jak se orientovat v latinském zápisu svatby?1776 - vyřešeno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

jak se orientovat v latinském zápisu svatby?1776 - vyřešeno

Příspěvekod máculka » sob pro 07, 2013 19:11

Je nějaký obecný návod jak se v takovémto zápisu vyznat?
http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... strana=429
třeba první zápis?
Pro mě je tam nějak moc jmen, přečtu, že ......Jan z Oujezda je syn Jana.... (sponsa) snoubenka? Anna také z Oujezda? dcera Václava Picka. Další bude nejspíš poddaného panství Svyjanského, možná i soudního okresu nebo matriky??? pak se dlouho nechytám, až Mathia syn Václava Burdy ?... dál Kateřina dcera Václava Picka z Oujezda a zase nevím nic. Chtěla bych vědět, kde se asi tak nalézají snoubenci? Ty ostatní jména budou rodiče? Svědci? Některé zápisy jsou psané jinak, tam se orientuji kdo jsou snoubenci a kdo rodiče ale takhle zapsáno to je pro mě naprostá záhada.
Naposledy upravil máculka dne sob pro 07, 2013 23:54, celkově upraveno 1
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Re: jak se orientovat v latinském zápisu svatby? 1766

Příspěvekod Zora » sob pro 07, 2013 19:40

Doplňte si, prosím, k Vašim příspěvkům "vyřešeno"

Postup: Ve Vašem prvním příspěvku použít tlačítko opravit , a do předmětu dopsat vyřešeno a odeslat.
Šetříte tím čas těm, kteří Vám chtějí texty přečíst.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod máculka » sob pro 07, 2013 19:44

Děkuji Zoro, vím jak na to, jen jsem v zápalu hledání zapomněla.
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Příspěvekod havlisovka » sob pro 07, 2013 21:07

Latinské zápisy můžou mít také různou formu. Konkrétně tady (a vůbec v této části matriky) to vypadá takto:

Contraxit matri(moni)um per verba de praesente Joannes ex Aujezd oriundus filius Joannis Shoř cum sua sponsa Anna etiam ex Aujezd oriunda filia Wenceslai Piczek, subditi Dominii Svijanensis, in Ecclesia Parochiali Stsa Trinitatis Laukovii praesente presbytero Francisco Preisler ejusdem loci capellano, et coram testibus, pronubo Mathia Bartler(?) judice Laukoviensi, Paranympho: Mathia filio Wenceslai Barta ex Wschen &(= et) Paranympha Catharina filia Wenceslai Piczek ex Aujezd.

Ptala jste se na jména, takže ten zbytek přepisovat nebudu, to jsou ohlášky (kdy byly a zda se vyskytly nějaké překážky) - snad to tak stačí.

Manželství uzavřeli Jan rodilý z Újezda, syn Jana Shoře, se svou nevěstou Annou také rodilou z Újezda, dcerou Václava Picka, poddaní panství Svijanského, v kostele Nejsvětější Trojice v Loukově, v přítomnosti kněze Františka Preislera v témž místě kaplana, a před svědky - starosvatem Matějem Bartlerem rychtářem loukovským, družbou Matějem synem Václava Bárty ze ?? (místopis neznám) a družičkou Kateřinou dcerou Václava Picka z Újezda.

V jiných matrikách můžete narazit na to, že se ohláškami začíná, pak následuje jméno kněze, pak teprve snoubenci, svědkové bývají vždy jmenováni jako poslední.

Jediná rada, kterou je možno se řídit, je hledat klíčová slova sponsus (ženich), sponsa (nevěsta), svědci můžou být psáni i jen jako testes (doslova svědkové), nikoli takto dopodrobna. Latina má šest pádů, v každém z nich má slovo jinou koncovku, podobně jako v češtině, nicméně kořen se nemění (všimněte si třeba testes - testibus, Trinitas - Trinitatis, judex - judice, atd).

