VYŘEŠENO Matrika - oddání, 1789, Bystrc, němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Matrika - oddání, 1789, Bystrc, němčina

Příspěvekod Harry » úte úno 11, 2025 13:14

dobrý den,

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00040.jp2

třetí zápis zvrchu vpravo

Havliczek
franz, sb
Havliczek
Joseph bau
-ers sohn

nevěsta
.. eyzskalyn
Juditha, sb
.. eyskal Andreas
bauers tochter

moc prosím o pomoc. Nemůžu přečíst jméno nevěsty.
Ženich je určitě František Havlíček z domu č.58, nevěsta by taky měla být z Bystrce, když tam byli oddání.
Moc Vám děkuji za ochotu.
Majka
Naposledy upravil Harry dne pát úno 14, 2025 13:10, celkově upraveno 3
Harry

Oblast pátrání: Blažovice, Jiříkovice, Tvarožná

Re: Matrika - oddání, 1789, Bystrc, asi latina

Příspěvekod Harry » úte úno 11, 2025 13:20

Moc se omlouvám, ale nějako se mně to pomíchalo

třetí zápis od vrchu vpravo

Havliczek
franz, x
Havliczek
Joseph x
x sohn

xxx
Juditha x
xx ykal Andreas
x tochter

moc s tím zatím neumím, omlouvám se
Harry

Re: Matrika - oddání, 1789, Bystrc, asi latina

Příspěvekod Zora » úte úno 11, 2025 13:23

tabulka na převod - kurent - latinka https://genealogie.nka.cz/?page_id=177

Upřesněte si jazyk v předmětu.
Zápis je napsaný kurentem, ten se používal nejčastěji v němčině, méně často v češtině.

Zapomněla jste uvést umístění...
Vše opravte.

Jména znáte, zkuste porovnávat jednotlivá písmenka s tabulkou a s dalšími slovy. Zápis se postupně musíte naučit číst...

Nemůžete přece číst od konce něco, kde nic nepřečtete. Znáte jména a podle nich hledáte?
Musíte začít normálně , chce to čas a trpělivost.

edit - asi překlep, nevěstu musíte hledat cca kolem r. 1769 Vy píšete o sto let později, opravte. ...z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Matrika - oddání, 1789, Bystrc, kurent

Příspěvekod Zora » úte úno 11, 2025 14:28

Majko, Vy jste jak mlčenlivá vrba...

Takže - kurent fakt není jazyk, nikde se s ním nehovoří, jde o písmo. Opravte předmět.

Vždy platí - pokud něco nevíte, nerozumíte nečemu, ptejte se - buď tady nebo třeba wikipedie...

Pokuste se něco dalšího podle tabulky převodu písem: kurent - latinka přečíst...

Nic jste nepřidala.
Všichni jsme začínali, vím, jak je to obtížné, ale fakt číst n musíte zvládnout a nemůžete nechat bez povšimnutí další údaje v zápise... V každém matričním zápise může být něco, co Vám pomůže.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: Matrika - oddání, 1789, Bystrc, kurent

Příspěvekod Harry » čtv úno 13, 2025 13:40

Zora píše:Majko, Vy jste jak mlčenlivá vrba...

Takže - kurent fakt není jazyk, nikde se s ním nehovoří, jde o písmo. Opravte předmět.

Vždy platí - pokud něco nevíte, nerozumíte nečemu, ptejte se - buď tady nebo třeba wikipedie...

Pokuste se něco dalšího podle tabulky převodu písem: kurent - latinka přečíst...

Nic jste nepřidala.
Všichni jsme začínali, vím, jak je to obtížné, ale fakt číst n musíte zvládnout a nemůžete nechat bez povšimnutí další údaje v zápise... V každém matričním zápise může být něco, co Vám pomůže.
Z

opraveno
Harry

Re: Matrika - oddání, 1789, Bystrc, němčina

Příspěvekod Harry » čtv úno 13, 2025 13:49

Snažím se, ale jsem amatér a nechci psát nesmysly :), Mně se zdá, je je to Juditha Stejszkal.
Nic jiného ze zápisu se vyčíst nedá jenom jméno a věk, ale ten nemusí být správně.
V narození jsem hledala v letech 1760 až 1770, ale nic jsem nenašla. Zkusím znovu.
Když to porovnávám s tabulkou, nic jiného mi nesedne, jenom spojení St, tak nevím.
Pěkný den a děkuji
Harry

Příspěvekod Zora » čtv úno 13, 2025 14:18

Ok, Váš přepis není naprosto správně, ale je to Stejskalin.
Mohu Vám říct, že jsem dětí stejných rodičů nalezla více, snad 8, ale Juditha mezí nimi není...
Dá se ale podle rodičů pátrat do minulosti, nebo zkuste hledat Judithu. Nebo najít její úmrtí, abyste znala podle úmrtního věku přibližný rok narození.
Pro Bystrc jsou vedeny i matriční knihy pod sv. Jakubem. Judithu jsem tam neviděla.
----------

Nesmysly vlastně píšeme všichni, pokud chceme poradit se čtením, jinak to nejde. Uděláte chybu, Ok, někdo Vám ji opraví a příště se jí už vyhnete... O tom je pomoc se čtením...
Mezi námi, nejde o to, jak chcete číst, nechat si pomoci, jde o to, že zde máme nějaká pravidla a všichni je dodržujeme... je třeba se přizpůsobit...

Z
Zora

Příspěvekod pavel.m » čtv úno 13, 2025 14:19

Tady jsou jenom amatéři a chybovat je lidské, ale jinak se to nenaučíte.

Steyskalyn Juditha des Steyskal Andreas Bauers Tochter
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » pát úno 14, 2025 7:43

Pokud budete považovat příspěvek za vyřešený, označte ho pak v souladu s pravidly. Z
Zora

Příspěvekod Harry » pát úno 14, 2025 11:24

Zorko, úmrtí jsem našla v roce 1841 ve věku 76 let, takže by se měla narodit přibližně 1765

https://www.mza.cz/actapublica/matrika/ ... -00080.jp2
pátý zápis vpravo ze spodu

Našla jsem devět dětí 1763 Matias, 1765 Ursula, 1767 Františka, 1768 Františka atd. Jediná Judita v okolí se Jmenuje Jelínková.
Anebo se jí nelíbilo Ursula :)

Děkuji Vám za pomoc, tady už asi nic nevymyslím
Harry

Příspěvekod Zora » pát úno 14, 2025 12:20

I když sama píšete, že nic nevymyslít, a kolega Vám vše přečetl, příspěvek jste neoznačila :-)

3. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny na začátek předmětu v prvním příspěvku slovo VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO