prosím o Váš názor vyřešeno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

prosím o Váš názor vyřešeno

Příspěvekod tlalokk » sob črc 31, 2010 1:10

Prosím o pomoc, latina není mojí silnou stránkou. Ze zápisu chápu , že jde o svatbu Františka Vrby , syna Jana Vrby z Čistý a mělo by to být s Magdalenou, ale jinak už jsem mimo.

Obrázek

Předem děkuji za pomoc
Naposledy upravil tlalokk dne pát srp 06, 2010 10:41, celkově upraveno 3
tlalokk

Příspěvekod Věra Mátlová » sob črc 31, 2010 14:08

Když pominu ty obřadní formulky tak tam stojí asi toto:
Honestus juvenus Franziscus filius legitimus post defunctum Joannem Vrba ex pago Czista oriundus cum honesta virgina Maria filia legitima post defunctum Paulum Kabesch ex pago Czista oriunda dominio Vincentio Comti de Waldstein et Wartenberg subditi
Testibus Joanne Ringel et Felice post defunctum Felicum Kabesch filio ambo ex pago Czista Anna Wencslas Wihlas (?) filia ex pago Czis(?)

Ž: poctivý mládenec František manželský syn po zemřelém Janu Vrbovi ze vsi Čistá pocházející
N: poctivá panna Marie manželská dcera po zemřelém Pavlu Kabešovi ze vsi Čistá pocházející
Panství Vincenta hraběte z Valdštejnu a Vartnberka poddaní
S: Jan Ringel, Felix syn po zemřelém Felixi Kabešovi oba ze vsi Čistá a Anna dcera Václava Wihlase (?) ze vsi ?
kozulena
Věra Mátlová

prosím o Váš názor

Příspěvekod tlalokk » čtv srp 05, 2010 19:19

Na zápise o narození dcery Doroty je ,pokud to ovšem dobře čtu, matka Magdalena, ale svědci jsou podobní. Je možné, že Marie z horního zápisu se rovná Magdaleně z dolního. Já to tak chápu, ale rád bych znal Váš názor. Čistá je malá obec, pravděpodobnost, že by tam souběžně žili 2 Františkové Vrbové vidím jako nízkou.

Obrázek
tlalokk

Příspěvekod Věra Mátlová » pát srp 06, 2010 18:19

Mně se to stalo víckrát, že jedna osoba podle všech údajů tatáž byla psaná jako Marie a jindy Majdalena, zejména v případě porovnání křestních zápisů většího počtu dětí evidentně jednoho manželského páru. Myslím že před časem se to probíralo i na nějakém genealogickém fóru ale už nevím na kterém. Majdalena znamená bližší určení jedné jisté Marie (= magdalské, tj. té, která pochází z Magdaly), protože těch biblických Marií které byly uctívané jako patronky bylo vícero (třeba Marie Panna tj. matka Ježíše, nebo Marie sestra Marty a Lazara a další). Je to ale jen můj názor, třeba je všechno jinak...
kozulena
Věra Mátlová

Zpět na VYŘEŠENO