Úmrtí 1761 Kamenný Újezd latina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Úmrtí 1761 Kamenný Újezd latina

Příspěvekod HankaT » čtv kvě 01, 2014 13:47

http://digi.ceskearchivy.cz/cs/4626/430/1380/1130/47

Dobrý den,

prosím vás o pomoc při čtení. Záznam je oproti ostatním bohužel netypický a rukopis faráře je opravdu nad mé síly. Zatím mám toto, s dalším řádkem se nechytám vůbec. Prosím o doplnění a opravení, určitě to budu mít špatně. Moc děkuji.

Ex pago Czertin
Anno domi[n]i 1761 die 18 mense Junio: Vitui Burger <?> Bartoss, rusticii aetatis sua annorum 64 in domo Bartossin in pago Czertin in communione Sanctae Matri Ecclesiae animam Deo reddidit non provisui quia die ? obitui adhuc ? ? ? ? ? ? lectum ?, et ita post Paulum juventem, mortui ut eus uxor Maria ? mihi. quitem die 14 ad Eclesia Steinkirchina ? : ? ? ? in ? consesi et ? Sanctae Ecclesia ?. Eius corpus die 20 eodem mensi sepulti ? catholico ? Ecclesia Omnia Santorum SteinKirch. me ? ? Mathias
HankaT

Re: Úmrtí 1761 Kamenný Újezd latina

Příspěvekod Věra Mátlová » pát kvě 02, 2014 16:39

Přiznám se že v tom prasopisu mi některá slova unikají, takže co přečtu:
Anno domi[n]i 1761 die 18 mense Junio: Vitai Burger Seu Bartoss, rusticii aetatis sua annorum 64 in domo Bartossin in pago Czertin in communione Sanctae Matris Ecclesiae animam Deo reddidit non provisui quia die illa obitum adhuc more S?geni aquam bibens denuo Ssenu? laetum posuit, et ita post paulum viventem, mortus ut ejus uxor Maria evoccant mihi.
Ante autem dep.(=depuratus) 14 ad Eclesia Steinkirchina veni ori mihi ? ? ? in firmus confesis et refect Sanctae Ecclesiae facerect.
Eius corpus die 20 ejodem mensi sepultus e(st) more catholico para-Ecclesia Omnia Santorum SteinKirch. me curator Mathias
..........Vít Burger jinak (= po střeše) Bartoš ......(to další je vám asi jasné, bylo mu 64 a umřel v Bartošovo domě/statku)........
....... nezaopatřen, protože v den smrti se předtím ... napil vody, potom se položil a byl malou chvíli ještě živ, pak umřel a jeho žena mě zavolala.
Tohle je jen přibližně:
Předtím dostal 14. (to byla opravdu neděle!) rozhřešení když se přišel pomodlit do kostela..........dokázal že je ve víře pevný

Jeho tělo bylo 20. téhož měsíce pohřbeno podle katolického způsobu vedle kostela Všech svatých v Újezdě ode mně, kurátora Matiase
kozulena
Věra Mátlová

Zpět na VYŘEŠENO