nenarodil a rad bych se v hledání jeho předků posunul. Všem moc dekuji za názory a pomoc.

Moc prosím, nesnažte se skloňovat latinské tvary jmen českým způsobem, obzvlášť, když to nemáte dobře přečteno / nemáte jistotu, že to máte správně přečteno. Vznikají z toho příšerné paskvily. Jestli si do sestavovaného rodokmenu zapisujete takovéhle nesmysly, tak ho radši nechci ani vidět… A zbytečně nespekulujte, dokud nemáte záznam přečtený správně a úplně. Myslím, že teď to s rodem Mikuláše a jeho otce Víta už bude zřejmější.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod volnykam » pon bře 30, 2026 8:55

Dobry den,

moc dekuji za prepis, který dva smysl. V latině nejsem kovaný a do příspěvku jsem napsal co vidim ja, abych prokázal, ze jsem se snažil něco vyčistit a neházel to tu bez předchozí snahy. Snad vas uklidni, ze jsem si pořídil knihu na čtení starých textu a když mam čas, tak trénuju, rodopiscovi teprve studuji z jiných knih. I z paskvilu se jednou muže stat kvalitní rodokmen.
volnykam

Příspěvekod zburget » pon bře 30, 2026 9:07

Neberte to zle. Já vůbec neměl připomínky k přepisu. Já k téhle matrice před časem psal index a zrovna tahle kniha nepatří k ukázkám krasopisu. Takže co se týče přepisu spíš skoro smekám před někým, kdo v tom není kovaný.
Mně šlo o ty přepisy jmen do češtiny. Doporučuju jména přepisovat prostě česky. Obyvtelstvo bylo buď německojazyčné a nebo českozajyčné - a to je potřeba si uvědomit, že se navíc mluvilo nářečími. Takže na kluka doma určitě nevolali Nikolausi, ale buď česky Mikuláši (nebo nějakou zdrobnělinou) a nebo německy Niklas nebo Nikolas. Ale to už se dnes nedozvíme. Já osobně si všechny tvary jmen převádím do dnešních moderních českých variant a ty si zapisuju. Stejně tak příjmení zapisuju v dnešní moderní podobě (až na vzácné oprávněné výjimky).
Pokud si budete chtít jména zapisovat i v latinských nebo německých tvarech, pak je potřeba dávat velký pozor na to, jak je skloňujete. Ono i to jde. Jen si fakt musíte dávat pozor na to, aby to nebylo špatně.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod volnykam » pon bře 30, 2026 9:25

Ja si to co není jistě pisu nejdříve na papír, do rodokmenu přidávám jen ověřené věci. Vas index bude nejspíše https://www.pmgenealogie.cz, to smekám ja před Vama. Nicméně, když uz se tak vyznáte... Narozeni Mikuláše se mi nedari v Koblove dohledat ani Vita, myslíte, ze dva smysl prohledat ještě Ostravu ? Rod Wollny totiž ma kořeny v Koblove, ale jméno Mikuláš se tam objevuje jen u narozeni s svatby jeho syna Matěje. Ale ikdyz Mikuláš zil v Koblove, svatbu mel v Ostravě. Navíc u svatby jeho syna v Koblove uz je uveden jako colonus. Mam v tom trosku zmatek a vy se zřejmě vyznáte lepe a Vas Nazor by me zajímal.
volnykam

Příspěvekod Zora » pon bře 30, 2026 10:17

Kdy byla svatba MIkuláše? tedy rok, kdy byl otec uveden jako colonus. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod volnykam » pon bře 30, 2026 10:28

Svatba Mikuláše byla 1734, jako colonus je uveden 1772 zde https://digi.archives.cz/da/permalink/b ... b34a24d10d
(leva strana, predposledni zaznam). Ani Mikulasovo umrti jsem nenasel.
volnykam

Příspěvekod Zora » pon bře 30, 2026 10:31

colonus - označení pro obyvatele, který "kolonizoval" místní půdu. Má se tím na mysli fakt, že dostal půdu do držení od vrchnosti, nejčastěji v dané době - rušení a následná parcelace hospodářského dvora. Většina kolonistů nebyla místního původu. Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » pon bře 30, 2026 11:02

Moje indexy jsou jednak u kolegy na tom webu pmgenealogie a současně jsou vystavené zde: viewtopic.php?f=44&t=47550 Tady jsou v tabulkové podobě, což se občas hodí v případě, kdy třeba přesně nevíte, které příjmení hledáte, případně do jaké dnešní podoby jsem ho normalizoval.

