VYŘEŠENO matrika oddaní,farnost České Meziříčí, 1772, latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO matrika oddaní,farnost České Meziříčí, 1772, latina

Příspěvekod Kateřina467 » čtv čer 13, 2024 18:42

Dobrý den, potřebovala bych poradit s významem pojmu Aula(?) Regia Caponis? u otce manželky
První záznam napravo nahoře
část Sponsi - Basse Joanes Cas. et lanio honestus filius Def. Joanis Basse Cas. cum Anna Legitima filia P. Josephi Kirchner Aula(?) Regia Caponis? Kralo(va) Lhotta

https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... creen=true

Moc děkuju K.
Naposledy upravil Kateřina467 dne ned čer 16, 2024 9:25, celkově upraveno 1
Kateřina467

Re: matrika oddaní, farnost České Meziříčí, 1772, latina

Příspěvekod pavel.m » pát čer 14, 2024 7:03

Aula Regia je Dvůr Králové
PaM
pavel.m

Oblast pátrání: Panství Hodonín, Strážnice, Uherský Ostroh.

Příspěvekod Zora » pát čer 14, 2024 7:20

jen upozorním
Aula regia - síň (dvůr) krále

Aula reginae je siň, dvůr královny,

Dvůr Králové je tedy Aula Reginae, česky (přiblble dvůr paní králové)
Aula Regia je Zbraslav, česky dvůr, siň krále

Tu profesi nebo ekonomické zařazení, to nevím... Z

Bohužel se to v matrikách i zaměňuje a názvy se přiřazují občas i tam, kde je něco s přívlastkem královský...
Dvorů Králové je více, ještě přibývá Králův Dvůr.

Nevím, zda se tento název aula používá i pro Hradec Králové, zase bych řekla, že je to hradec paní králové, navíc hradec jsem nikdy přeložený jako aula neviděla.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » pát čer 14, 2024 8:16

Já v tom přepisu opravím jen drobnosti:
Basse Joannes Cas. et lanio honestus filius Def. Joannis Basse Cas. cum Anna Legitima filia D[omini] Josephi Kirchner Aula-Regia Ca[u]ponis Kralo-Lhottæ

zdvojení písmene 'n' naznačuje ta vodorovná čárka nad písmenem. Zkratku ve slově Cauponis zase naznačuje ten kroužek. Nic jiného, než chybějící 'u' mě nenapadlo. Tak snad jsem to odhadl správně. Co přesně vyjadřuje to spojení Aula-Regia v tomto místě zápisu, netuším. Přujde mi to tam takové dost nelogické, ale nejsem latiník.

Hradec Králové by správně měl být napsán, jako Urbia Reginæ. Ale jak psala Zora - ono se to v zápisech může různě plést.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Kateřina467 » pát čer 14, 2024 8:42

Moc Vám všem třem děkuju, za opravu přepisu i úvahy nad Aula Regia. Jinde v matrikách z téže doby se objevuje výjimečně i Hradec Králové, ale v jiné podobě, proto tímto směrem jsem neuvažovala. Dvůr Králové zkusím, jméno Kirchner se v Králově Lhotě totiž nevyskytuje a nevybavuju si jej ani pro ostatní obce této farnosti, ale to jsem mohla jen přehlédnout. Ještě jednou děkuji K.
Kateřina467

Příspěvekod Zora » pát čer 14, 2024 9:40

Hradec Králové - název města

Nejstarší doložený název původně (od konce 10. století) hradiště a sídla Přemyslovců, od 11.–12. století sídelního hradu Přemyslovců je z roku 1073 (castrum Gradec),[8] z čehož během 12. století vzniklo německé Grätz[8] (k roku 1259 doloženo jako Gretz, 1352 Grecz).[8] V češtině se díky hláskové změně g v h v první polovině 13. století vyvinulo v Hradec[8] (staročeské hradec znamenalo „menší nebo vedlejší hrad“).[8] Poté, co se již hrazené královské město stalo roku 1373 věnným městem českých královen, byl ke jménu připojován neshodný přívlastek Králové,[8] („manželka krále, královna vdova“).[8]

V němčině se původní der Stat Khunigin Gract, (1557) nakonec zkrátilo na Königgrätz (Khuniggräcz, 1568),[8] což je někdy mylně chápáno jako „králův hradec“ (německé König znamená „král“), ačkoli se jedná o posessivní genitiv královny.[8] Latinský název zní Hradecz regine (1373)[8], Hradecz Reginae či Reginogradecium. Romsky je město nazýváno Hradecis.[9]

https://cs.wikipedia.org/wiki/Hradec_Kr%C3%A1lov%C3%A9

S názvem Urbia reginae jsem se nesetkala, docela by mě zajímal původ tohoto názvu (zdroj). Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod zburget » pát čer 14, 2024 10:11

Urbia Reginæ bylo psáno někde v latinském záznamu v matrice. Snad někde i tady na fóru. Zkusím pohledat.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Radix » pát čer 14, 2024 10:21

Jméno Kirchner se Dvoře Králové vyskytovalo, ale byli to hlavně kloboučníci.
Radix

Příspěvekod zburget » pát čer 14, 2024 10:34

Ha, našel…

download/file.php?id=3520&mode=view

rámeček vlevo dole: Antonius Wincentius Pawlowsky de Rosenfeldt Advocatus Dor???us et Regiæ Dotalis et Districtualis Urbia Reginæ Gracii Criminalis Syndicus

…ale když nad tím teď přemýšlím, tak jsem to možná blbě pochopil a ten Hradec v tom bude to Gracii, zřejmě správněji Græcii, což bude jen latinou přepsané Grätz (v genitivu, samozřejmě).

Takže beru zpět, Hradec bude do latiny přepisovaný asi kdoví jak.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Zora » pát čer 14, 2024 10:49

ono to bude zapsáno město královnino Hradec...
Hradec králové se latinsky nazývá Latinský název zní Hradecz regine (1373)[8], Hradecz Reginae či Reginogradecium.
Z
Zora

Příspěvekod Zora » sob čer 15, 2024 5:49

Pokud povařujete příspěvek za vyřešený, označte ho v souladu s pravidly:

3. VYŘEŠENO. Po vyřešení doplňte velkými písmeny na začátek předmětu v prvním příspěvku slovo VYŘEŠENO (nepřepisujte svůj předmět). Postup je popsán níže v oznámení.

Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO