VYŘEŠENO Narození 1887 Horní Třanovice, němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Narození 1887 Horní Třanovice, němčina

Příspěvekod mhi » sob zář 06, 2014 20:28

Zdvořile prosím o doplnění chybějících údajů a prip. opravy jmen

http://vademecum.archives.cz/vademecum/ ... 63&scan=29 radka 163

163 | ? | 17 Marz / 1 April | N. Trzanow... (Horní Třanovice?) | ? | Josef | 1 | - | - | -

Koždoň Johan ? von Dzungelau geb. .... nach ....... geb. Welszar | Eva geb. Krzemieň von Bažantovice geb. ........ Anna geb. ...... | .... | | ....

Kdyz chci hledat predky, je nejaka lepsi cesta, nez rucne prochazet matriky narozeni -16 let a dozadu a rucne hledat podle jmena rodicu? Tusite nekdo jestli matrika (zrejme nar. otce) 1846 Dzięgielów je online nekde k dispozici ?

Dekuji,

Martin
Naposledy upravil mhi dne sob zář 06, 2014 22:14, celkově upraveno 1
mhi

Oblast pátrání: Ostravsko

Re: Narození 1887 Horní Třanovice, němčina

Příspěvekod Zora » sob zář 06, 2014 20:49

Martine, matriky mívají tzv. indexy (narození, sňatků, úmrtí), pokud jsou k dispozici, je rychlejší procházet napřed je a vyhledat si event, vyhovující zápisy. (někdy je jich více) a porovnávat pak u zápisů údaje s těmi, které znáte.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Branwen » sob zář 06, 2014 20:56

Koždoń (Koždań?) Johann, Inmann von Dziegielow (to tam tedy nevidím, ale podle seznamu lokalit v matrice by to mohlo být ono) geb. evg. k_l. Sohn nach Adam und def. Gatt Susanna geb. Welczar
Eva geb. Krzemień von Bažanowic geb. evg. k_l. Tochter des Adam und def. Gatt. Anna geb. Siostrzanek?

Rychlejší cesta je jedině pomocí indexů (když jsou). Spolehlivější nejspíš není asi nic. Nějaké polské matriky by měly tuším být u mormonů na familysearch.org, ale nevím, jestli i z téhle oblasti - taky by se mi hodily, nejspíš mi tam mizí jedna nevěsta...

(Na frýdecko-místecku jsem hledala nějaké mužovo předky a upřímně to nebyl žádný med, kdybych tam začínala, tak s tím asi dost rychle zase skončím. Takže vám přeji hodně výdrže, snad budete mít větší štěstí! Nevím, jestli je to oblastí, nebo tím, že tam jsou matriky hlavně evangelické, ale jsou hrozně strohé a obsahují jen minimum informací oproti třeba matrikám z Vysočiny z té doby... Ale zase jsou v Opavě naskenované aspoň gruntovnice.)
Branwen

Oblast pátrání: Telč, Třešť, Brtnice, Bohdalov, Žďár n. S.

Příspěvekod mhi » sob zář 06, 2014 21:04

Zora píše:Martine, matriky mívají tzv. indexy (narození, sňatků, úmrtí), pokud jsou k dispozici, je rychlejší procházet napřed je a vyhledat si event, vyhovující zápisy. (někdy je jich více) a porovnávat pak u zápisů údaje s těmi, které znáte.
Z

Ano, vim o tom. Myslel jsem to tak, jestli je nejaka lepsi cesta, nez prochazet a jen hledat znama jmena a prijmeni.

Martin
mhi

Příspěvekod Zora » sob zář 06, 2014 21:48

já zkouším předka hledat také pomocí vyhledavačů na netu, občas ho má někdo někde již dohledaného, nebo se objevují zprávy v dobovém tisku, nebo bývají zpracované rodokmeny také v diplomkách. je dobré projíždět weby s rodokmeny. Ale staré dobré matriky jsou asi nenahraditelné, Používejte vyhledavač zde na fóru, mnoho příjmení tady již proběhlo, třeba budete mít štěstí.
Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: VYŘEŠENO Narození 1887 Horní Třanovice, němčina

Příspěvekod Rozina » ned zář 07, 2014 15:40

U matrik z Opavy to chce trpělivost. Když jsem poprvé otevřela v archivu v Opavě matriku tak jsem chtěla utéci. Latina, němčina, polština a ještě různé škrábanice a já v té době neměla sebou ani foťák. A teď mám zpracovanou takřka celou otcovu rodinu a nyní se mě podařilo zpracovat další větev z Horních Třanovic a Tošanovic.
Rozina

Příspěvekod mhi » pon zář 08, 2014 12:58

Rozina píše:U matrik z Opavy to chce trpělivost. Když jsem poprvé otevřela v archivu v Opavě matriku tak jsem chtěla utéci. Latina, němčina, polština a ještě různé škrábanice a já v té době neměla sebou ani foťák. A teď mám zpracovanou takřka celou otcovu rodinu a nyní se mě podařilo zpracovat další větev z Horních Třanovic a Tošanovic.

Asi mate zkusenost, ale ja se do nekterych matrik podivam a nejsem schopen ani precist jmena v indexu ;-). Ten pocit frustrace je hrozny ...

"takrka cela rodina" znamena do jakeho obdobi?

Martin
mhi

Příspěvekod Zora » pon zář 08, 2014 13:44

Opravdu chce všechno čas. Jednak se postupně naučíte poznat jednotlivá písmena, ale hlavně skladbu zápisu, slova v němčině, latině, polštině, která se opakují a budete se mnohem lépe orientovat v tom, na kterém místě zápisu co stojí.
Většinou se z matrik dá vyčíst rod cca do pol. 17. století, záleží na to, jak jsou nyní dostupné ty nejstarší matriky a zda vůbec existují. Pak se dá pokračovat z dalších možných písemných zdrojů, ale to bývá už maličko složitější, hlavně kvůli dostupnosti a hledání potřebného zápisu a na čtení.
Myslím, že hodně pomůže dívat se na zápisy, které se tady předkládají k přečtení, zkoušet přečíst a pak porovnávat s odpovědmi. Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO