Prosím o kontrolu čtení. Vyřešeno!!

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Prosím o kontrolu čtení. Vyřešeno!!

Příspěvekod Zdenek » sob bře 06, 2010 17:32

Prosím o kontrolu čtení v některých slovech si nejsem moc jistý, asi tam vidím spíš to co bych tam vidět chtěl, než co tam opravdu je.

http://imgway.eu/get.php?img=17763

Matyáš Coufal a Mariana po zemřelém (Nikolas Škobrtal) (jako rodiče) ...........svědci Martin Vyskočil a Jan Lha... , (oddávající) Martin Homolák.

15.5.1740 Senička , farnost Senice na Hané.
Naposledy upravil Zdenek dne čtv bře 11, 2010 19:27, celkově upraveno 1
Zdenek

Kontrola čtení

Příspěvekod František Matoušek » pon bře 08, 2010 13:46

K textu jenom tolik:
Matheus;(Matheus=Matouš;Mathyas=Matěj)
u příjmení jsem na rozpacích,neboť to vypadá jako Czosfal(Čosfal),ale i Czossal(Čošal).Určitě tam nikde v tomto jméně nevidím "u".
Další text by odpovídal až na druhého svědka,kde bych četl Joanes Kavka.Mám dojem,že to první písmeno,které vypadá jako "L" je konečné písmeno z řádku nad jménem.
Snad se k tomu ještě někdo vyjádří.Mějte se hezky.
František Matoušek

Příspěvekod Věra Mátlová » pon bře 08, 2010 16:46

Vidím to pane kolego přesně stejně jak popisujete. Teoreticky by bylo možné že zapisujícímu tam tu "u" uniklo, ale nevidím žádný důvod proč by použil dvojité ff kdyby měl v úmyslu napsat "Coufal" (Czoufal).
kozulena
Věra Mátlová

Příspěvekod Zdenek » pon bře 08, 2010 18:17

Moc děkuji za názor. Pisatel tohoto zápisu se obzvláště na příjmeních vyřádil. Jestli to je Coufal nebo ne ....? V tomto období se v matrice vyskytují podobné zápisy jako tento a snažím se z toho vybrat opravdu jen ty pravé Coufaly. Coufal, Coffal, Czoufal, Czoffal, Zoufal, Zoffal. To je zmatek co? Buďto tam bylo tolik různých příjmení, nebo se pisatel s těmi písmenky moc nepáral.
Ještě se zeptám to křestní jméno u Škobrtala jsem přečetl jako Nikolas. Myslíte že to může být?

Děkuji Zdeněk Olomouc
Zdenek

Příspěvekod Věra Mátlová » pon bře 08, 2010 19:45

To mi povídejte. Já se snažím rozmotat velmi plodnou rodinu se jmény Mašita, Maššita, Maschita, Masyta, Massyta ... nejvíc mně mate, když je i v indexu jednou rukou v jednom sloupci psáno od každé varianty několik kousků... to pak nevím jestli je lepší ta druhá větev, jihočeská, se třemi jmény po střeše během života... :D
kozulena
Věra Mátlová

Přečtení jména

Příspěvekod František Matoušek » úte bře 09, 2010 13:04

Jestli se mohu vyjádřit ke čtení jména,pak musím poznamenat,že na konci jména není "s",ale zřejmě "u",neboť nad "u" se dělala čárka a potom by jméno bylo psáno jako Nikolau,nebo když vezmeme znaménko nad posledním písmenem jako tečku,pak by to mohlo být "i" a výsledek by byl Nikolai.
V obou případech to na jménu asi nic nemění.Jak je vidět pisatel uvedeného zápisu měl opravdu velmi "vypsanou"ruku.
Mějte se hezky.
František Matoušek

Příspěvekod Zdenek » stř bře 10, 2010 15:53

Děkuji za potvrzení Nikol,-ase, aje. :wink:

Zdeněk Olomouc
Zdenek

Zpět na VYŘEŠENO