Organizační jednotkou do r. 1848 byla panství.
Každé panství mělo v čele úředníky - úředníci se dělili podle profesí, oblastí, o které pečovali. Jednou z nich byly i lesy... V čele této části stál úředník s titulem polesný, případně lesní pojezdný. Názvů bylo více, v dané době musíte brát v úvahu německé případně latisnké názvy.
A aby to bylo složitější, tak se panství dělila na statky - součásti panství. A skoro na každém statku zase byli i lesní úředníci.
Rod Kapitán pro mě začíná Filipem, u něj podle dětí se měnilo jeho služební postavení a také působiště. Buď měnil panství, na kterém působil nebo měnil služební zařazení.
Bohužel - oblast kolem Svratky, kde jsem Vám dohledala nejvíce dětí, je velmi rozhlehlá, tedy řeka Svratka (dříve Švarcava) a kolem ní lesy. Bylo tam více panství, v době, snad by se dalo uvažovat o Kuřimi, Veverské Bítýšce, Tišnovu - z hlediska matričního...m samozřejmě Brno. Blíž to určit neumím...
František - Františka - záměna je víc než pravděpodobná.. a stávalo se to.
Ale pozor.
František (otec Tobiáš) se narodil jako nemanželský. Nemáte žádnou jistotu, že jeho dopsaný otec Tobiáš, je biologickým otcem. Viděno z pohledu úředního - matričního . svobodnou matku s dítětem si vzal po nějaké době Tobiáš Kapitán. Velmi pravděpodobně nejsou Tobiáš a tento František biologicky příbuzní.
Píšete: Otec Elisabethy Kapitanovej a Františky Kapitanovej - Fromankovej je Tobias Kapitan, ktory sa ozenil s Jozefiinou Boehm. Mali vela deti- 11.. zopar ich zomrelo. Tobias Kapitan, je synom Františka Kapitana - ktoreho narodenie je zmotane... Podla zapisu zo sobasa sa mal narodit v roku 1788 v obci Kuřlim.
Trochu se ztrácím. nenapsala jste datum narození Elisabety, nedokážu odhadnout.
Vložte ještě jednou odkaz na svatbu, vím,, že už to tady bylo, ale ztratila jsme se v tom.
Pro další pokračování pátrání by asi bylo dobré přečíst a přeložit, co je u tohoto zápisu - narození a legitimizace nemanželského dítěte napsáno. Dopsaný otec je uveden z Brna , dá se předpokládat, že svatba se konala v Brně- není to jistota.
---------------
Píšete o prababičce ve Strážnici. Máte odkaz na její narození? Myslím matriční zápis, abych ho mohla najít.
Odkud máte informaci o Františku Kapitanovi, nar 1788.? Myslím nějaký odkaz.
Někde byste měla mít matriční odkaz na prababičku ve Strážnici a na její předky- nějakou vazbu.
V matrice Strážnice se vyskytuje rod Kapitán, v 1. polovině 19. století, v obci Tvarožná Lhota. Nejsou tam indexy, zatím jsem tam svatbu nějakého Kapitána nehledala. Neznám datum narození prababičky...
Kam se poděli synové Filipa? Prostě si našli nevěsty, oženili se a někde bydleli... Ne vždy rodina zůstává v jedné vesnici... , možná zvolili povolání podle otce Filipa... Myslete na to, že otec Filip bydlel velmi pravděpodobně v hájence, tedy jeho děti musely hledat jiná působiště.
Mezi námi, jsem starší