Prosím o pomoc s překladem - vyřešeno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Prosím o pomoc s překladem - vyřešeno

Příspěvekod Sardas » pon led 17, 2011 21:27

Dobrý den, mezi materiály, které mi byly zaslány z VHU se objevil tento dokument, bohužel jsem plně nepochopil jeho význam. Německy neumím, s pomocí slovníku jsem některé části přeložil, ale netuším, zdali jsem jej pochopil správně. Jde mi zejména o souvislý text v kolonce Veränderungen. Pochopil jsem dobře, že Jan Malý obdržel odměnu (žold?) 6 korun , za to že se zúčastnil boje u Poskitowa?
Dále by mě zajímalo, jestli někdo z Vás netuší, kde by se ono místo Poskitow mělo nacházet. Internet neví, ale asi by se mělo nacházet někde v Haliči (účastnil se bojů proti Rusům). Z ostatních dokumentů jsem vyčetl, že sloužil v 36. landsturmbataillon, ale nevím v jakém větším celku se tato jednotka nacházela
Budu vděčný za jakoukoliv pomoc.

http://img339.imageshack.us/i/malyjan.jpg/
Naposledy upravil Sardas dne čtv led 20, 2011 17:23, celkově upraveno 1
Sardas

Příspěvekod Věra Mátlová » pon led 17, 2011 22:19

Presentiert - to by mohlo být datum kdy narukoval (a byl zanesen do evidence) u 36. pluku domobrany.
Handgeld je něco jako záloha - na žold? nevím, ale vzhledem k tomu že byl už v letech (42 let) tak to mohla být nějaká kompenzační platba.
Bitva u Poskitowa (dnes Poskwitkow severně od Krakova) - to byl asi dost nářez, je tam v okolí hodně vojenských hrobů.
Pak už je tam jenom poznámka že zemřel v ošetřovatelském ústavu v Ivančicích 27.6.1915
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod Galadwen » pon led 17, 2011 22:20

Nastoupil do vojska 13. 9. 1914.
Obdržel kapesného 6 korun.
Účastnil se 23. 11. 1914 boje u Poskitowa
text rukou: Zemřel 27. 6. 1915 ve vojenském pečovatelském ústavu (Pflegeanstalt) v Ivančicích (Eibenschitz).

Poskitow nemůžu sloužit, google mi něco vyhodil na polských stránkách, ale to zřejmě bude Poskwitów, ves v oblasti Krakova. A to zrovna Halič není.
Galadwen

Příspěvekod sanmarco » úte led 18, 2011 7:44

Co tedy já vím, tak Krakov byl součástí Haličsko-Vladiměřské království, což byla jedna z korunních zemí Rakouska-Uherska.

Obec Poskwitów (Poskwitów Nový) je vesnice v Polsku, která se nachází v provincii Malopolsko v okrese Krakov, dneska je součástí obce Iwanowice (http://www.iwanowice.malopolska.pl). Hned vedle leží Starý Poskwitów. V roce 1914 zde byl založen oddíl Polské vojenské organizace (POW), která se pod vedením instruktorů z Krakova připravovala na vojenské tažení. Dne 17. listopadu 1914 zde začala jedna bitev o Halič mezi Ruskem a Rakouskem-Uherskem. Obec byla naprosto zničena a po válce se začíná obnovovat.

Jinak dle mého: 36. landsturmbataillon byl součástí vojenské skupiny Kummer (vedl ji generál Heinrich Ritter Falkenfehd von Kummer), kdy její součástí byl 7. kavalerie a landsturm jednotky. Celkem měla k dispozici 220tis. mužů.

Snad Vám to nějak pomůže.

Tady je ještě obraz generála Kummera, tedy nadřízeného od vašeho předka :-)

Obrázek
sanmarco

Příspěvekod Sardas » čtv led 20, 2011 17:24

Děkuji všem za pomoc.
Sardas

Zpět na VYŘEŠENO