Stačí to takto?
havlisovka

Příspěvekod Bodie » sob pro 07, 2013 22:42

Pokud začínáte se čtením a dělám vám problémy číst naškrábané latinské výrazy, tak vám v základní orientaci v zápisu svatby může pomoci, když najdete slovo cum (česky s). Ať má zápis jakoukoliv strukturu, tak toto slovo nebývá vynecháno. Za ním najdete jméno nevěsty někdy za slovem sponsa jak píše Havlisovka. A před ní je ženich někdy před jménem otce.
Bodie

Příspěvekod Zora » sob pro 07, 2013 23:01

najděte si v latinském slovníku potřebné výrazy . ženich, nevěsta, syn, dcera...
příjmení bývají podtržena.
struktura se mění, ale nejčastěji bývá asi taková:
josef, syn jana Nováka, rolníka v obci xy, panství PP s nevěstou marii, dcerou vavřince POspíchala, chalupníka, opět z obce, panství, vyjmečně bývají u ženicha a nevěsty uvedenä křestní jména matek
pak jsou svědci - jméno, příjmení, povolání, u žen uvedeno místo povolání, koho je manželka - vyjímku tvoří ženy, které měly svou profesi, třeba mlynářka...
někdy se vyskytují ï označení D u mužá a V u žen, jde vždy o označení osob, které jsou samostatné, stojí v čele rodiny, nebo nejsou na nikom dalším závislé. (blbě řečeno - nikdo je neživí)

Celý zápis bývá uvozen slovy: dnesního dne bylo uzavřeno manželství, osobně, přes svědky... v kostele tom a tom, farářem tím a tím...

http://slovnik.cz/

stačí se podívat zde na foru na starší latinské zápisy svateb.

V Čechách jsou ještě speciality - je uvedeno, prostřednictvím koho byla svatba uzavřena - tzv. tlampač, případně bývá uvedena osoba, která těm, co neumí číst a psat zprostředkovala zápis.
Někdy se zapisují i družičky a družbové...
Každá oblast má své tradice a každý farář psal zápisy podle svého
nevěsta byla ctihodná panna, nebo ctihodná vdova, ženich ctihodná muž, vdovec, někdy i dominus... vše podle postavení a podle uvážení faráře.
Zora
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod máculka » sob pro 07, 2013 23:19

Děkuji všem. Základní latinský slovník používám na Genea a zatím si s tím vystačím. Tyto zápisy jsou pro mě neobvyklé, s ohláškami jsem se ještě nesetkala. Je tedy pravděpodobné, že zápis o sňatku najdu na dalších stranách nebo stačil jen tenhle? Že jsou příjmení podtržená jsem si všimla, jen mě zarazilo, že jich tam je nejak moc. No už vím proč :-) Ještě jednou díky.
máculka

Příspěvekod Bodie » sob pro 07, 2013 23:23

máculka píše:Děkuji všem. Základní latinský slovník používám na Genea a zatím si s tím vystačím. Tyto zápisy jsou pro mě neobvyklé, s ohláškami jsem se ještě nesetkala. Je tedy pravděpodobné, že zápis o sňatku najdu na dalších stranách nebo stačil jen tenhle? Že jsou příjmení podtržená jsem si všimla, jen mě zarazilo, že jich tam je nejak moc. No už vím proč :-) Ještě jednou díky.

Informace o ohláškách jsou součástí zápisu o sňatku.
Bodie

Příspěvekod Zora » sob pro 07, 2013 23:28

máculka píše:Děkuji všem. Základní latinský slovník používám na Genea a zatím si s tím vystačím. Tyto zápisy jsou pro mě neobvyklé, s ohláškami jsem se ještě nesetkala. Je tedy pravděpodobné, že zápis o sňatku najdu na dalších stranách nebo stačil jen tenhle? Že jsou příjmení podtržená jsem si všimla, jen mě zarazilo, že jich tam je nejak moc. No už vím proč :-) Ještě jednou díky.

tenhle zápis obsahuje naprosto všechno o snatku výše uvedených osob,. je zapsánio, kdy se konaly ohlášky - to je předpoklad církevníého sňatku a potom text, že manželství bylo uzavřeno a v čí přítomnosti a kdo oddával.
žádný další údaj už není třeba, Z
Zora

Zpět na VYŘEŠENO