narození latina Horoměřice 1754 VYŘEŠENO děkuji

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

narození latina Horoměřice 1754 VYŘEŠENO děkuji

Příspěvekod Air15 » sob kvě 18, 2013 18:16

Dobrý den, potřeboval bych poradit s překladem latinského textu ze dne 9. listopadu 1754. Toto je moje první zkušenost s takto starým textem, i se slovníkem toho přečtu málo. http://actapublica.eu/matriky/praha/pro ... ?strana=99

Roku 1754, ...(takřka tři řádky nemám ponětí co se tam píše)... Vitus legitimus filius Georgi Horak Auhonicio? (Vít legitimní syn Jiřiho Horáka?? z Úhonic?) ... Catharina legitima filia? ...

...jedná se tedy o Víta legitimního syna Jiřího Horáka? Matka Víta je Kateřina? Nebo se úplně pletu?

Děkuji za případnou pomoc.
Naposledy upravil Air15 dne ned kvě 19, 2013 19:10, celkově upraveno 1
Air15

Oblast pátrání: Úhonice, Drahelčice, Lidice, Loděnice u Prahy, Chrustenice, Rudná u Prahy (Dušníky, Hořelice), Chýně, Horoměřice,

Re: narození latina Horoměřice 1754

Příspěvekod Gabi » sob kvě 18, 2013 22:48

Anno 1754 Post Trinam Promulgationem Aunieticij (Únětice) factam videlicet
Dominica 14., 20 et 21. post Pentecosten, quae inciderunt in 13. 20. et
27. Octobris. Non obstante allo Canonico Impedimento, quod in previo
examine fuisset compertum, per me subscriptum Curaturi loci die 3 No-
vembris per verba de praesenti junctus est in Matrimonium Honestus
Adolescens Vitus legitimus Filius Georgij Horak Auhonicio (Úhonice) cum
honesta puella Catharina legitima Filia Petri Karaus Horomierzicis (Horoměřice)
Praesentibus testibus : Georgio Pomajsl, Auhonicio. Vito Hrabie Para-
nympho Horomierzicis & Anna legitima filia Josephi Burian ex
Scharka. Tribus sub missa Cantata ritu praescripto benedixi.
:) Gabi
Gabi

Oblast pátrání: Stříbro/Mies; Sulislav/Solislau; Pňovany/Piwana; Stod/Staab; Chotěšov/Chotieschau

Příspěvekod Janinka » ned kvě 19, 2013 8:42

Air15 píše:...jedná se tedy o Víta legitimního syna Jiřího Horáka? Matka Víta je Kateřina? Nebo se úplně pletu?

Možná v tom máte trochu zmatek, protože to není zápis o narození, ale zápis sňatku :), tedy Vít, syn Jiřího Horáka si bral Kateřinu, dceru Patra Karause.
Janinka

Příspěvekod Air15 » ned kvě 19, 2013 11:32

Moc děkuji za vyvrácení mého omylu :-) Teď jenom takový teoretický dotaz, na kolik myslíte, že je pravděpodobné, že muži se narodilo první dítě 21 let po svatbě a poslední 34 let po svatbě. Samozřejmě je tu možnost, že první žena zemřela a on se znovu oženil. Na to asi moc velká šance nebude...
Air15

Oblast pátrání: Úhonice, Drahelčice, Lidice, Loděnice u Prahy, Chrustenice, Rudná u Prahy (Dušníky, Hořelice), Chýně, Horoměřice,

Příspěvekod Janinka » ned kvě 19, 2013 11:52

Není zač :). S těmi dětmi je to podivné, ale nic není nemožné, já například v rodokmenu měla pár, který spolu byl třicet let, než žena zemřela, ale děti spolu neměli, tentýž rok se on oženil podruhé a od svých pětašedesáti do pětasedmdesáti si pořídil tři děti. Než umřel :D.
Není třeba možné, že se ty první děti narodily někde jinde? Třeba že se na čas někam odstěhovali a pak se zase vrátili, to mi připadá pravděpodobnější.
Janinka

Příspěvekod Air15 » ned kvě 19, 2013 12:10

No to je možný, ale teď to hledat... :-) to bude nadlouho. Já jsem s rodokmenem začal teprve nedávno, takže se pořád učím za pochodu. Bojím se abych neudělal chybu, abych se nespletl a nezahrnul do rodokmenu nějakou úplně cizí rodinu.
Air15

Příspěvekod Janinka » ned kvě 19, 2013 12:23

Rodokmen je v lepším případě záležitost měsíců, ale spíš to vidím na roky :D, je to časově hodně náročné, chce to jen trpělivost :).
Janinka

Příspěvekod Air15 » ned kvě 19, 2013 12:27

Já vím, počítám s tím. Ale zatím to šlo poměrně rychle, co sem našel to přesně odpovídalo tomu co sem potřeboval, až sem se teď dostal do 18. stol. :-) Ale musím říct, že mě to strašně baví
Air15

Zpět na VYŘEŠENO