1733 - svatba - Šlapanice - HOTOVO - děkuji

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

1733 - svatba - Šlapanice - HOTOVO - děkuji

Příspěvekod Jolicek » pon čer 09, 2014 15:21

Dobrý den,
prosím o pomoc u jmen ženicha a nevěsty.
já vidím toto: Ex Schlapanitz, In Aprili (???), 28 die,
ženich: Confirma ????? in matrimonio Wenceslaus Girasek famulas ex Msseno.
nevěsta: Cum Dorothea ????? ???? ???? ????

Obrázek

Děkuji Vám.

Jóla
Naposledy upravil Jolicek dne úte čer 10, 2014 21:04, celkově upraveno 1
Jolicek

Re: 1733 - svatba - Šlapanice - latina

Příspěvekod eMKa » pon čer 09, 2014 15:31

Jolicek píše:já vidím toto: Ex Schlapanitz, In Aprili , 28 die, In eccl. S. Wens. ( v kostele sv. Václava)
ženich: Confirmates est in matrimonio Wenceslaus Girasek famulas ex Msseno.
nevěsta: Cum Dorothea Sladkowau quam tamen quivis cogno verat

eMKa

Příspěvekod eMKa » pon čer 09, 2014 15:32

btw. ještě nikdy jsem neviděla v matrice zapsaného starosvata :-)
eMKa

Příspěvekod Věra Mátlová » pon čer 09, 2014 18:48

eMKa píše:
Jolicek píše:já vidím toto: Ex Schlapanitz, In Aprili , 28 die, In eccl. S. Wens. ( v kostele sv. Václava)
ženich: Confirmatus in matrimonio Wenceslaus Girasek famulus ex Msseno.
nevěsta: Cum Dorothea Sladkowau quam tamen quivis cogno verat

quam tamen prius cogno verat = s D.S. kterou již dříve byl poznal (rozumí se tělesně, tj. nevěsta byla těhotná) - odpovídá tomu datum narození prvního dítěte?

starosvat je tam téměř vždy, jen se to vždy výslovně neuvádí, píše se občas latinsky nebo česky tlampač (nedávno se tady řešilo, Zora vysvětlovala)
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod eMKa » pon čer 09, 2014 18:53

Věra Mátlová píše:
quam tamen prius cogno verat = s D.S. kterou již dříve byl poznal (rozumí se tělesně, tj. nevěsta byla těhotná) - odpovídá tomu datum narození prvního dítěte?

starosvat je tam téměř vždy, jen se to vždy výslovně neuvádí, píše se občas latinsky nebo česky tlampač (nedávno se tady řešilo, Zora vysvětlovala)

Věrko díky za opravu ;-)

V mých končinách se opravdu neuvádí :-) Vysvětlení jsem četla.
eMKa

Příspěvekod Jolicek » pon čer 09, 2014 19:47

Děkuji Vám moc za pomoc. Bohužel doufal jsem v jiné zprávy. :( Jestli tomu totiž dobře rozumím, tak to slovo za Dorotou je tedy příjmení "Sládková". Doufal jsem, že to je něco jiného (že je tam nevěsta uvedena bez příjmení), protože......takhle tomu moc nerozumím...... Pokusím se to vysvětlit:
Věřil jsem, jsem, že Dorota je moje prababička, ale Sládková se nejmenovala. Přitom nejspíš s tímhle Václavem Jiráskem měla moje prababička "nemanželské" dítě. Měli ho ještě před touto svatbou (V LEDNU 1733). Je velmi nepravděpodobné, že by to byl jiný Václav Jirásek ze Mšena. Leda by to byl absolutní bezcharakter a udělal mé prababi dítě a ani ne za rok si vzal jinou již těhotnou ženu ze Šlapanic???
Bohužel nemohu najít úmrtí té mé prababičky......to by mi teoreticky pomohlo v objasnění..... nevím si poněkud rady. :(
Jolicek

Příspěvekod Věra Mátlová » pon čer 09, 2014 20:14

Tak jedině že by Dorota byla dcera/vdova po místním sládkovi ..... ale prababička v roce 1733? to by byla nějaká aspoň 6x prababička, ne?
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod Jolicek » pon čer 09, 2014 20:32

Máte samozřejmě pravdu, je to má mnohonásobná pra. :)
Bohužel o jejím tatínkovi nic nevím. Hledal jsem ho celý víkend, ale neúspěšně. Budu ještě pátrat, avšak domnívám se, že v tak malé vesničce ani sládek nebyl. Je to pro mě záhada..... snad něco vymyslím jak si udělat jasno.....
Každopádně děkuji za všechny poznámky přeji dobrou noc.
Jóla
Jolicek

Příspěvekod Věra Mátlová » pon čer 09, 2014 20:37

a které jsou to Šlapanice? ty kladenské?
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod Zora » pon čer 09, 2014 20:38

Vy máte nějakou indicii, že otcem nemanželského dítěte Doroty byl Václav Jirásek ?
Nebývalo častým zvykem, že se u nemanželských dětí uváděl otec. Možná by pomohlo uvést, co víte o Dorotě, z čeho se dá vycházet.

