VYŘEŠENO O 1676 Starý Plzenec čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO O 1676 Starý Plzenec čeština

Příspěvekod genjan » pát srp 22, 2025 12:21

Dobrý den,

můžu poprosit o kontrolu, zejména tučných částí.

- vpravo, poslední zápis (zasahuje i na další stranu), 2.2.1676 https://www.portafontium.eu/iipimage/30 ... =773&h=306

Letha Panie 1676 2 Februarii; Pocztiwy Mladenecz Andres Ružicžka, Ržemesla Kowaržskeho, Syn Wlastny N. Bartholomiege Broze, Niekdy Kragskeho Posla Miesta Kralowskeho Rakownika, s Pocztiwau Panij Alžbietau, Pozustalau Wdowau Po N. Krystoffowi Kratochwily, Někdy Kowarži Zewsy Timakowa, obadwa Swobodny, w Kostele Matky Boži w Miestys Starem Plzenczy odemnie Dwogi Czti Hodneho Knieze Mattausse Matiegowskeho, naten cžas Pana Ffararže, w Pržitomnosti Panuw a Pržatel swych, Giržiho Ssmauze Ze wsy Lytohlaw, Kotfffryda Mezyhorskyho

Děkuji za ochotu. Zdraví genjan
Naposledy upravil genjan dne sob srp 23, 2025 7:41, celkově upraveno 1
genjan

Re: O 1676 Starý Plzenec čeština

Příspěvekod zburget » pát srp 22, 2025 14:18

je nepodstatné drobnosti:

… Bartholomiege Brože, Niekdy Kragskeho Posla … s Pocztiwau Pany :roll: Alžbietau, Pozustalau Wdowau Po N. Krystof(f)owi Kratochwily, … Mattausse Matiegowskeho, naten cžas Pana (F)fararže, w Pržitomnosti … Kotf(ff)ryda Mezyhorskyho …

To jakoby zdvojené 'f' nejsou dvě 'f' (nebo dokonce tři), ale je to jen způsob zápisu jednoho písmene.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod genjan » pát srp 22, 2025 15:46

Děkuji Vám za opravu, s těmi spřežkami pořád bojuju, podobně jako s i/j/g. Sice už jste mi to vícekrát vysvětloval, ale pořád v tom dělám chyby.

Chtěl jsem se hlavně ujistit, že tam píšou Andre(a)s Ružicžka, když zároveň se uvádí, že je to vlastní syn Bartoloměje Brože.

Ještě jednou díky.
genjan

Příspěvekod zburget » pát srp 22, 2025 15:58

genjan píše:…pořád bojuju, podobně jako s i/j/g.
Hlavně mě nenapadá žádná varianta koncovky -ij - to je v češtině, němčině i latině naprostý nesmysl.

genjan píše:Chtěl jsem se hlavně ujistit, že tam píšou Andre(a)s Ružicžka, když zároveň se uvádí, že je to vlastní syn Bartoloměje Brože.
Zcela zřetelně ano.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod genjan » sob srp 23, 2025 7:41

Ještě jednou díky.
genjan

Zpět na VYŘEŠENO