VYŘEŠENO Gruntovní zápis 1685 čeština Velenka

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Re: Gruntovní zápis 1685 čeština Velenka

Příspěvekod skodova » pát čer 20, 2025 15:22

Dobrý den,
děkuji za přepis. Já už jsem nechtěla nic kopírovat .. už jsem opravdu nevěděla co udělat a taky jsem tam dala vyřešeno, .. to taky bylo špatně ...
věřte mi, že mi opravdu nejde o to, aby za mě kdokoli něco udělal, abych to měla bez práce. U rodokmenu to ani nejde, tam se musí opravdu hodiny večer po práci číst, zajet na matriku, když úřednice nepošle nic poštou,
archivy, historie místa, kroniny, jak v oblasti řádila válka... neustále myslet na ten příběh lidí před 300 lety až to "promluví" a jde se psát .....však to znáte.
Paní Zora mi psala, že jsem opakovaně celé roky byla upozorňovaná na chyby... ale vy jste moje pojistka, když mi opravdu něco nejde a je to důležité.. jednou za čas ... mezitím desítky zápisů čtu sama.. a tak tomu bylo i u tohoto zápisu.
Bašus byl jmenovaný rychtářem v jiné vesnici, což musela být velká pocta. ... ale chtěla jsem mít jistoru. Ne vás otravovat svou neznalostí. Ale protože to není setkání naživo, jako třeba když člověk sedí v archivu, ale anonymní, tak chápu, že nevíte
koho máte na druhé straně. Takže ještě jednou děkuji za pomoc.
skodova

Re: Gruntovní zápis 1685 čeština Velenka

Příspěvekod Zora » pát čer 20, 2025 16:04

Bez Vašich chyb a opomenutí by to šlo rychleji. ¨¨

Obávám se, že ty zápisy, co čtete sama, nebudou přečte zcela správně,
obávám se, že ani zápisu, co Vám přečetl kolega Burget, jste asi neporozuměla...

Kde tam vidíte, že byl Váš předek jmenován rychtářem? ¨

Je tam uvedeno:
Letha Panie 1685 dne 20. Augusty s povolenim urozeneho a statteczneho rytirže
Pana Matthiasse Norberta Frischmona z EhrenCranu(?) G.M.H.L.(?) Panstwi Brandeyskeho a
Pržerowskeho Heyttmana. Wedle ProSsaczowani od Auržadu Rychtaržskeho a Konsselskeho Miesta Pržerowa a Wsy Welenky tento Grundt A[nn]o 1682 dne 27. Augusty ugal Jan Bassus se vssemi Pržipadnostmi Powinostmi(j) a Podplatky

Kde čtete, že Váš předek byl jmenován rychtářem?

Jen se snažím Vám ozřejmit, kde děláte chyby, jinak řečeno - snažím se, aby Vaše zápisy byly správné přečtené a převedené do dnešní řeči. Není to namířeno proti Vám, ale naopak.

Z
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: VYŘEŠENO Gruntovní zápis 1685 čeština Velenka

Příspěvekod zburget » sob čer 21, 2025 7:13

Já ještě jednou prošel tohle vlákno. To, že měl být váš předek rychtářem máte z jakého zdroje?
V téhle gruntovnici se o tom nepíše ani čárka, podle formulace zápisu by se naopak dalo tušit, že rychtářem byl někdo úplně jiný.
On by tedy pod tímhle zápisem měl být i nějaký podpis (a nebo jen zápis jmen zúčastněných), čekal bych tam právě podpis (nebo jméno) rychtáře - ale to bude na vedlejší stránce.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Předchozí

Zpět na VYŘEŠENO