narození Hrotovice 1786 němčina vyřešeno

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

narození Hrotovice 1786 němčina vyřešeno

Příspěvekod Zora » stř kvě 22, 2013 19:44

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... ?strana=63

3.4,Hrottowitz Numero Conscripci 3
Maria,
otec Matthaus Zaf??? , Schaffar, Schaffer allda
matka Maria
kmotři
herr Pater Ignaz Göbl ???Welt?? Priester und Francisca eheweib der herr Matthaus Masopust brauer? - Bauerm? meistr allda

Jde mně o to, zda se může jednat o osobu, která byla u tohto zápisu:

http://actapublica.eu/matriky/brno/proh ... strana=196

matkou dítěte Fraze Honse.
viz příspěvek narození Odunec 1812
Zora
Naposledy upravil Zora dne čtv kvě 23, 2013 5:56, celkově upraveno 1
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Re: narození Hrotovice 1786 němčina

Příspěvekod luko » stř kvě 22, 2013 20:34

Sice není Marie Anna,ale snad neměli víc Marií.To příjmení je čitelnější a vypadá jako Zásměta psáno Zassmieta. Jenom nápad :D
Ty LuKo
˙˙˙ɐɯɐɥou nɹnɥzʌ ouɥɔǝsʌ ǝɾ ǝz 'ǝpɾıɹd ıɯ noqop ıupǝlsod
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Příspěvekod Zora » stř kvě 22, 2013 20:40

a mohlo by to příjmení být stejné jako v provním příspěvku příjmení Marie Anny? ? :-))) mými slovy - hledám dva shodné "piktogramy " :-)))
Navíc povolání otce této Marie pravděpodobně souhlasí s povoláním novopečeného otce z prvního příspěvku, třeba se na chvíli podílel na živnosti otce...
Marie, Mariana, Marie Anna, to moc nerozlišuji, mohlo jít o biřmovací jméno, co se týče Anny...
Zora

Oblast pátrání: Ivančice a okolí, Brno-Zábrdovice, jižně od Brna, Tišnovsko, Vysočina-Žďár, Křižanov, Velkobítešsko, Náměšťsko, z části Třebíč, mlynářské rody na řekách Jihlava, Oslava, matriky Rakousko z části

Příspěvekod luko » stř kvě 22, 2013 20:48

Téměř jistě to bude on.Akorát je to čitelnější.
...a ten "mistr" nemůže být studnař? Brunnenmeister?Zase jenom nápad.Němčině moc nehovím.
Ty LuKo
luko

Oblast pátrání: Oslavany,Ivančice,Rosice,Křižanov,Vysoké Popovice,Čučice,Mohelno,Troubsko,Dolní Kounice,Neslovice,Budišov,Tasov,Velké Meziříčí,Netín
Bystřice n. Pernštejnem, Boskovice, Olešnice, Štěpánov n. Svratkou, Kunštát, Sulkovec, Prosetín, Doubravník, Nedvědice, Sebranice, Strážek, Zábrdovice, Svratka, Dolní Loučky, Lysice, Kuřim

Příspěvekod Zora » stř kvě 22, 2013 20:56

Luko, jde o Franze Hanse. Rodina jeho první manželky - kromě příjmení - není už pro mě důležitá, mistra studnaře či jinak nechejme minulosti, on to bude asi sládek - Brauer (der)
Zora

Příspěvekod luko » stř kvě 22, 2013 21:03

OK,já se zamotám i ve vlastní rodině,natož v cizí... :)
Ty LuKo
luko

Příspěvekod Zora » stř kvě 22, 2013 21:17

mezirodem Honsů - Hansů se zamotá snad každý, k údajům, které mě navedly k prvnímu manželství Franze sjem se dostala díky tomu, že jsem pomáhala diplomantovi s diplomkou. Jako téma si zvolil osobu méhjo předka a jeho činnost v samosprávě obce. Student velice šikovný, takže vyhrabal spoustu archivních materiálů (které jsem zase neznala já) a naprosto nezištně se se mnou podělil...
Jen ta místa zeměpisná, ta nesedí, ale snad už je v tom pořádek...
A tak jsem se dozvěděla, že děti Franze vdovce, tesařského tovaryše a později mistra, který se oženil s vdovou, on přivedl jedno, ona druhé dítě, společně jich povili spousty... chodily na reálku do Brna, vstávaly ve čtyři a vracely se večer, jeden vystudoval německou techniku v Praze, další ve Vídni a další kluci měli velice zajímavá povolání... Netuším, kde se vůbec mohl tesařský mistr dozvědět o možnosti studia na německé technice ....Jak nám ta minulost zamotává hlavy :-)))
Díky za luštění, pomohl jsi mně.

Tímto taky děkuji veřejně onomu diplomantovi za neskutečně podnětnou spolupráci, snad si to přečte:-)
Zora
Zora

Příspěvekod Zora » čtv kvě 23, 2013 5:56

1809 - podle familysearch svatba Georgus Šlapák - Marie-Anna Zasmietová
1811 - podle familysearch svaba Franz Hons - Marie Anna Šlapáková (Hons si bral zřejmě vdovu po Šlapákovi)
1812 - v matrice narození Fracisca Honse, matka Marie-Anna, rozená Zasmietová.

Matka se narodila podle matriky 1786 jako Marie -.Anna Zasmietová.
Oříšek velice pravděpodobně vyřešen.
Děkuji všem za pomoc. Zora
Zora

Zpět na VYŘEŠENO