VYŘEŠENO N, 1886, Praha, Čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO N, 1886, Praha, Čeština

Příspěvekod Koryna » pát srp 09, 2024 21:01

https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=A3D770897A2D4763871F2A135B0B8CBD&scan=332#scan332

Dobrý den prosím o pomoc s přečtením.
Jedná se o stránku 332, a hned první zápis Marie Terezie.

Pod datem narození nemohu přečíst: Ryžmována byla 1.10.1934 Ziji v Praze.
Pod vyznáním katolické je uveden datum se slovem, které nemohu přečíst: Copuletihec 26/10/1894
kolonka Matka: Vovsová Marie narozená v Praze, dcera Jana Vovsy sluhy v uhelném skladě a Kateřiny rozené Dušek s Kelnář v Praje z m Anny rozené Netckové z Cirkovice přísluší dle cel knížky nk 29/10/1878 cis 255 do Prahy

děkuji za pomoc
Naposledy upravil Koryna dne úte srp 13, 2024 19:55, celkově upraveno 1
Koryna

Re: N, 1886, Praha, Čeština

Příspěvekod zburget » pát srp 09, 2024 21:09

Biřmována … u sv. Jiljí
Copulati hic

u matky si uvědomte, co bylo napsáno původně a co dopsáno (opraveno) pozděj. A nemíchejte to do sebe.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Koryna » pát srp 09, 2024 21:21

zburget píše:Biřmována … u sv. Jiljí
Copulati hic

u matky si uvědomte, co bylo napsáno původně a co dopsáno (opraveno) pozděj. A nemíchejte to do sebe.

Dekuji Vam za pomoc s překladem.
Jen nerozumim co myslite u te matky ze bylo psáno původně a pozdeji, je nerozumim respektive nejde mi precist ten text na druhé stránce v kolonce “matka” přečtu zacatek ale od slova Dušek az do konce to nemohu precist, proto jsem to zvýraznila červené a snazila se napsat to co vidim.
Koryna

Příspěvekod Zora » pát srp 09, 2024 23:19

https://digi.nacr.cz/prihlasky2/?action ... folium=347

Jsou tam uvedeny všechny děti této manželské dvojice a také datum sňatku.
Můžete zkusit , zda v některém ze zápisů nebude původ matky jasnější...
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » sob srp 10, 2024 9:59

Koryna píše:Dekuji Vam za pomoc s překladem.
Já vám nic nepřeložil, pouze přepsal. V případě, kdy zde texty >přepisujeme< a rovněž i >překládáme<, je dobré používat správnou terminologii. Jinak to může být zavádějící a matoucí.

Jen nerozumim co myslite u te matky ze bylo psáno původně a pozdeji
Přece je na první pohled vidět rozdíl v rukopisu, v barvě inkoustu a v řádkování textu, že je do původního zápisu něco vepsáno. Vy jste ten vpisek naprosto nelogicky vlepila do přepisu textu. Pak z toho vychází naprostý nesmysl. A vás to taky totálně rozhodilo. Podívejte se, že stejným inkoustem, jakým je zapsaný vpisek je čárkovaně podtržená část textu. Z toho se dá vydedukovat, že jméno a původ matčiny matky zde byly zapsány pravděpodobně špatně a opraveny tím vpiskem. Proč k chybě došlo, kdy ji opravili a nakonec co je vlastně správně z daného zápisu samozřejmě vyčíst nelze. Budete muset pátrat v dalších zápisech, až se doberete pravdy. Takhle při běžném pohledu mi moje křišťálová koule říká, že Marie byla dcerou Jana a Kateřiny. Kateřina ale zemřela a Jan se znovu oženil a vzal si Annu. Ale tohle je jen odhad. Jestli je to pravda a nebo je to nějak jinak, si budete muset vybádat sama. Co se týče tohoto záznamu, přečtěte (a přepište) si tu matku ještě jednou. Vynechejte samozřejmě ten vpisek. Opravovanou část třeba dejte do závorky a vpisek přepište na konec. Uvidíte, že se vám podaří správně vyluštit ještě minimálně dvě slova. A zkuste do luštění zapojit i to, co vyčtete z odkazu, který vám poslal Zora.
Pak vám to tady někdo dotesne.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Koryna » sob srp 10, 2024 13:05

Dekuji za vysvětlení, ja opravdu nevedela ze v tom textu jsou psané 2 ruzne texty a popravde jsem si nevsimla, ze je to psané i jiném inkoustem, kazdopadne dekuji za vysvětlení a jsem pro priste zas o neco chytřejší. Bohuzel nejsem v bádání jeste tak zkušená. Dekuji Vam
Koryna

Příspěvekod Zora » sob srp 10, 2024 15:08

zde je svatba Suk Karel, Voves Marie,

údaje u nevěsty by měly být správní, musela předložit v tomto roce už doklady.

https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 23#scan323

Křestní list je podle uvedeného dokladu od sv- Jiljíé, hledala bych v této farnosti, 15/8 1851

Mimo mísu
(15. srpna se narodil Napoleon a taky já :-) )
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Zora » sob srp 10, 2024 15:16

Tady je narození Marie Wowes
https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... =80#scan80

S Kateřinami se vše vysvětluje, jedna byla matka Marie /Duschek) a druhá byla babička Marie (Loukow)
edit babička byla přepsaná
Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob srp 10, 2024 16:37

https://digi.nacr.cz/prihlasky2/?sessio ... e&record=3

tady je policejní přihláška Johanna Wowes plus manželka a děti, mezi nimi i Marie.

Jsou tam uvedená místa narození, datum svatby a pozor, u jméně, které já čtu Netuka (pozor, blbě vidím) je napsáno 2. Gattin, tedy Kateřina Dušek zemřela a to v roce 23. 10 1875, 2. svatba byla asi 4. 11 1877 v Praze u sv. Ducha .
Musíte mě kontrolovat, fakt blbě vidím...
Zora

Příspěvekod Zora » sob srp 10, 2024 16:54

https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/pe ... 28#scan228

2. svatba Jan Wowes a Netuková Anna
Zora

Příspěvekod Koryna » sob srp 10, 2024 17:24

Zora píše:https://katalog.ahmp.cz/pragapublica/permalink?xid=A800A329273F4AA3BBE38059374433FC&scan=228#scan228

2. svatba Jan Wowes a Netuková Anna

Zoro, tolik užitečných informaci, jsem Vam vděčná. Vecer zapnu PC a vse projdu, nejsem ted doma. Velice Vam dekuji, verim ze to pro me bude obrovský přínosné!! Diky za tyhle stránky a ze pomáháte takle i zacatecnikum!!
Koryna

Zpět na VYŘEŠENO