Karta padlého

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Karta padlého

Příspěvekod Milan » ned kvě 30, 2010 13:01

Získal jsem z vojenského archívu kartu padlého bratra mého pradědy, ale nějak z ní nemohu zjistit, kdy vlastně padl. Nejdříve je tam uvedeno, že padl 2.6 1916 v boji, ovšem pod tím je hned napsáno, že zemřel 2.7. 1916. Nevím, jestli ten druhý údaj není třeba datum pohřbu, tak jestli někdo máte zkušenosti s těmito zápisy tak bych uvítal jakoukoliv pomoc, díky. http://www.milanmalinsky.estranky.cz/fotoalbum/nezarazene/stare-dokumenty
Milan

Příspěvekod Sorcerer » čtv čer 03, 2010 23:50

Myslím, že tu kartu vyplňovali postupně dva lidé - jsou v ní dva rukopisy. Je tam napsáno: Nar. 1875. Nad tím někdo jiný napsal 24.8.1876 Starý Kolín. Umrtí 2.7.1916. Nad to někdo jiný napsal Padl 2.6.1916 boj. A ještě je tam za tu Michajlovku dopsán velký otazník. A ten kdo tam dopisoval, tam i škrtal a podtrhával (síla čáry). Jde o to co z toho tam bylo napsáno nejdřív a co potom...A hned nahoře tam jsou dvě čísla pluků. Každé z nich je taky napsáno trochu jiným rukopisem. Podle mne někdo kdo tu kartu doplňoval (opravoval) nabyl přesvědčení o tom, že to co na ní bylo původně, není úplně pravda. Když bych to měl řešit já, tak bych zkusil zjistit v kterém pluku vlastně sloužil a co ten pluk v době, která je tam datována vlastně dělal. Jak na to tak znovu koukám, tak si začínám myslet, že ten výraznější rukopis tam byl první...Tak jsem Vám asi moc nepomohl, spíš jsem to ještě zamotal...A každý pluk taky vedl knihu úmrtí. Pokud by se někde v archivu našla...
Sorcerer

Příspěvekod Milan » pát čer 04, 2010 8:17

Teď koukám, že to asi skutčně psali dva lidé. To mě nenapadlo. Jeho datum narození je správně 27. 8. 1876 a narodil se ve Starém Kolíně. To vím přesně. Bohužel ve vojenském archivu je toto jediný zápis co jsem o něm získal a ani to nebylo jednoduchý. Údajně se spousta archivního materiálu nedochovala, takže těžko zjistím, u kterého pluku sloužil. Je to i vlastně jediný důkaz toho kdy zemřel. Našel jsem jeho jméno na pomníku padlých v Týnci nad Labem a bohužel ani tam nic bližšího není a to jsem se snažil zjistit informace z archivu ohledně pomníku a z místní matriky a taky nic.Zajímalo by mě, jestli když voják padnul někde v cizí zemi, jestli potom následně byl o jeho úmrtí veden zápis i v knize zemřelých v místě jeho bydliště.To bych ještě potom šanci měl něco zjistit.
Obdobný problém se zjištěním působení u armády mám i s jeho bratrem, tedy s mým pradědou. V archivu o něm nenašli ani čárku. Já mám ale fotku na který je vyfocen v roce 1919 v Itálii, takže musel být v legiích.http://www.malinsky.webz.cz/photos/photo7.htm Bohužel ale v žádný databázi legionářů není. Snažil jsem se zjistit kde vlastně sloužil, ale jeho záznamy opět chybí. Zkoušel jsem to i podle důstojníka na fotce, poněvadž na zadní straně jsou jména http://www.malinsky.webz.cz/photos/photo8.htm ale jeho záznam se z tý doby také nedochoval a získal jsem záznam až ze září 1919 kdy už byl odvelen do Ruska.
Milan

Příspěvekod Gabriel » pát čer 04, 2010 10:33

no...je to jenom hádání, ale co se týče Antonína Marka, tipl bych si, že nebyl z 38., ale z 36. Infanterieregimentu, jelikož jeho (konkrétně jeho čtvrtého praporu) doplňovací obvod byl Mladá Boleslav a 95 procent tvořili Češi, Zatímco doplňovací obvod a velitelství Pluku č 38 bylo v Budapešti a jinde v Maďarsku (taky 97 procent vojáků byli Maďaři). Oba dva pluky byly ale určeny pro frontu v Haliči (mimo jiné tedy), takže teď babo raď...třeba v rámci nějakých frontových zmatků padl po boku spolubojovníků z 38. infr...
Gabriel

Příspěvekod Milan » pát čer 04, 2010 19:55

Otázka ale je jestli ten nápis nahoře znamená označení infanterieregimentu. Já tedy vůbec netuším co čísla na té kartě znamenají. Je tam ovšem napsáno Rusko což by snad splést nemuseli v zápisu. Co znamená Al. Michajlovka a ještě s otazníkem to nevím. Původně jsem myslel, že by to mohl být hřbitov v Jekatěrinburku, který se jmenoval Michajlovský, jenže tam mi zase nesedí letopočty, neboť tam se odehrávaly boje v roce 1918 a Antonín Marek padnul v roce 1916 podle zápisu. Další věc je zápis Holotyn vedle data. Z toho už nejsem vůbec moudrý, poněvadž takové město snad ani neexistuje nehledě na to že v rusové nemají písmeno H. Takže je to nějaký začarovaný kruh a bohužel nevím o nikom, kdo by tohle nějak dokázal rozluštit.
Milan

