SOA v Praze, obec Mšeno, narození, 1757, čeština (?)

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

SOA v Praze, obec Mšeno, narození, 1757, čeština (?)

Příspěvekod JanaG » ned srp 02, 2020 22:21

Dobrý den, lámu si hlavu (a oči :)) nad zápisem narození Vojtěcha Živného (aspoň doufám). Domnívám se, že by to měl být pátý zápis odshora (ten druhý v srpnu). Vlastně nemůžu rozluštit téměř nic a ani si nejsem jistá, že to je napsáno česky, ale asi jo, vypadá to, že jsou nad určitými písmenky háčky, ale jinak fakt tápu... Vidím maximálně (možná) následující:

2. Augustus, narození, ?? 5 (snad den křtu?), ze Mšena, ???, od pana ??? Patera, ????, Živnýho, obyvatele Mšena??, ???, manžel?, Františky?, ???, obyvatel???, ?????, tož Františka a manžel?? Jozefa??

Je to bída, omlouvám se a prosím o pomoc. Předem děkuji. Zápis je na následujícím odkaze:
https://ebadatelna.soapraha.cz/d/8999/183
JanaG

Re: SOA v Praze, obec Mšeno, narození, 1757, čeština (?)

Příspěvekod zburget » pon srp 03, 2020 0:48

Druhý záznam v srpnu je čtvrtý, nikoli pátý záznam na levé stránce.

Podle toho, že "jsou nad určitými písmenky háčky" bych si tedy jazyk odhadovat neodvážil. Každopádně - v přepisu máte česká slova, tak snad podle toho by se mohlo dát poznat, jakým jazykem je zápis napsaný, ne? To by pravděpodobně v latině nebo němčině nebylo. Jen bych rád věděl, kde v tom textu vidíte za každým slovem čárku?! Zbytečně nám takovou věcí přidáváte práci s opravami…

Každopádně - tohle je napsáno poměrně dost hezky. Takovýhle záznam byste měla umět přečíst. Tedy rozhodně kompletněj, než se vám to povedlo. Počítejte s tím, že potkáte daleko, daleko horší drápaniny. Projděte si komplet můj přepis a najděte si všechna písmena, ať se v tom rukopisu zorientujete.

A jedno velké doporučení - přepisujte záznamy přesně tak, jak jsou zapsány. Nepřepisujte moderní češtinou. Velice vám to pomůže ve čtení. Berte to ale jen jako dobře míněnou radu, nikoli jako požadavek.

2. Augusti narozeny a dne 5 dito ze Mssena poddanych k panstwi Msseno a Lobes(?) pokržt. od pana capl. Patera Wogtiecha Buryana Wogtiech Dominik syn Wogtiecha Žiwnyho obywatele Mssenskeho, manž(el) geho Frantissky. L: … následují kmotři
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod JanaG » úte srp 04, 2020 0:50

Ten tón používáte se všemi návštěvníky tohoto fóra nebo jenom s imbecily, jako jsem já, kteří neumí spočítat, že se jedná o čtvrtý zápis, a ne pátý? Kdybych se takovýmhle způsobem chovala k lidem, kterým poskytuji v rámci svého koníčku rady, tak bych se hanbou musela propadnout!!! Zamyslete se nad sebou, člověče! Ne každý se denně zabývá čtením starých dokumentů, pro někoho je to třeba pouze jednorázová záležitost. Je mi vás docela líto... Každopádně děkuji za "pomoc" a tímto se s tímto fórem, bohužel, loučím, protože opravdu nemám chuť dostat opět takovou vulgární odpověď :(
JanaG

Příspěvekod ozana » úte srp 04, 2020 7:07

Žádný TÓN tam není, nebuďte taková vztahovačná!
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Příspěvekod zburget » úte srp 04, 2020 8:04

Já určitě nechtěl použít žádný špatný tón. Já jen opravil umístění záznamu, kdyby někdo další chtěl zkontrolovat, jestli jsem v přepisu náhodou neudělal chybu, případně upřesnět ten Lobes, který neznám a nevím, jestli jsem to přečetl dobře.

Ostatní mělo být suché konstatování skutečností a postesknutí nad tím, že jste nám zbytečně přidala práci tím, že jste za každé slovo přepisu psala čárku, ač v textu samozřejmě nebyly.

Co konkrétně vám prosím přišlo na mém příspěvku vulgárního?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Dika » úte srp 04, 2020 18:44

Je tam zapsáno panství Mšeno a "Lobes". Existovalo však panství Mšeno-Lobeč. https://cs.wikipedia.org/wiki/Lobe%C4%8D_(z%C3%A1mek)
Dika

Oblast pátrání: střední, jižní a východní Čechy

Příspěvekod greghouse » sob srp 08, 2020 16:31

Chudák kolega zburget. Snaží se pomoc, text opraví, poskytne rady a místo díků za pomoc se dočká pouze díků za "pomoc" a je navíc u tazatelky za nafoukance a aroganta. V jiných vláknech se diskutovalo nad tím, že se odhání z fóra lidi, ale z tohoto příkladu bych to nazval spíše "sněhové vločky".

PS: Vím, že můj post je offtopic zralý na smazání, ale v tomto threadu se co do čtení týče, asi už nic nevyřeší, když se tazatelka evakuovala z fóra.
Převodník starých odkazů Acta Publica - pro převod starých odkazů jednotlivě, hromadně i v souborech.
greghouse

Oblast pátrání: Tukleky a okolí (okres Písek), Telč, Dačice a okolí, Derfle a okolní obce

Zpět na VYŘEŠENO