VYŘEŠENO - N - 1890 - Tábor - čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO - N - 1890 - Tábor - čeština

Příspěvekod Filip97 » sob bře 07, 2026 10:21

Zdravím, prosím o pomoc při luštění zápisu u narozzení mého předka. Došel jsem k osobě Otto Weiss a to v knize narození (v římskokatolické) v roce 1890, obec Tábor, rodičům Tobiáše Weisse a Marii Mischingerove. Odkaz na matriku narození Otty Weisse zde: https://digi.ceskearchivy.cz/7875/181/1058/974/97/0

Jde mi o ty různé zápisky, které jsou okolo jména Otto Weisse napsané. Tan zápis o svatbě Otty s Tekklou Teppeovou se nám podařilo přečíst a zápis byl dohledán pro případnou pomoc zde : https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... =82#scan82

K tomu, co se mi ještě podařilo přečíst, tak přímo nad Jménem Otty vidím ... Tobiáš Weiss.. Pod Jménem Otty pak dokáži ještě přěčíst ...Maria Mischiinger...

Další poznámky, tedy ty pod a nad jménem Otty Weisse už však nedokáži vůbec rozluštiti vidím tam nějaké datumy ale to písmo nedakoži vůbec určit a přečíst (jsem začátečník, ale snažím se). Je tam toho tolik přes sebe psané, že to jde opravdu jen těžce. To je první matrika, kterou vidím takto opravdu hodně popsanou. Prosím tedy o pomoc při rozluštění, alespoň jakékolv části oněch poznámek. Za pomoc budu velmi vdčený. Děkuji.
Naposledy upravil Filip97 dne pon bře 30, 2026 8:00, celkově upraveno 1
Filip97

Re: N - 1890 - Tábor - čeština

Příspěvekod zburget » sob bře 07, 2026 13:37

No, to je dobrý chaos - ale ještě vás s tím potrápím. Ta velká poznámka nad a pod jménem (prostě to namastili, kam se dalo) je záznam o legitimizaci dítěte. Když se dobře podíváte, Otto se narodil, jako nemanželský, legitimizovaný byl o tři roky pozděj. Nejdřív mě u něj překvapilo, že má zapsané příjmení Weiss a žádné jiné, když je u všech dětí zapsané příjmení. V roce 1890 nemohl dostat příjmení po nelegitimním otci. Když se ale podíváte po okolí, zjistíte, že nemanželské děti jsou zapisované bez příjmení a ta jsou jim zapsána až pozdeji při legitimizaci (na snímku 186 a 178 jsou další nemanželské dítě a jsou taky zapsané bez příjmení, na snímku 178 je i jedno legitimizované, kde je příjmení dopsané později - je psáno výrazně jiným perem.)
Další poznámky se týkají vystoupení z římskokatolické církve a přestup k církvi Československé a to dokonce dvakrát! Takže něco z těch poznámek možná bude informace o návratu k církvi Ř.k., ale zatím jsem to tak detailně nestudoval.
Pokud budete chtít tu dlouhou poznámu vyluštit, tak se ještě trochu potrapte. To písmo, kterým je to napsané, se jmenuje kurent a zjednodušeně řečeno je to psací podobas švabachu. Ta dlouhá poznámka je navíc psaná německy. Tabulku pro čtení kurentu můžete použít třeba tuhle: https://genealogie.nka.cz/?page_id=177 Ta je velice dobrá. Pozor, latinská slova jsou psána humanistickým (normálním psacím) písmem.

A at máte něco do začátku, tak vám sem kousek přepíšu:
Laut ? Statthalt Erl. 1/1 1893 Z. 153245 legitim. per subs. matrim. auf Gr??d des am 28/9 1892 bei dem k.k. Bezirkshauptmannsch. in Tab. abgegeb.Vaterschafts …

S tou němčinou vám pak stejně bude muset pomoc někdo jiný, protože já a němčina nejdeme vůbec dohromady.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Re: N - 1890 - Tábor - čeština

Příspěvekod zburget » ned bře 22, 2026 16:45

Bude se tady něco dít? Každopádně by bylo dobré to tady nějak dořešit, ať můžeme uklidit.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na VYŘEŠENO