Příspěvekod Sorcerer » ned čer 06, 2010 1:02

Zkuste ještě místní kroniku. Co se týče zápisu do matriky zemřelých v místě bydliště, tak by problém spočíval v tom, že by ten zápis museli udělat dodatečně (informace o úmrtí měla asi zpoždění). Zkusil bych se do té matriky podívat. K té fotce z r.1919 v Itálii.V Itálii Češi bojovali i jako příslušníci Rakousko-uherské armády. Zkuste dát dotaz a zveřejnit ten záznam o úmrtí a fotku na http://forum.valka.cz. Někdo by tam mohl identifikovat ten pluk podle uniformy. Co se týče toho H. Ten záznam je opis z něčeho. Pokud někdo nejdřív přepisoval ruský název do němčiny a pak do češtiny, mohl to zkomolit. Zkuste na netu najít někoho,kdo se zabývá historií toho pluku - dotaz muzeum Mladá Boleslav? Další možnost - zkusit válečný archiv ve Vídni? Občas se dochovaly rozkazy podle kterých lze zjistit co konkrétní pluk v určité době dělal. Jsou to jen úvahy, ale třeba v něčem pomohou...náhoda je blbec:-).
Sorcerer

Příspěvekod Milan » ned čer 06, 2010 9:05

S místním kronikářem jsem v kontaktu, ale o padlých údajně není v kronice zmínka. Já ji neviděl, ale kronikář je nadšenec a sám mi iniciativně vyhledával různé věci. Zmínka je tam pouze o pomníku, který tam postavili, ale o vojácích, kteří tam jsou zapsaní ne. Na pomníku jsou pouze jména.
Taky mě napadlo, že by vojáci mohli být z Rakouska-uherska, ovšem moc tomu neodpovídá rok 1919, kdy už Rakousko-uhersko neexistovalo, ale legionáři v té době v Itálii byli. A další věc, podle které se přikláním k tomu, že to jsou legionáři je to, že podle jmen na zadní straně jsem pátral po ostatních vojácích v databázi legionářů a spoustu z nich jsem v ní našel včetně toho velícího důstojníka a seděla u nivh i ta Itálie. Ten servr válka určitě zkusím, to je dobrý nápad, někdo by tam mohl něco vědět.
Milan

Příspěvekod Milarka » ned čer 06, 2010 16:14

Ještě zkuste záznamy Městského/Obecního úřadu, kde dotyčný bydlel před odvodem na vojnu. Mohli by tam mít oznámení o úmrtí. Tyto záznamy jsou v SOkA (okresním archivu).
Milarka

Příspěvekod Milan » pon čer 07, 2010 7:16

V konkrétně kterých záznamech by to mohlo být, nevíte? V archivu vždy chtějí vědět který záznamy budu prohlížet, aby je mohli přřipravit.
Milan

Příspěvekod Milarka » úte čer 08, 2010 9:12

Záleží, co se dochovalo a jak velká je "obec". Viděla bych to na knihu doručené pošty, nebo "matriku obce", možná i kronika, fond matriční záležitosti, žádosti o podporu.
Milarka

Příspěvekod Milan » stř čer 09, 2010 18:16

Tak dneska jsem se vydal do Týnce nad Labem na matriku a v knize zemřelých jsem našel z roku 1925 záznam, který se vrací do roku 1918. A tam je napsáno. že den, který nepřežil je 30. září 1918, tak to už je na mě nějak moc. To už je třetí datum úmrtí :shock: Ten člověk měl snad 7 životů. Je divný, že na kartě padlého je rok 1916 ale podle tohoto záznamu to vypadá, že jeho manželka o jeho smrti asi neměla ponětí, nebo opravdu snad zemřel roku 1918??? Myslel jsem že pozůstalí byli informováni podle karty padlých, ale tady evidentně nebyli a ještě je divný, že ta žádost je datována až k roku 1925, jako kdyby jeho manželka neměla o jeho osudu žádné zprávy.http://www.milanmalinsky.estranky.cz/fotoalbum/nezarazene/stare-dokumenty
Milan

Příspěvekod duros » stř čer 09, 2010 19:09

Podla mna je to v poriadku. 30.9.1918 sa "povazuje za den, ktory neprezil" - inymi slovami, nemali o nom dostatok info, tak bol k tomu datumu (uz bolo po vojne) vyhlaseny za mrtveho. Karta bola vyplnena mozno neskor, alebo sa do ruk uradov dostala ovela neskor.
duros

Příspěvekod Sorcerer » stř čer 09, 2010 23:39

Podle mne má duros pravdu. Vlastním podobnou kartu o úmrtí jednoho mého příbuzného na frontě v Itálii v r. 1918. Podle mne tyto karty byly vyplňovány až dodatečně po válce, v mém případě až ve 30 tých letech minulého století. Vycházím z tiskopisu, do kterého byly vyplněny údaje o úmrtí mého příbuzného. Ten tiskopis byl vytištěn právě až ve 30 tých letech min. století.
Sorcerer

Zpět na VYŘEŠENO