VYŘEŠENO Matrika O Kvasetice 1745 čeština

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO Matrika O Kvasetice 1745 čeština

Příspěvekod Asanoth » pát srp 08, 2025 9:52

Zdravím,
prosím o přečtení záznamu úmrtí vlevo třetí odspoda.
Jde mi zejména o to, jestli Kateřina byla vdaná (možná to z toho plyne) a za koho (to tam podle mě není).
https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... creen=true

"z Kvaseitic: dne 9 seh?? pohzbena dla pzi chramu Pana swateho Jana Ktl. Kateřina Adamczova stara okolo 30 let haroyna? K/H?ousi? cejs? Zaopatzenau ad Nawazowj mogersth? dne 29. Octobi. vsj? 88 umiragiczhad dhmo Martina Aut. Wodaka pt f:"

Děkuji.
Naposledy upravil Asanoth dne úte srp 12, 2025 16:26, celkově upraveno 1
Asanoth

Re: Matrika O Kvasetice 1745 čeština

Příspěvekod zburget » pát srp 08, 2025 10:35

Hlavně jste ve špatné vesnici :-)

A při čtení si fakt dávejte větší pozor! Např. u slova "byla" je na začátku naprosto jasná smyčka dolů. A vy tam napíšete 'd'. A písmeno se smyčkou dolů tam žádné nenapíšete. Ve jméně Kateřina taky ignorujete písmeno se spodní smyčkou.
Taky by neškodilo při přepisu trochu přemýšlet. Je to přece česky. Co si tak představujete pod pojmem "umiragiczhad"? Jaké mužské jméno by tak odpovídalo zkratce Aut.? Vždyť to přece musí dávat nějaký smysl. A když ho to nedává, tak to asi čtete špatně a je potřeba přemýšlet, co jiného by to tak mohlo být.

z Krasni hori dne 9 Tehoss pohrzbena byla przi chramu Pane swateho Jana K[řti]t[e]le Kateina Adamczova stara okolo 30 let nemoczna dlouhi czas Zaopatena(u) od Nakazani(?) Pozemskeho(?) dne 29. Octob(i). wssi(?) SS umiragiczich od dhmo Mne P. Martina Ant. Wodaka pt f.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Příspěvekod Asanoth » pát srp 08, 2025 11:14

zburget píše:Taky by neškodilo při přepisu trochu přemýšlet. Je to přece česky. Co si tak představujete pod pojmem "umiragiczhad"?

Když u toho přemýšlím, tak přijde uživatel zburget a řekne, že to mám přepisovat písmeno od písmene tak, jak je to napsané a nesnažit se o úpravu do (moderní) češtiny. Že je umiragicz... cokoliv za tím... "umírající" je asi jasné.

Díky.

Jde z toho teda nějak odvodit, jestli byla vdaná nebo ne?
Asanoth

Příspěvekod zburget » pát srp 08, 2025 17:56

Asanoth píše:Když u toho přemýšlím, tak přijde uživatel zburget a řekne, že to mám přepisovat písmeno od písmene tak, jak je to napsané a nesnažit se o úpravu do (moderní) češtiny.
Ale to se přece ani v nejmenším nevylučuje. Naopak. Čtu a přepisuju co vidím, přesně tak, jak je to napsáno. Rozhodně neupravuju do moderní češtiny. A když mi z toho vyjde prokazatelná pitomost, tak musím zjistit, co tam vidím špatně. V první řadě popřemýšlím, co by tam z logiky záznamu mohlo být a podívám se, jestli na to pasujou písmenka. Pokud ano, zapíšu. Pokud ne, musím přemýšlet dál, tak dlouho, až mi z toho něco smysluplného vypadne.
Jak myslíte, že jsem četl tenhle váš záznam, který je zapsaný opravdu hodně škaredě? Když je tam hromada písmenek nějak zašantročená nebo někde splynula s jiným písmenkem? Nemám tu křišťálovou kouli, do které bych se podíval a ta mi vysypala to, co se tam písař snažil namastit. A vy čekáte, že tady z nás vypadne správně přečtený záznam. Co byste si o mém čtení myslel, kdybych vám tam napsal "umiragiczhad"?
Jasně, nepřečtete to, kdyby jo, tak to sem naprosto logicky nedáváte. Nemusíte to přečíst správně. Nikdo vám nebude nadávat za špatně přečtené slovo. Ale nesmí to přece být na první pohled do očí bijící nesmysl. Když je vám jasné, že je něco špatně a vy fakt netušíte, co by tam mělo být, tak buď písmeno, které víte, že je špatně nahraďte nějakým zástupným znakem (tečka, otazník), protože to písmeno opravdu nepřečtete. A když přečtete slovo, o které sice smysl dává, ale nějak vám tam nepasuje a nebo si nejste jistý tím, že je to správně, tak za něj dejte otazník do závorky. Tak, jako jsem to udělal já tam, kde si fakt nejsem jistý.
Tož asi tak.

