Sňatek 1805 němčina jižní Morava

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Sňatek 1805 němčina jižní Morava

Příspěvekod latrucha » ned pro 22, 2013 10:07

Dobrý den, prosím o pomoc se čtením a překladem. Jde o první zápis na pravé straně.
U ženicha přečtu, že byl obyčejný voják od dragounského regimentu, to další slovo po regimentu nepřečtu a potom je geburtig von Brozen (?) - a to nevím, kde je.
Jinak ještě nevěsta má zajímavé příjmení, čtu to jako Ezechiel, tak by mě zajímalo, jestli to tam uvidíte taky. :-)
Moc děkuji!
http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=11
latrucha

Re: Sňatek 1805 němčina jižní Morava

Příspěvekod havlisovka » ned pro 22, 2013 12:14

Slovo po "regiment" mi připadá jako "Kayser";
Brozen - na Moravě se nepohybuji, ale v okrese Litoměřice jsou Brozany (Brozan) a o kus dál Brocno (Brotzen);
na příjmení nevěsty si netroufám, jsem moc ovlivněná tím Ezechielem - mám tendenci to tam hledat a to není dobře :)
havlisovka

Re: Sňatek 1805 němčina jižní Morava

Příspěvekod Věra Mátlová » ned pro 22, 2013 12:38

Ženich byl nejspíš příslušníkem11. dragounského pluku "Kaiser", jeho mírová posádka byla v letech 1802-5 ve Vídni, doplňovací obvody až do roku 1860 výlučně z Moravy a Slezska, v 70. letech 18. století z Kyjova.
Místo narození mi nic neřík, vidím to jako Krop???
U té Kláry to skoro taky vidím na Ezechiel - ale bude to chtít větší průzkum, židovvští konvertité obvykle při konverzi měnili i jména/příjmí. I když ne všude, například u mých prapra zřejmě paralelně existovyla židovská a konvertovaná větev rodu, ti ortodoxní se psali Herle a ti katoličtí Hörl.
kozulena
Věra Mátlová

Zpět na VYŘEŠENO