narození-1823-čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

narození-1823-čeština

Příspěvekod SabiPur » ned kvě 19, 2013 19:58

Dobrý den,
potřebovala bych poradit s poznámkou u nemanželského syna Václava Voltra - zápis zcela dole - vše mimo vpisek u otce přečtu
8/9 května 1826 Černilov dítě Václav matka Marie dcera Václava Voltra výměníka v Černilově a Kateřiny rodem Dědkové z Hořiněvsi, kmotři Matěj Koblížek chalupník z Černilova 41 a dcera Marie Jana Hojnýho sedláka z Černilova 13.
Vůbec však nerozluštím vepisovanou poznámku u otce. O nějaký hanlivý komentář by se jednat nemělo, absolutně to nebylo ve zvyku, všude jinde vždy jen zůstalo volné pole, navíc písmo to je dost neumělé a úplně odlišné od všeho ostatního...Pokud se tam podepsal nemanželský otec, chybí mi tam nějaký komentář k tomu. Navíc mi tedy připadá, že bylo i opravováno zaškrtnutí manželský na nemanželský v příslusném sloupci....Václav Voltr se podruhé žení o 35 let později, kde je uváděn stále jako nemanželský syn Marie Voltrové atd. a o žádném otci, i který by se přihlásil, ani slovo...a jeho matka Marie zůstala až do konce života svobodná a uváděná jako Voltrová.
Děkuji
Obrázek
SabiPur

Re: narození-1823-čeština

Příspěvekod ozana » ned kvě 19, 2013 20:54

vidím tam něco jako Mateg ....
Ožana neznamená ženu, přestože to kdysi velmi dávno bylo ženské křestní jméno
ozana

Oblast pátrání: Slezsko, Petřvald okr.Karviná, Šenov

Re: narození-1823-čeština

Příspěvekod SabiPur » ned kvě 19, 2013 21:31

Tak nad Matějem jsem taky přemýšlela, jen mě zaráželo, že "a" pak píše stejně jako kněž píše "r", nebo mi to tak přišlo. Zkusím tedy prohledat místní Matěje a pak bude jasnější třeba i to příjmení....
SabiPur

Zpět na VYŘEŠENO