VYŘEŠENO Gruntovní kniha, 1831, Louky n. Olší, němčina

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Gruntovní kniha, 1831, Louky n. Olší, němčina

Příspěvekod Ondřej Švéda » pát črc 10, 2026 10:13

Dobrý den,
potřeboval bych pomoc s přečtením části záznamu dopsané tužkou u třetího držitele gruntu, na levé straně, já tam vidím toto:
Bartholomeus Pasdzora rčete Schweda kauft N... 1 ... ...tabl... 25 July 831 in lonk.
https://digi.archives.cz/da/permalink/3 ... 0154274b27

Zároveň bych se chtěl zeptat na význam této poznámky, jelikož takhle mi to vyznívá, že Bartholomeus se narodil do rodiny Pasdzorů a až později přijal jméno Schweda? Tohle vysvětlení mi ale nesedí, jelikož o žádném Bartholomeusovi Pasdzorovi nejsou v místních ani okolních matrikách záznamy, i když tato rodina by tam měla žít aspoň tři generace. Jedná se tedy spíše o chybu, kdy Schwedu napsali jako Pasdzoru a pak to poznámkou opravili? Nebo měl tenhle Schweda přijmout příjmení po chalupě? Děkuji předem za pomoc.
Naposledy upravil Ondřej Švéda dne sob črc 11, 2026 8:57, celkově upraveno 2
Ondřej Švéda

Oblast pátrání: Severní Morava, Jižní Polsko

Re: Gruntovní kniha, 1831, Louky n. Olší, němčina/čeština

Příspěvekod zburget » pát črc 10, 2026 18:06

Bartholomeus Pasdiora recte Schweda kauft dto 1ten & intabl. 25ten July [1]831 in Cons. Münze

Zároveň bych se chtěl zeptat na význam této poznámky, jelikož takhle mi to vyznívá, že Bartholomeus se narodil do rodiny Pasdzorů a až později přijal jméno Schweda? Tohle vysvětlení mi ale nesedí, jelikož o žádném Bartholomeusovi Pasdzorovi nejsou v místních ani okolních matrikách záznamy, i když tato rodina by tam měla žít aspoň tři generace. Jedná se tedy spíše o chybu, kdy Schwedu napsali jako Pasdzoru a pak to poznámkou opravili? Nebo měl tenhle Schweda přijmout příjmení po chalupě? Děkuji předem za pomoc.
Teď vám to už smysl dává?
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Příspěvekod Ondřej Švéda » pát črc 10, 2026 19:35

Děkuji mnohokrát. Takže pokud slovo recte znamená dobře nebo správně, tak se pravděpodobně jedná o opravu chyby a Bartholomeus se jmenoval ve skutečnosti Schweda?
Ondřej Švéda

Oblast pátrání: Severní Morava, Jižní Polsko

Příspěvekod zburget » pát črc 10, 2026 20:49

recte = řečený, zvaný - Bartoloměj Pazďora řečený Švéda. Nevím, jak je to v dané oblasti s příjmením po střeše, v daném roce by se to už dít nemělo, ale takto zapsané to na jasné příjmení po střeše vypadá.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko
Kyjovsko

Zpět na VYŘEŠENO