dopřečtení karty pražských domovských příslušníků - děkuji

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

dopřečtení karty pražských domovských příslušníků - děkuji

Příspěvekod máculka » úte čer 17, 2014 12:10

Prosím o pomoc s přečtením údajů na kartě
http://amp.bach.cz/pragapublica/permali ... 675&scan=1

Vím že v pravém horním rohu je zápis o svatbě ( 14.11.1828) s nevěstou Annou (nar.29.6.1801) ale poznámku pod tím, slabě tužkou už nevím.
Jinak první sloupec - čísla domů a od kdy do kdy tam žili?
Jména rodinných příslušníků a jejich data - všechna mám ověřená i podle matriky
otec Václav Růžička 14.7.1796 (zápis o narození jsem pořád nenašla a nemůžu se pohnout dál..) - 11.8.1864 Artepa mi prozradila, že byl dvakrát ženatý - nejspíš je to zde někde napsáno? Anna byla druhá žena?
matka Anna Shubl ( Šeblová) 29.6.1801 - ?
a děti (napíšu jen roky):
Josefa - 1828 - ?
Emanuel Adolf - 1829 - 1835
Emílie Anna 1831 - 1835
Vilemína - 1834 - 1835
Karel - 1835 - po r. 1867
Václav Ignác 1840 - 1895
Anton - 1842 - ?
moje Anna - 1845 - 1909
v součtu ještě chybí poslední dcera kterou jsem našla zapsanou jako Francisca de Paula 1847 -? ( co to je sakra za jméno? :-) )
Co je prosím napsáno za poznámky u Karla, Václava a Josefy? Jistě tam jsou data kdy šli do učení, kdy dostali pracovní knížku ale nevyznám se v tom ani za mák. Také mě zajímá, co by mohlo znamenat ono Prevor zapsané u matky Anny bydlišti a u Josefy dokonce s vykřičníkem. To je nějaký dům, kam se po smrti otce obě přestěhovaly?

pak jsou zapsané nemanželské děti Anny. ( Všechny měli stejného otce který byl 2x ženatý z toho si druhou ženu podle mě vzal už v době, kdy "pekl" s Annou. Anna pak začala pracovat až dva roky po jeho úmrtí. Možná měla našetřeno :-) )

Zápisy u dětí přečtu, jsou česky. Vypátrala jsem i syna - Ondřeje, čím byl, kdy zemřel, že měl syna také Ondřeje ( narodil se o půl roku dřív než můj praděda - jeho bratranec - Ondřej a přes to o sobě s největší pravděpodobností nevěděli)
osud syna Jana znám, je to můj prapraděda. O dceři Marii nevím víc než data zapsaná zde i když máme jednu její fotografii z roku 1942 :-) Nemáte nápad, jak by bylo možné něco o jejím osudu zjistit?
Děkuji
Naposledy upravil máculka dne čtv čer 19, 2014 13:44, celkově upraveno 1
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Re: dopřečtení karty pražských domovských příslušníků

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 12:32

Já jen kousky...
máculka píše:Prosím o pomoc s přečtením údajů na kartě
http://amp.bach.cz/pragapublica/permali ... 675&scan=1

