Cteni z katastralni vlozky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Cteni z katastralni vlozky

Příspěvekod Masterpiece » pon led 28, 2019 18:28

Dobry den vsem pratele, obracim se na Vas s prosbou o pomoc. Zacala jsem patrat po historii domu, ktery si na duchod poridili rodice. Obzvlaste tatinkuv je sen znat historii domu, rok stavby a nejake ty majitele. Zacala jsem dle rady zadosti o katastralni vlozku, ktera mi dnes dorazila domu. Bohuzel prectu jen minimum. Byl by tu prosim nekdo toho stdce a pomohl by mi rozlustit? Nejak posloupne, co se zde pise?
Nize zasilam odkaz a predem ohromne DEKUJI za kazdou Vasi pomoc!!!
http://www.rajce.net/a15818965
Masterpiece

Re: Cteni z katastralni vlozky

Příspěvekod Radix » pon led 28, 2019 18:41

V té kvalitě je většina nečitelná.
Myslím, že nejstarší datum tam je 1872.
Radix

Příspěvekod Masterpiece » pon led 28, 2019 19:03

To me moc mrzi, myslela jsem, ze si nekdo lepe poradi alespon se jmeny. Vim, ze je jedna cast velmi spatne citelna, bohuzel tak mi ji uz vyhotovil urad. Pan mi ale podtrhnul cervene dulezite udaje. Osobne jsem u toho nebyla, slo o pisemnou objednavku k vyhotoveni vlozky. Nicmene me datum velmi prekvapuje, dle leteckeho snimkovani byly typy na 30 leta, ale mozne je vse! Kazdopadne dekuji za Vasi snahu!
Masterpiece

Příspěvekod Radix » pon led 28, 2019 19:09

Dle leteckého snímkování se dá poznat jedině to, že v roce snímkování ten dům stál. Nic jiného.
Radix

Příspěvekod Zora » pon led 28, 2019 19:47

Moc nerozumím tomu, co vlastně potřebujete.
Znáte číslo domu, víte, že existuje od konkr. roku.

Tady jsou matriky pro vaši obec
http://actapublica.eu/puvodci/lokality/74/
Poikud nemáte zkušenost, jak v matrice hledat, poradíme .

V nich pak hledejte číslo Vašeho domu.
Pokud najdete, zkuste si sama přečíst jméno a příjmení majitele, můžete porovnat s katastrální vložkou a pak zase hledat další výskyt čísla.

na čtení můžete použít převodní tabulku na kurent, najdete ji ve starších odkazech.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Radix » pon led 28, 2019 20:16

Tak jsem si to stáhnul a zvětšil, jde to číst.
Hledejte jméno Klimesch.
Radix

Příspěvekod Zora » pon led 28, 2019 20:31

Radix píše:Tak jsem si to stáhnul a zvětšil, jde to číst.
Hledejte jméno Klimesch.

Ono je to čitelné natolik že jsem to přečetla i já , bez zvětšení... jen to "otočení" fotek bylo problematické.
Ten Klimesch je tak čitelný, že vlastně nevím, co přesně kolegyně potřebuje. Číslo zná, jméno zná, odkaz na matriky má...

Hledat v matrikách list po listě je časově náročné..., ale měla by to zvládnout.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Masterpiece » úte led 29, 2019 3:51

Dobry den, omlouvam se zda jsem nekoho rozhorcila. Slo mi pouze o to, ze ktereho roku je prvni zapis, tedy od kdy dum stoji a kdo byl alespon prvni majitel. Dekuji.
Masterpiece

Příspěvekod Radix » úte led 29, 2019 8:44

Rok stavby nemusí souviset s prvním zápisem v katastru. Katastrální knihy se vedly až od r. 1871. Zápisy směrem do historie tam někdy jsou, většinou ale ne.
Radix

Příspěvekod zburget » úte led 29, 2019 9:43

Já bych navrhoval, abyste to zkusila přečíst (my vám s tím pomůžeme, případně vás to i naučíme), přeložíme to a uvidíte, co všechno zajímavého tam pro vašeho otce bude...
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Zora » úte led 29, 2019 9:48

zburget píše:Já bych navrhoval, abyste to zkusila přečíst (my vám s tím pomůžeme, případně vás to i naučíme), přeložíme to a uvidíte, co všechno zajímavého tam pro vašeho otce bude...