Předpokládám, že se jedná o Šlapanice v Čechách... ne o ty moravské :-(((
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod Věra Mátlová » pon čer 09, 2014 23:13

matriky Kmetiněves
1708 narozena Dorota Michálková
1728 žení se Antonín Sládek s Annou Boudníkovou, starosvatem je Václav Jirásek,famulus
1729 umírá Anna Sládková (psaná puella = dívka, ne virgo = svobodná/panna), 25 let ze Šlapanic
1733 leden Dorota Michálková ve Šlapanicích porodí nemanželské dítě s jistým Václavem Jiráskem
1733 duben famulus Václav Jirásek si bere Dorotu (Sládkovou) ve Šlapanicích se kterou "se již dříve stýkal"

1675-7 v indexu zapsány děti Jiří a Anna Sládkovi, překšrtnuto a napsáno "viz Otto", v zápisech je pak jako otec uveden Jiří Otto, sládek z Radešína
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod Jolicek » úte čer 10, 2014 5:20

Dobré ráno všem.
Děkuji Vám MOC MOC MOC, že mi pomáháte i v pátrání. Ano, jde o Šlapanice kladenské. Posílám Vám níže odkazy na Dorotu Michálkovou. Podle mého mínění je naprosto jisté, že jde o jednu a tutéž Dorotu. V 25 letech měla nemanželské dítě s Jiráskem (leden 1733). Tentýž Jirásek si bere v prosinci 1733 Dorotu Sládkovou. Doufal jsem, že jde o mou prababi Dorotu Michálkovou, vše by k tomu nasvědčovalo........ale.... proč je tam Sládková? Přitom Jiráskové se po této svatbě nerodili (tedy aspoň ne ve Šlapanicích - jinde jsem to ještě nestihl probádat) a Sládkové tam také nejsou (krom té Anny, která zemřela v roce 1729). Je to mrzuté......nevím si rady......a jelikož toto je linie mého jména, tak mě to samozřejmě hodně mrzí..... kor, když nemohu najít ani otce Doroty Michálkové - Jiříka Michálka.....což mi také hlava neber. :(
No, musím již běžet do roboty, takže přeji všem krásné tropické úterý.
Jóla

Posílám odkaz na narození dítěte Doroty Michálkové s Václavem "nečestným" Jiráskem. Matrika Kmetiněves 02/list 54:
Obrázek

odkaz na narození Doroty: matrika Kmetiněves 01/list 88:
Obrázek
Jolicek

Příspěvekod Věra Mátlová » úte čer 10, 2014 14:27

Několik úvah:
1. Po roce 1680 se na Kladensku (hlavně na panství Buštěhrad) ocitlo nové obyvatelstvo z panství Zákupy, protože to původní bylo obzvlášť těžce zdecimováno morem, podobně jako na panství Vinoř bylo přesunuto obyvatelstvo ze severočeských Markvartic a okolí. To se ale vždy jednalo o poddané téže vrchnosti. Šlapanice patřily Martinicům, kteří vlastnili vedlejší panství Smečno a Michálkovi tedy teoreticky mohli přijít do Šlapanic odtamtud, pokud taky byly po moru vylidněné. (ještě v roce 1690 píše například vrchnost hostouňského panství k žádosti o propuštění jedné své poddané na sousední panství, že "sice sám mám nedostatek a řadu gruntů prázdných ale pro dobré sousedství a proto že nechci překážek posvátnému svazku manželství činiti, poddanou propouštím").

2. Přejmenovávání "po střeše" sice ve středních Čechách nebylo tak běžné jako na jihu, ale přesto ve stejné době se vyskytuje třeba na sousední Unhošti, takže Sládek/Michálek/Jirásek by mohlo být takový případ.

3. příjmí podle povolání (Sládek) - pivovarů bylo všude hafo, kromě Radešína i jeden docela významný v sousedních Budenicích. Sládkové byli stejně jako mlynářská čeládka Stárků povoláním stěhovavým a některý Michálek povoláním sládek se tak mohl "zvrhnout" , nebo prostě Dorku zapsali jako (dceru) sládka (Michálka) Dorotu. V roce 1713 byl asi pivovar i přímo ve Šlapanicích, protože je tam uváděn sládek.

4. možná je to jen náhoda, ale když Václav Jirásek je za starosvata na svatbě Antonína Sládka, a později si bere nějakou Sládkovou - tak to asi nebude jen shoda jmen.

5. Občas se i farář/kaplan/kostelník/školní pomocník nebo kdokoliv zapisoval do matriky utne, když přepisuje z cedulek, tak prostě mohl jméno poplést.

Prostě - možností hodně. Tak suma sumárum co bych zkusila já:
Mrknout do generálního rejstříku Berní ruly jak je to s výskytem všech tří inkriminovaných příjmení v té oblasti - i když Slánsko se nedochovalo, byla jména pokud to šlo doplněno ze zpovědních rejstříků a tak by to nějakým vodítkem mohlo být
Mrknout do časově odpovídajících matrik okolních vsí patřících pod Smečno jestli se tam ta jména nevyskytují.
Velkostatek Smečno má hodně zachovaných gruntovnic a soupis poddaných od roku 1663, tak se podívat i tam do příslušných vsí.
Zkusit fond panství Budenice, jestli by se tam nenašly výhostní listy nebo něco podobného.
kozulena
Věra Mátlová

Re: 1733 - svatba - Šlapanice - HOTOVO - děkuji

Příspěvekod Jolicek » úte čer 10, 2014 21:04

Dobrý večer přeji.
Velmi si vážím Vaší odpovědi. Děkuji za ni i za rozšíření mých obzorů. Pokusím se propátrat vše (ačkoliv zatím nevím, jak se k uvedeným materiálům dostanu), co jste mi doporučila a snad se mi to nějak "spojí"..... Kéž by.
Přeji Vám všem vše NEJ.
Jöla
Jolicek

Zpět na VYŘEŠENO