S těmi "nezvěstnými" na ostravsku je prostě problém. Mně se taky "jen tak" zjevil předek v Ostravě o sto let pozděj a ani tam se mi zatím nepodařilo dohledat jeho původ. Ale v tom pozdějším období za to můžou slezské války, ve kterých Marie Terezie přišla o Slezko a předpokládám, že pak ze Slezska utíkali ti, kteří nechtěli zůstat v Prusku. Ale i ti utíkali víc do Slezské části (která zůstala Habsburkům), než do části Moravské.
Problém taky je, že se vám tam potkávají dvě historické země. Morava a Slezsko. Většinou lidi migrovali v rámci země, mezi zeměmi to nebylo tak jednoduché. Další věcí je, že v těch letech, ve kterých se pohybujete bylo ještě nevolnictví, takže vůbec stěhování z vesnice do vesnice (tedy z jednoho panství do druhého) nebylo vůbec snadné, většinou spíš nemožné. Ale všiml jsem si, že na tom ostravsku byla migrace větší, než teba na centrální Moravě.
Váš ženich je z Koblova (Slezsko), žení se v Moravské Ostravě - už to je neobvyklé (ale ne úplně vzácné). To, že má u sňatku napsáno, že je z Koblova neznamená, že se tam narodil. Znamená to, že tam žil v době svatby. Svatba bývala v bydlišti nevěsty, proto tedy ta svatba v Moravské Ostravě - nevěsta pocházela pravděpodobně z Mariánských Hor (Elgoth = Lhota, u vašeho sňatku zapsáno opravdu, jako Lhotka). I když, když nad tím teď tak přemýšlím, trochu mě viklá ta "přeshraniční svatba". Ona je totiž ještě Lhotka (Hlučínská) na Slezské straně. Chtělo by ji to prozkoumat taky, Příjmení Glužek se mohlo vyskytovat v širším regionu, Já ho mám zdokumentované v Mariánských Horách a v Přívoze, nebylo by divné, kdyby takové příjmení bylo i na druhém břehu Odry. Pak by ale úplně nedávala smysl svatba v Moravské Ostravě. Musela by tam být Růžena ve službě (pak by byla svatba právě tam, ale předpokládám, že by měla jako bydliště zapsanou Ostravu, nikoli Lhotku). Nicméně - v Mariánských Horách ve správné době Jakub Glužek žije a s Manželkou Kateřinou se mu tam rodí děti. Bohužel není záznam o narození Růženy. Ale v matrice je vhodná "díra", kam by se Růžena vešla, a i věkem by to sedělo. Je záznam o narození Ludmily v roce 1708 a pak až v roce 1716 opět Ludmila (ta první pravděpodobně zemřela). Záznam o narození Růženy mezi těma dvěma Ludmilama může chybět. Stávalo se, bohužel.
Po svatbě pak šla manželka samozřejmě bydlet k manželovi - měl v Koblově pravděpodobně hospodářství. Počítejte s tím, že se museli před svatbou znát, museli se někde potkat. Případně se museli znát jejich rodiče a svatbu domluvit. Takovýto kontakt začátkem 18. stol. nebyl jednoduchý a samozřejmý. Koblov a Mariánské Hory sice nejsou daleko, ale jste v jiné zemi. Logičtější by tak byla Lhotka Hlučínská, ale to by svatba byla nejspíš jinde.
Co se týče ženicha - tam vám úplně neporadím, kde hledat. Příjmení Volný je v té oblasti celkem rozšířené, potkával jsem ho ve více matrikách, i na moravské straně.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod volnykam » pon bře 30, 2026 12:57

Dekuji za vyčerpávající odpovědi. Mam za to, ze ty valky začaly az okolo roku 1740, cili před svatbou, ale netuším, zda ten pohyb před válkami byl nějak jednodušší. Mikulasova otce asi budu muset hledat v Ostravě a širším okolí. Ještě me napadlo prozkoumat rustikalni pozemkové listy, ale ty nebyly digitalizovany, je možnost si je objednat k prostudování v ZAO, ale je to 50 kartonu a karton muže citat stovky listu. Navíc, jestli to byli domkáři, tak ani tam nemusí nic byt, ale tak dobře se v tomto typu dokumentu nevyznám. Nevíte náhodou, zda existovaly pro tuto dobu v teto oblasti něco jako soupis poddaných ?
volnykam

Příspěvekod zburget » pon bře 30, 2026 17:06

O soupisech poddaných nevím (ale to neznamená, že nejsou). Zkuste ale pohledat gruntovnice. Pokud se z dané doby zachovaly, tak by tam mohl být záznam o nabytí příslušné nemovitosti. Asi by tam nebyl zapsán původ Víta Volného, ale aspoň byste mohl mít nějaký časový rámec, kdy do Koblova přišel. Když se zamyslím nad příjmím Volný, mohlo by se s toho dát odvodit, že byl Volný - mohl se volně pohybovat. Vyvázal se z poddanství, případně získal výhostní list a odešel na panství jiné. Později byl jeho syn označen, jako kolonista, což by tomu minimálně neodporovalo. Ale to vyloženě jen spekuluju.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na VYŘEŠENO