Vím že v pravém horním rohu je zápis o svatbě ( 14.11.1828) s nevěstou Annou (nar.29.6.1801) ale poznámku pod tím, slabě tužkou už nevím.
Jinak první sloupec - čísla domů a od kdy do kdy tam žili?ano, mapa zde: http://web2.mlp.cz/mapa1938/list_39 , další listy jsou v záhlaví
Jména rodinných příslušníků a jejich data - všechna mám ověřená i podle matriky
otec Václav Růžička 14.7.1796 (zápis o narození jsem pořád nenašla a nemůžu se pohnout dál..) - 11.8.1864 Artepa mi prozradila, že byl dvakrát ženatý - nejspíš je to zde někde napsáno? Anna byla druhá žena?
Ano, první žena byla Regina, jedno z těch datumů bude její úmrtí
matka Anna Shubl ( Šeblová) 29.6.1801 - ? její úmrtí tam na první pohled nevidím
a děti (napíšu jen roky):
Josefa - 1828 - ?
Emanuel Adolf - 1829 - 1835
Emílie Anna 1831 - 1835
Vilemína - 1834 - 1835
Karel - 1835 - po r. 1867
Václav Ignác 1840 - 1895
Anton - 1842 - ?
moje Anna - 1845 - 1909
v součtu ještě chybí poslední dcera kterou jsem našla zapsanou jako Francisca de Paula 1847 -? ( co to je sakra za jméno? :-) ) je to ženské verze jména Františka z Pauly: http://cs.wikipedia.org/wiki/Franti%C5%A1ek_z_Pauly
Co je prosím napsáno za poznámky u Karla, Václava a Josefy? Jistě tam jsou data kdy šli do učení, kdy dostali pracovní knížku ale nevyznám se v tom ani za mák. Ve sloupečku vedle křestního jména bývá "povolání", ale další poznámky bohužel dneska nepřelouskámTaké mě zajímá, co by mohlo znamenat ono Prevor zapsané u matky Anny bydlišti a u Josefy dokonce s vykřičníkem. Podle mne to znamená, že bydlí u někoho s příjmením Prevor- přesněji Goldarbeiter Ralph Prevor- tipla bych si, že to bude manžel Josefy a její matka pak žila s nimiTo je nějaký dům, kam se po smrti otce obě přestěhovaly?

pak jsou zapsané nemanželské děti Anny. ( Všechny měli stejného otce který byl 2x ženatý z toho si druhou ženu podle mě vzal už v době, kdy "pekl" s Annou. Anna pak začala pracovat až dva roky po jeho úmrtí. Možná měla našetřeno :-) )

Zápisy u dětí přečtu, jsou česky. Vypátrala jsem i syna - Ondřeje, čím byl, kdy zemřel, že měl syna také Ondřeje ( narodil se o půl roku dřív než můj praděda - jeho bratranec - Ondřej a přes to o sobě s největší pravděpodobností nevěděli)
osud syna Jana znám, je to můj prapraděda. O dceři Marii nevím víc než data zapsaná zde i když máme jednu její fotografii z roku 1942 :-) Nemáte nápad, jak by bylo možné něco o jejím osudu zjistit?
Děkuji
Naposledy upravil Karolina Vernerova dne úte čer 17, 2014 12:39, celkově upraveno 1
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 12:38

Ohledně dalších potomků mi unikla souvislost- nevím, čí to byli děti... a vnuci.... máte je v jiném zápisu?
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 12:54

A víte, jak se jmenovali Václavovi rodiče?
Jde o tohle: podle Vámi udaného listu domovských přislušníků, je snad úplně první místo dům č. 1031/I- tedy dům č. 1031 na Starém městě. Ten patřil pod Haštala.
V roce 1796 v indexu sice není Václav Růžička, ale je tam o rok později Antonín
http://amp.bach.cz/pragapublica/permali ... D&scan=265
syn Jana a Theresy (Theresie) Růžičkových.
Pokud to jsou jeho rodiče, pak to znamená, že se tam nastěhovali až po narození Václava... ale to zkuste dopátrat- najít ten skutečný zápis v matrice (zápis o narození Antonína) a uvidíte.... třeba tam bude nápověda, kde se narodil Václav....
(Kdybyste si nevěděla rady, kde hledat matriku, tak dejte vědět- máme to složité :-) )
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 13:03

a kolegy poprosím o dočtení těch poznámek co jsou v nejširším sloupci a nahoře vpravo :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod máculka » úte čer 17, 2014 14:02

Karolíno děkuji. Václav se narodil v Průhonicích Janovi a Marii Magdaleně (oba v průhonicích snad i zemřeli - nějaké jsem našla ale ještě je propojit nemůžu), už jsme ho tu spolu řešili, v matrice jsem ho tam nenašla. S tím se nějak snad poperu.
Další děti zapsané v listu d.p. pod Annou (dcerou Vácalava) jsou Aniny nemanželské děti. V nich se orientuji celkem dobře, z devíti se dospělosti dožili jen tři - Ondřej, Jan (můj prapraděda) a Marie. Psala jsem to spíš na okraj, ohledně nich informace zatím nepotřebuji, snad až jestli bych po Marii později pátrala.
A děkuji i za odkaz na mapu, už jsem ji jednou našla ale neuložila. Dědeček má doma mapu z r.1929, vydanou k příležitosti všesokolského sletu ale moc mi ji půjčovat nechce :-) je krásně malovaná, něco jako 3D.
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Příspěvekod máculka » úte čer 17, 2014 14:12

