od Ludmila » ned říj 17, 2010 20:41
Dobry vecer,
dekuji obema za snahu pomoci.
Namor - dekuji za primy odkaz na stranku. Ja jsem znacne leva na praci s pocitacem a nektere veci proste neumim.
Zdenek - nejprve chci upresnit, ze nehledam pro sebe, ale pro Francouzku Anne-Marie, ktera se na me obratila v genealogickem foru na orange.fr s prosbou o pomoc pri hledani udaju o Frantisku Temerovi, nar. 27.3.1723. Navedla jsem ji na stranky opavskeho archivu a obe jsme postupne nasly narozeni jak Frantiska, tak i jeho pocetnych sourozencu. Krome tech, co jste namatkou uvedl, byli jeste dalsi, bylo snad 14 deti! Zajimave, ze snatek byl 1696, prvni dite byl Jacob 1697, a zatim posledni Frantisek 1723, cili rozpeti 26 let. Ale to jen na okraj.
Jmeno rodiny take prodelalo za ty roky mnoho zmen - od Temer, Temar, Teymar, Teimer, Demer, Demar, Demel, az po Dömal - ale rekla bych, ze se jedna stale o stejnou manzelskou dvojici, Wenceslaus a Marina, a take kmotr u vetsiny deti je stejny - Wenceslaus Dussek.
Ted k lokalite. Na pocatku je "Z", ale myslim, ze to nemuze znamenat " z - odnekud", z Olomouce, napr. Prosla jsem par stranek zpetne od 313, ale pan farar vzdy uvadi jmeno, tecka. Nazev vesnice, tecka. Nikdy nenapise " z Bystrocic", ale jen "Bystrocice". Ostatne, text je v latine, jmena polatinstena, takze to ceske "z" se mi tam moc nehodi. Ale v genteam jsem uz vyzkousela vsechny mozne i nemozne varianty na Zl, Sl, Bl, Zh, Sh, atd. Nic se mi tam nehodi. Musim si to nechat trochu ulezet, uz se mi o tom zapisu i jednu noc zdalo! Rikam si, ze pan farar byl snad unaveny, a zkomolil mozna ty Bystrocice. Taky jsem myslela trochu na Velkou Bystrici, ale ta zacinala na W.
Nevzdavam, budu hledat dal.
A vam obema dekuji jeste jednou za dobrou vuli.
L.