archiv Opava - vyreseno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

archiv Opava - vyreseno

Příspěvekod Ludmila » pon říj 11, 2010 7:33

Prosim o precteni jmena obce. Jedna se o rejstrik 6094, archiv Opava ( http://matriky.archives.cz/matriky_lite/ ), strana 313. Posledni zapis vpravo dole, snatek z 20.augusta. Venceslaus, syn Thomi Temerovi, ......... ?
Nemohu rozlustit jmeno lokality.
Predem moc dekuji za pomoc.
L.
Naposledy upravil Ludmila dne úte říj 26, 2010 20:38, celkově upraveno 1
Ludmila

Příspěvekod namor » ned říj 17, 2010 10:37

Zkusím sem dát přímý link na stránku v matrice, jestli se to ještě někdo jiný nepokusí rozluštit

http://matriky.archives.cz/matriky_lite ... 8891%29%29

Já bych to odhadoval na Lešovice, ale ty jsou poněkud z ruky u Plzně i Lešov je u Pelhřimova
namor

Příspěvekod Zdenek » ned říj 17, 2010 17:59

Zdravím

Tuto matriku jsem pročítal snad 1000x. Nemůžete přečíst jen to místo?
20.8.1696 Václav syn Tomáše Temerovi z _________s počestnou pannou Marianou dcerou Jakuba Přikryla z Bystročic. Svědkové Jan Skácel a Matěj Strouhal oba z Bystročic.
Jen tak pro zajímavost ten svědek Jan Skácel je jeden mnoha mých předků z této farnosti.

Teď k tomu co vás hlavně zajímá. V indexu pro tuto matriku je uvedeno: Václav Temerovi a Mariana Přikrylová z Lussowitz, ale je u toho otazník. Koukal jsem se co podobného se na Moravě vyskytuje a našel jsem jen LUSCHITZ- Lužice a LUSSDORF- Lubník. Vzhledem k tomu, že jsem tuto matriku prohlížel opravdu hodněkrát nejraději bych nesouhlasil i se čtením autora toho geniálně zpracovaného indexu a tvrdil, že pod tím škrabopisem se skrývá obec Bystročice jen trochu jinak napsaná. Bohužel v tomto indexu se před tímto datem takové příjmení nevyskytuje. S úsměvem musím podotknout, že dohledat to bude skoro nemožné.

Myslím, že jsem našel i pár jejich potomků: Thomer Jakub Žerůvky 29.6.1697
Themar Mariana Žerůvky 16.5.1699
Tegmar Kateřina Bystročice 29.4.1716
Temar Kateřina Bystročice 31.7.1719
Teimer Kateřina Bystročice 21.4.1721
Temar František Bystročice 27.3.1723

Zdeněk Olomouc
Zdenek

archiv Opava - prosba o precteni

Příspěvekod Ludmila » ned říj 17, 2010 20:41

Dobry vecer,
dekuji obema za snahu pomoci.
Namor - dekuji za primy odkaz na stranku. Ja jsem znacne leva na praci s pocitacem a nektere veci proste neumim.

Zdenek - nejprve chci upresnit, ze nehledam pro sebe, ale pro Francouzku Anne-Marie, ktera se na me obratila v genealogickem foru na orange.fr s prosbou o pomoc pri hledani udaju o Frantisku Temerovi, nar. 27.3.1723. Navedla jsem ji na stranky opavskeho archivu a obe jsme postupne nasly narozeni jak Frantiska, tak i jeho pocetnych sourozencu. Krome tech, co jste namatkou uvedl, byli jeste dalsi, bylo snad 14 deti! Zajimave, ze snatek byl 1696, prvni dite byl Jacob 1697, a zatim posledni Frantisek 1723, cili rozpeti 26 let. Ale to jen na okraj.
Jmeno rodiny take prodelalo za ty roky mnoho zmen - od Temer, Temar, Teymar, Teimer, Demer, Demar, Demel, az po Dömal - ale rekla bych, ze se jedna stale o stejnou manzelskou dvojici, Wenceslaus a Marina, a take kmotr u vetsiny deti je stejny - Wenceslaus Dussek.
Ted k lokalite. Na pocatku je "Z", ale myslim, ze to nemuze znamenat " z - odnekud", z Olomouce, napr. Prosla jsem par stranek zpetne od 313, ale pan farar vzdy uvadi jmeno, tecka. Nazev vesnice, tecka. Nikdy nenapise " z Bystrocic", ale jen "Bystrocice". Ostatne, text je v latine, jmena polatinstena, takze to ceske "z" se mi tam moc nehodi. Ale v genteam jsem uz vyzkousela vsechny mozne i nemozne varianty na Zl, Sl, Bl, Zh, Sh, atd. Nic se mi tam nehodi. Musim si to nechat trochu ulezet, uz se mi o tom zapisu i jednu noc zdalo! Rikam si, ze pan farar byl snad unaveny, a zkomolil mozna ty Bystrocice. Taky jsem myslela trochu na Velkou Bystrici, ale ta zacinala na W.
Nevzdavam, budu hledat dal.
A vam obema dekuji jeste jednou za dobrou vuli.
L.
Ludmila

Příspěvekod Zdenek » ned říj 17, 2010 21:40

Taky mě to vrtá hlavou.
Snažil jsem se něco vykoumat z toho zápisu v indexu, ale i když tam přidáme to Z tak žádná podobná obec v okolí není.
http://img24.eu/v.php?file=53u02m4y.jpg
Potom mě ještě napadá, v nedaleké obci Charváty po válce byl obrovský úbytek obyvatelstva a majitelé statků si doplňovali nové obyvatelstvo i z hodně vzdálených končin, i ze Slezka atd. Tak je možné, že i v tomto případě se jedná o přistěhovalce z velké dálky. Ale nejspíš to bude jen omyl faráře.
Také je možné, že farář špatně slyšel co mu ženich nahlásil.Nebyly žádné rodné listy, jen ústní podání.Tak se mohlo stát, že když mu hlásil místo narození tak místo ,,z Hlušovic,, napsal ,,z Lussowitz,, a jelikož kromě faráře neuměl nikdo číst, aby to zkontroloval, tak to tak zůstalo a vy si tím teď lámete hlavu.
Zdeněk Olomouc
Zdenek

archiv Opava - vyreseno

Příspěvekod Ludmila » úte říj 26, 2010 20:34

Jedna se o HLUSOVICE.

Dekuji mockrat vsem za spolupraci,
ale nejvice chci podekovat pani Kovarove z archivu v Olomouci za jeji nevsedni ochotu. DEKUJI.
Ludmila.
Ludmila

Zpět na VYŘEŠENO