Svatba, 1813, Klenčí, němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Svatba, 1813, Klenčí, němčina

Příspěvekod W4S3K » pát lis 22, 2013 0:31

Hezký den,
potřeboval bych pomoc se přečtením a dost možná s jednou velkou záhadou.

http://actapublica.eu/matriky/plzen/pro ... ?strana=34 - 4.řádek

23.2.1813
Ženich: Kankný hitna 1.; Wenzel Braun Tischlermeister

Nevěsta: Ludmilla tochter des + Veith und + Katherina Tauber Tischlermeister aus v. da.

Děkuju všem .)
W4S3K

Oblast pátrání: Klenčí pod Čerchovem, Ledeč nad Sázavou, Klatovy, Přeštice

Re: Svatba, 1813, Klenčí, němčina

Příspěvekod Karolina Vernerova » pát lis 22, 2013 8:02

Není to Neubau? Hitter? (Novosedly)
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod Slim » pát lis 22, 2013 8:51

Neubau Hütten, Novosedelské Hutě

http://www.mapy.cz/s/8Rma
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod W4S3K » pát lis 22, 2013 10:25

Děkuju, to by mohlo sedět, vím že do okolo Nemanic se často z Klenčí přesouvali za prací, hlavně v lesích a sklenárenství.

A jestli ještě můžu poprosit o pomoc s mojí záhodu, která souvisí s touto svatbou, asi by se mi hodil i cizí nadhled.

- jednak mě zaujalo, že u Václava (ženich) není nikde zmínka o jeho rodině. I na úmrtí napsáno jen jméno a měšťan.

A pak už to jde:

- rok po svatbě se Václavovi narodí dcera Anna, akorát ne s Ludmilou, ale Marií, která má uplně stejně předky, všechno sedí
- o 4 roky pozděj další dcera Kateřina, opět matka Marie (a následně vždy zmiňovaná jako Marie)
- při úmrtí je to opět Ludmila (opět všechno sedí)

Nenašel jsem žádné zmínky o druhém Václavovi Bauerovi, stejně jako žádné záznamy o úmrtí nebo svatbě Marie, u Ludmily jsem zase nenašel nikde, že by se jí narodil nějaké dítě.
Pravděpodobně by to vyřešili knihy o narození, ale ty jsou boužel znčeny.
Ale takto mi to prostě vyznívá, že na oficiální zápisy to byla Ludmila, děti rodila jako Marie. Vůbec mě nenapadá, jak by to mohlo být.
W4S3K

Příspěvekod stanley4 » pát lis 22, 2013 11:10

W4S3K píše:- jednak mě zaujalo, že u Václava (ženich) není nikde zmínka o jeho rodině. I na úmrtí napsáno jen jméno a měšťan.
- je tam síce napísané, že bol slobodný, ale podľa formy zápisu by som povedal, že bol vdovec (údaje o rodičoch sa písali pri prvej svadbe, potom už väčšinou nie) - skúste vyhľadať prvý sobáš, prípadne úmrtie manželky

A pak už to jde:

- rok po svatbě se Václavovi narodí dcera Anna, akorát ne s Ludmilou, ale Marií, která má uplně stejně předky, všechno sedí
- o 4 roky pozděj další dcera Kateřina, opět matka Marie (a následně vždy zmiňovaná jako Marie)
- při úmrtí je to opět Ludmila (opět všechno sedí)

Nenašel jsem žádné zmínky o druhém Václavovi Bauerovi, stejně jako žádné záznamy o úmrtí nebo svatbě Marie, u Ludmily jsem zase nenašel nikde, že by se jí narodil nějaké dítě.
Pravděpodobně by to vyřešili knihy o narození, ale ty jsou boužel znčeny.
Ale takto mi to prostě vyznívá, že na oficiální zápisy to byla Ludmila, děti rodila jako Marie. Vůbec mě nenapadá, jak by to mohlo být.

- mohla byť krstená ako "Marie Ludmila"
stanley4

Oblast pátrání: Uničovsko (Troubelice, Lipinka, Nová Hradečná, Libina)
SR - Horná Nitra, Liptov

Příspěvekod W4S3K » pát lis 22, 2013 11:57

svatbu jsem nenašel, a jelikož mu při týto bylo 30, což když vemu udaj při smrti bude asi +- sedět, tak starší (co jsou zase knihy zničeny) tam být ani nemůže. Spíš mě napadlo, že mu rodiče jako malý zemřeli a on ani jejich jméno neznal. Ikdyž toto, ani váš nápad nevysvětluje, proč by neměl žádný příbuzný zapsáný při smrti.

K tomu Marie Ludmila. Já to z dnešního pohledu chápu (a ve svém rodokmenu jsem narazil jen jednou na podobný případ), že ten člověk většinou používal jen jedno z těch jmen. Je možný, že by prostě používali běžně oboje, resp. jen jedno z nich, pro takhle oficiální zápisy?
W4S3K

Zpět na VYŘEŠENO