Svatba 1801 Přívozec němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

Svatba 1801 Přívozec němčina

Příspěvekod Dia_linn » ned zář 29, 2013 9:19

Prosím o pomoc při luštění zápisu o nevěstě a ženichovi:

17. october? 1801:

ženich: Johann Benda des Johann und Salomena ??? ???oluggr?? ??? Putzliz? N. 1 eheliche Sohn (ženich pochází z Puclic)
nevěsta: ??? (ale měla by to být Alžběta) ???? Fridrich Wotruba und Margaretha ??? von Wostraczin (Osvračín) Tochter ??? Prziwosten

pravá strana, 3. zápis odshora

http://actapublica.eu/matriky/plzen/prohlizec/316/?strana=368

Díky!
Přemýšlej o minulosti a budeš znát budoucnost (čínské přísloví)
Dia_linn

Oblast pátrání: farnosti Bezdědice, Borotice, Dobříš, Neumětely, Pičín, Starý Knín, Svaté Pole, Višňová (Středočeský kraj), farnosti v okr. Plzeň-jih a Plzeň + okolí

Re: Svatba 1801 Přívozec němčina

Příspěvekod Slim » ned zář 29, 2013 9:34

Když pominu, že to bylo vlevo, mám dojem, že jsem četl úplněněco jiného, protože jména matek jsem vůbec neviděl a části výče přečteného textu taky ne :(

17.9.1796:

ženich: Johann Benda des Johann Benda Chalupners Sohn von Puhlitz
nevěsta: Elisabetha Wotruba des Friedrich Wotruba chalupners in Prziwosten (Přívozec)
Naposledy upravil Slim dne ned zář 29, 2013 9:37, celkově upraveno 1
Slim

Oblast pátrání: Kunčice nad Ostravicí (Velké Kunčice, Ostrava-Kunčice)
Hrabová (Velká Hrabová, Ostrava-Hrabová)

Příspěvekod Dia_linn » ned zář 29, 2013 9:36

No to je zvláštní, protože já ten zápis vlevo vůbec nezaregistrovala - a co je tedy vpravo, 3. zápis odshora?
Dia_linn

Oblast pátrání: farnosti Bezdědice, Borotice, Dobříš, Neumětely, Pičín, Starý Knín, Svaté Pole, Višňová (Středočeský kraj), farnosti v okr. Plzeň-jih a Plzeň + okolí

Příspěvekod Slim » ned zář 29, 2013 9:39

no třetí se s Bendou nedá splést, je tam Herr Anton a datum 24 ale druhý je Johan Benda, ale manželka Kateřina, sestra Alžběty, že by ovdověl a podruhé se ženil? Ale vzhledem k uvedenému věku v prvním zápise 26. let a ve druhém 18. let je možné, že se jedná o jinou osobu ze stejného domu. Není to oblast s příjmím po střeše?

Já si toho druhého záznamu vpravo také nevšiml, když jsem zjistil, že třetí záznam vpravo je jiná osoba, šel jsem automaticky doleva, protože záměna vlevo/vpravo je zde na fóru absolutně běžná. No na druhou stranu, ten záznam vlevo by zůstal přehlédnut :)
Naposledy upravil Slim dne ned zář 29, 2013 9:49, celkově upraveno 1
Slim

Příspěvekod Dia_linn » ned zář 29, 2013 9:47

Ano, je to 2. zápis vpravo, omlouvám se, neumim počítat.

Je to trochu záhada - ten 2. Benda je vzhledem ke jménu matky rozhodně ten Benda, kterého jsem hledala. Našla jsem jeho narození v Puclicích r. 1780. Ale ten si měl vzít Alžbětu...nápad s ovdověním je dobrý, ale nesouhlasily by udané věky snoubenců, tedy konkrétně ženicha. I když vím, že ta čísla byla v této době dost nepřesná, přesto že by ten samý ženich omládl?
Jdu prohledávat Puclice, jestli tam najdu odpověď. Bohužel jsou bez indexů :-(

No pravda, ten záznam bych bez vás přehlídla. Ale zase bych teď neměla těžkou hlavu :-)
Dia_linn

Příspěvekod Slim » ned zář 29, 2013 9:51

Nevím teď sice z hlavy, kdy bylo příjmí po střeše zakázáno, ale mám dojem, že oba Bendové by se do doby kdy bylo běžné ještě narozením mohli vejít. Každopádně pokud se jednalo o Alžbětu, tak by to měl být ten záznam vlevo (ten starší). Napovědět by mohlo i narození prvních potomků, pokud bylo před rokem 1801, tak se určitě jedná o tu svatbu z roku 1796.
Slim

Příspěvekod Dia_linn » ned zář 29, 2013 9:57

Mám jen jejich syna, který se narodil r. 1812. Což mi vlastně dává odpověď na to, jestli jde v těch dvou zápisech o stejného Bendu...Co když to byli dva bratři a prostě se jmenovali stejně? Prý i to se stávalo, že byli dva žijící synové stejného jména...

Takže jsem našla Jana Bendu, nar. v roce 1769 stejným rodičům na stejném místě jako ten 2. Jan Benda. Navíc jsem nenašla jeho úmrtí před narozením toho druhého. Patrně tedy skutečně šlo o bratry se stejným jménem, kteří si vzali dvě sestry, Alžbětu a Kateřinu...
Dia_linn

Zpět na VYŘEŠENO