Jen doplním, že v kat. vložce jsou uvedeni pouze majitelé. V matrice mohou být další osoby, které v domě bydlely.
Z
Zora

Příspěvekod Masterpiece » úte led 29, 2019 10:35

Dekuji Vam za ochotu. Ja louskam a prectu zde nejake roky, dale jmena Klimesch, Terezie Stankova, ktere byla dana polovic, Josef Siegel, Effenbergerovi, mam vsak problem s tim kolem. Je to i v nemcine a nedokazi cele vety rozlustit. Nicmene Vam nechci nikomu brat cas. Mela bych se spokojit se jmeny a dle nich hledat v matrikach coz mam v planu. Skoda, ze to neni lepe citelne. Chtela jsem prijit na kloub celym temto zapisum. Cervene jsou i podtrzeny dulezite udaje primo vyhotovovatelem techto vlozek, ale neco stejne neprectu. Stejne jsem se neujistila v prvnim majiteli, datum je zde nejstarsi 1872 coz mam i podezreni, ze byl mozna puvodni dum na zahrade cislo 95a, odpovidaji tomu i nalezene zaklady pri rekontrukci zahrady, nasledne byl asi postaven kousek dal nynejsi 95. Snazim se jak mohu, verte mi! A zajimam se cim dal vice.
Masterpiece

Příspěvekod Zora » úte led 29, 2019 10:50

Mohu jen poradit

Vezměte jeden list (jeden zápis), to je na vás.
Vytvořte dotaz do sekce čtení, přiložte řádně odkaz na zdroj - tzn. v řádném rozlišení na některém ze serverů, které jsou uvedeny v pravidlech výše - a dbejte na správnou polohu dokladu (aby ochotný kolega nemusel stahovat doklad do svého počítače, otáčet ho a pak luštit)

Jeden konkretní zápis zkuste přečíst, napište vše, co přečtete, klidně to může být s chybami, pomůžeme Vám se čtením. nebo opravíme.
Pokud máte v plánu listovat matrikami, postupujte naprosto stejně.
Narazíte na číslo domu (případně na příjmení), vytvořte dotaz, vložte odkaz na doklad a připojte to, co přečtete.

Pokud Vám chybí nějaká informace, postup, potřebujete ještě něco zodpovědět, klidně se ptejte, ale obávám se, že Vám nikdo nebude číst doklady komplet. Nakonec to máme i v pravidlech, nepomáháme se čtením tam, kde není vidět snaha tazatele.
Vy chcete udělat rodičům radost, takže je to opravdu na Vás.
Z
Zora

Příspěvekod m.k.85 » úte led 29, 2019 14:03

Dobrý den, každý dům (č.p.) měl v knižní vložce katastru tři části. Na straně, v části A jsou výměry a co k domu patří. Na straně B jsou majitelé, jak se v průběhu let měnili. Na straně C jsou např. závazky a břemena k nemovitosti.
U Vašeho domu vidím, ve stručnosti: v r. 1872, kdy byla tahle vložka založena, byli majitelé domu k jedné polovici Václav a Marie Klimešovi.
Od r. 1906 dům vlastnil Matěj a Marie Klimešovi.
Od r. 1924 vlastnil dům Josef Siegl.
Od r. 1928 vlastnil dům Jan a Terezie Staňkovi
Od r. 1949 vlastnil dům Štěpán a Františka Effenbergerovi.
V r. 1970 tahle vložka končí.

Neznamená to však, že s počátkem této vložky byl i počátek tohoto domu. Starší zápisy o majitelech by měly být v pozemkových knihách, které byly původně vedeny Vrchnostmi. Na pozemkové (gruntovní) knihy navazují právě knižní vložky na katastrech.
m.k.85

Oblast pátrání: jižní morava, okr vyškov

Zpět na VYŘEŠENO