Ohledně Ralpha Převora máte pravdu. Jmenoval se Adolf a byl skutečně manželem Josefy. Našla jsem ho právě také v soupisu pražanů. Děkuji za postrčení k další linii.
máculka

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 14:35

:-)
tak aspoň něco

ty poznámky okolo by mne zajímali, tak uvidíme :-)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod stanley4 » úte čer 17, 2014 15:13

Karolina Vernerova píše:a kolegy poprosím o dočtení těch poznámek co jsou v nejširším sloupci a nahoře vpravo :-)

zatiaľ časť - bez záruky:

Carl:

W. B.? D. 20/8 855 nach Sadska? bis Ende Decemb 1855
dto 24/6 1856 bis Ende X-ber 1856
dto? 25/5 1838 bis Ende Febr. 1859

W. B.? d. 19/9 1859 bis Ende Decemb 1859
dto? 21/2 1860 bis Ende Jänner 1861
d. 1/5 866 / auf 3 Jahre

befindet sich in N.C. 34
von? den Strass schen
Garten bei seinem
Vater
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 15:16

náhodou vím dvě slova u svorky vpravo uprostřed

je to von Dippoldiswalde in Sachsen (to je malé městečko v Sasku)- nedávno jsem tam byla a trklo mne to do očí
TY Karolina
Karolina Vernerova

Příspěvekod stanley4 » úte čer 17, 2014 15:18

opäť bez záruky:

Wenzl Franz:

Loos? No 232 de 860 res. kriegs-
dienstuntauglich für immer ???
Verk??mmung? der Wirbeljüite?

Arbeitsbuch 9/3 862 P.N. 561
W. B. d. 20/2 1863 - 1 J.[ahr]?
-"- -"- 24/8 867? - 3 J

- Laut No. 31660 v? 870 nach Dippoldiswalde in Sachsen ausgewandert
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod stanley4 » úte čer 17, 2014 15:23

Josepha:

1857 verheurethet (verheiratet?) an den nach Königgrätz gehorigen
Goldarbeiter Adolph Prevor
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod stanley4 » úte čer 17, 2014 15:29

a vpravo hore:

Laut Trauungs Protocol No. 876 gegen hier amt??
Chemel? ??
vom 14-ten 8-ber 1823?
mit der vom P???
gebürtigen den 29
Juli 1801 getauften
Anna Schübl zu P...
bei St. Thomas Cop.
worden

Befindet sich in
der Nähe des
Pstrossschen Gar-
tens im Hause
N.C. 34
stanley4

SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod máculka » úte čer 17, 2014 17:02

Děkuji, takže je to stále o stěhování, kdy obdrželi pracovní knížky ( odpovídá to ukončení vyučení? Asi ano), vím kam se Václav odstěhoval, podívám se do mapy :-) ale vůbec netuším,co je "befindet sich in N.C. 34
von? den Strass schen Garten bei seinem Vater" podle překladače mi to nějak nedává smysl. Vychází mi, že " nachází se v č.34 a je vidět přes silnici zahrada jeho otce" a to určitě není ono :-D
Umrtí Josefy tedy můžu hledat v Hr. Králové?
máculka

Příspěvekod Karolina Vernerova » úte čer 17, 2014 18:14

a není to Pštrosova ulice?
divné to je- a nevím, kam jsme došli u tohoto příspěvku, kde jsme mluvili o podobném slově....
viewtopic.php?f=9&t=10668&p=49976&hilit=p%C5%A1trosova#p49976
TY Karolina
Karolina Vernerova

Další

Zpět na VYŘEŠENO