narození Vítanovice 1804 - matka a babička

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

narození Vítanovice 1804 - matka a babička

Příspěvekod máculka » sob říj 19, 2013 20:32

http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... 7551%29%29 doufám, že to bude zobrazovat správně..

24.leden 1804 dcera Anna otec Matěj Bernard, matka je opravdu Kateřina ( našla jsem i jiné jejich děti) dcera Ignatina? Waise?? chalupníka z Vítanovic č.6...........matka Dorota dcera Jakuba .....z Vítanovic č. 8......... kmotra Josefa dcera Jana Salaba? z Vítanovic?kmotr Josef Fanta? z Vítanovic

Ps: proč tam jsou ty tři křížky?
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Re: narození Vítanovice 1804 - matka a babička

Příspěvekod artepa » sob říj 19, 2013 20:49

bohužel odkaz navede na první stranu matriky
vedle čísla stránky je červeně napsáno "Přímý odkaz na obrázek", to zkopírovat anebo uvést číslo stránky (obrázku)
+++ to bude pravděpodobně proto, že se dotyčný nedokázal podepsat (neuměli psát)
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod artepa » sob říj 19, 2013 21:02

malé doplnění, je to ze zápisu narození jejich syna Jana
http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... 51&scan=33
otec Matěj Bernard chalupník
matka Kateřina dcera Ignatia? Wris? chalupnika z Vitanovic č. 6, panství Svijanskýho též? matky Doroty dcery Jakuba Kafky? sedlaka z Vitanovic č. 8 panství Svijan
artepa

Oblast pátrání: Podřipsko, Praha, Hranice na Moravě, Klobouky u Brna, Štarnov, Štěpánov, Velké Karlovice

Příspěvekod artepa » sob říj 19, 2013 21:17

ještě jednou :D jen pokus
odkaz na stránku http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... 51&scan=44
Anna
Matěj Bernard poloviční? sedlák
Kateřina dcera Ignatiuse Wrisa? chalupnika z Vitanovic č. 6 panství Svijanského též matky Doroty rozený Jakuba K? sedláka z Vitanovic č. 8 panství Svijanského
Dorota dcera Jana Perouska? sedláka ze Sebilovic? (místopis neznám :cry: )
Jozef fanta sedlák ze stejné obce
+++ místo Jozef Fanta
upraveno: dle mapy by to mohly být Soběslavice
artepa

Příspěvekod máculka » sob říj 19, 2013 21:32

děkuji, mě ten link na přímý odkaz na obrázek půl dne nechce fungovat, vždycky se mi pak stránka zavře. Tak jsem to zkusila nakopírovat.
Ještě se zeptám, když má ženich uveden věk např. 25 a v zápisu o jeho narození je o dva roky mladší, je to obvyklé? Třeba kvůli tomu sňatku? Kmotři se do knihy přímo podepisovali??
máculka

Oblast pátrání: Průhonice, Praha Smíchov, Staré město, Dunice okr.Humpolec, Vráž u Berouna, Pěnčín u Turnova a okolí

Příspěvekod artepa » sob říj 19, 2013 21:43

když napíšete i číslo stránky, je to rychlejší hledání :)
věk +- 2 roky není nic zvláštního, viz např. tady viewtopic.php?f=16&t=10154
Svědci, kmotři se podepisovali. V některých starších matrikách i snoubenci, pak je jiným, čitelnějším, písmem dopsáno něco víc o nich. Tohle mám jen "vykoukané" z matrik. Pravidla, nařízení neznám. Zřejmě se to dá najít na netu
artepa

Příspěvekod havlisovka » sob říj 19, 2013 21:44

Tak já u obou dětí vidím:

Matěj Bernard polowiczny sedlak
Kateřina dcera Ignatiusa Weisa chaloupnika z Wittanowicz Nro 6 panstwi Swijanskeho, tež matky Doroty rozeny Jakuba Krska sedlaka z Wittanowicz Nra 8 panstwi Swijanskeho

Kmotři a svědkové se někde podepisovali, někde ne, pravidlo je to až od určité doby. Negramotní katolíci dělali tři křížky, evangelíci a židé tři kolečka :)

A s věkem - uváděl se odhadem, záměr bych v tom nehledala, dva roky je poměrně běžná odchylka, viděla jsem i mnohem větší.
havlisovka

Příspěvekod artepa » sob říj 19, 2013 21:49

Přiznám se, že jsem si zatím nevšimla v těch evang. matrikách, které procházím, že by tam byla kolečka. +++ tam jsou často. Alespoň u těch zápisů, které mě zajímají, byli i svědci, příp. kmotři též evangelíci.
Budu si toho všímat víc, jestli uvidím ooo :)
artepa

Příspěvekod havlisovka » sob říj 19, 2013 22:10

edit: Tak jsem našla, nedalo mi to:

http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... 82&scan=41

ale abych byla spravedlivá, když se v té matrice zalistuje, najdou se jak křížky, tak kolečka... Mikovi ale zásadně psali kolečko :)
havlisovka

Příspěvekod Karolina Vernerova » ned říj 20, 2013 6:53

vidím, že hledáte i Bernardovi- hned jsem si myslela, že Bernatovi a Bernardovi budou z jedné rodiny- tak trochu...
TY Karolina
Karolina Vernerova

Oblast pátrání: Katolíci: Praha, Prachaticko, Teplice ----> Mělník, Slaný, Turnovsko až k Ještědu, Příbramsko, Sedlčansko, Rudník
Židé: Tábor, Votice, Klatovy, Heřmanův Městec, u Pelhřimova, Praha, Příbramsko

Příspěvekod artepa » ned říj 20, 2013 16:05

havlisovka píše:edit: Tak jsem našla, nedalo mi to:

http://matriky.soalitomerice.cz/matriky ... 82&scan=41

ale abych byla spravedlivá, když se v té matrice zalistuje, najdou se jak křížky, tak kolečka... Mikovi ale zásadně psali kolečko :)

Evidentně jsem byla slepá anebo to jaksi nevnímala, teda ty kolečka určitě nee :oops:
Pravda, proškrtnutou nulu tu jsem musela občas vidět, ale ...
Člověk se pořád učí, děkuji za rozšíření obzorů. Teď si toho budu všímat víc
artepa

Zpět na VYŘEŠENO