Moje indexy jsou jednak u kolegy na tom webu pmgenealogie a současně jsou vystavené zde:
viewtopic.php?f=44&t=47550 Tady jsou v tabulkové podobě, což se občas hodí v případě, kdy třeba přesně nevíte, které příjmení hledáte, případně do jaké dnešní podoby jsem ho normalizoval.
S těmi "nezvěstnými" na ostravsku je prostě problém. Mně se taky "jen tak" zjevil předek v Ostravě o sto let pozděj a ani tam se mi zatím nepodařilo dohledat jeho původ. Ale v tom pozdějším období za to můžou slezské války, ve kterých Marie Terezie přišla o Slezko a předpokládám, že pak ze Slezska utíkali ti, kteří nechtěli zůstat v Prusku. Ale i ti utíkali víc do Slezské části (která zůstala Habsburkům), než do části Moravské.
Problém taky je, že se vám tam potkávají dvě historické země. Morava a Slezsko. Většinou lidi migrovali v rámci země, mezi zeměmi to nebylo tak jednoduché. Další věcí je, že v těch letech, ve kterých se pohybujete bylo ještě nevolnictví, takže vůbec stěhování z vesnice do vesnice (tedy z jednoho panství do druhého) nebylo vůbec snadné, většinou spíš nemožné. Ale všiml jsem si, že na tom ostravsku byla migrace větší, než teba na centrální Moravě.
Váš ženich je z Koblova (Slezsko), žení se v Moravské Ostravě - už to je neobvyklé (ale ne úplně vzácné). To, že má u sňatku napsáno, že je z Koblova neznamená, že se tam narodil. Znamená to, že tam žil v době svatby. Svatba bývala v bydlišti nevěsty, proto tedy ta svatba v Moravské Ostravě - nevěsta pocházela pravděpodobně z Mariánských Hor (Elgoth = Lhota, u vašeho sňatku zapsáno opravdu, jako Lhotka). I když, když nad tím teď tak přemýšlím, trochu mě viklá ta "přeshraniční svatba". Ona je totiž ještě Lhotka (Hlučínská) na Slezské straně. Chtělo by ji to prozkoumat taky, Příjmení Glužek se mohlo vyskytovat v širším regionu, Já ho mám zdokumentované v Mariánských Horách a v Přívoze, nebylo by divné, kdyby takové příjmení bylo i na druhém břehu Odry. Pak by ale úplně nedávala smysl svatba v Moravské Ostravě. Musela by tam být Růžena ve službě (pak by byla svatba právě tam, ale předpokládám, že by měla jako bydliště zapsanou Ostravu, nikoli Lhotku). Nicméně - v Mariánských Horách ve správné době Jakub Glužek žije a s Manželkou Kateřinou se mu tam rodí děti. Bohužel není záznam o narození Růženy. Ale v matrice je vhodná "díra", kam by se Růžena vešla, a i věkem by to sedělo. Je záznam o narození Ludmily v roce 1708 a pak až v roce 1716 opět Ludmila (ta první pravděpodobně zemřela). Záznam o narození Růženy mezi těma dvěma Ludmilama může chybět. Stávalo se, bohužel.
Po svatbě pak šla manželka samozřejmě bydlet k manželovi - měl v Koblově pravděpodobně hospodářství. Počítejte s tím, že se museli před svatbou znát, museli se někde potkat. Případně se museli znát jejich rodiče a svatbu domluvit. Takovýto kontakt začátkem 18. stol. nebyl jednoduchý a samozřejmý. Koblov a Mariánské Hory sice nejsou daleko, ale jste v jiné zemi. Logičtější by tak byla Lhotka Hlučínská, ale to by svatba byla nejspíš jinde.
Co se týče ženicha - tam vám úplně neporadím, kde hledat. Příjmení Volný je v té oblasti celkem rozšířené, potkával jsem ho ve více matrikách, i na moravské straně.