Neberte to prosím, jako nějakou buzeraci, ale jako snahu o dobrou radu, jak se naučit co nejlép číst. Donutí vás to nad textem, nad slovy a nad písmeny daleko víc přemýšlet a nakonec sám uvidíte, že spoustu věcí rozlousknete. A veřím, že z toho sám budete mít radost, že se vám podařilo přečíst nějakou příšernost. Jen tomu fakt chce věnovat víc času. teď to nebude namířeno na vás, ale celkem často se tady potkávám s tím, že jsem přesvědčený o tom, že opravě nějakého textu tady věnuju výrazně víc času, než tomu věnoval tazatel. Tam, kde je přepis totálně odfláknutý, je tam přepsáno něco tak, aby tam jen něco bylo bez ohledu na to, že vůbec nesedí počty a tvary písmen. Kolikrát přemýšlím, jestli se dívám na správný záznam - na ten sám, na který se díval tazatel. To pak fakt přemýšlíte o tom, jestli to vůbec budete opravovat. nebo pošlete tazatele ke všem čertům. Opakuju, není to mířeno na vás. Ve vašem případě se vás nějak snažím dokopat k tomu, abyste se naučil přečíst co nejvíc sám, protože je vidět snaha a velký posun od toho, co tady jste.

Jde z toho teda nějak odvodit, jestli byla vdaná nebo ne?
No tak posuďte sám:
Z Krásné hory: dne 9. téhož [měsíce] (listopad) pohřbena byla při chrámu Páně sv. Jana Křtitele Kateřina Adamcová, [která zemřela] ve věku přibližně 30 let po dlouhé nemoci. Zaopatřena od "Nakázání pozemského"(?) dne 29. října "všemi svátostmi"(?) [včetně] pomazání nemocných (svátost umírajících) ode mne, P. Martina Antonína Vodáka, toho času faráře.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Mistr Jan » pát srp 08, 2025 18:27

nakazeni wogenskeho
zde ještě jednou, nakažena od wogaku: https://aron.vychodoceskearchivy.cz/apu ... 630ba9bc51

Řekl bych, že to souvisí s druhou slezskou válkou, která se odehrávala i tohoto roku.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Bitva_u_% ... 8F%C3%A1ru
Po vítězné bitvě u Hohenfriedebergu 4. června 1745 se pruský král Fridrich II. se svou armádou stáhl a vrátil se do vnitrozemí Čech, pronásledován ustupující rakousko-saskou armádou pod velením knížete Karla Lotrinského. ...

To slovo před svátostmi bude podle mě nějaké divně zapsané "všemi".
J.
Mistr Jan

Oblast pátrání: okresy Kladno, Rakovník, Beroun, Kutná Hora, Opava, Tábor, Písek, ale i jiné
Rodokmen online: https://www.myheritage.com/site-OYYV77D ... QLZWJBILY/

Příspěvekod zburget » pát srp 08, 2025 19:13

Jo, to by dávalo smysl. Po dlouhé nemoci zaopatřena od nakažení vojenského všemi svátostmi umírajících - tedy zaopatřena všemi svátostmi, kterými se zaopatřují umírající.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Asanoth » úte srp 12, 2025 10:21

Kdybych to dovedl posoudit sám, neptal bych se na fóru. Mohou být nějaké nuance, které neznám.
Asanoth

Příspěvekod zburget » úte srp 12, 2025 10:45

Asanoth píše:Kdybych to dovedl posoudit sám, neptal bych se na fóru. Mohou být nějaké nuance, které neznám.
V tom textu není ani náznak jejího rodinného stavu. I kdyby bylo zvykem psát do všech záznamů, že byla vdova nebo manželka, tak tady v tom jednom jediném to mohl někdo vynechat. Stejně tak, i kdyby bylo zvykem poctivě psát, že byla svobodná (a dcerou toho a toho), tak tady v tom jednom jediném to mohl někdo nenapsat. Pokud někde nějaká informace není, tak tam prostě není. I když já píšu indexy a mám v záznamu napsáno, že třeba zemřela Anna Pavla Novotného a bylo jí přes dvacet, Tak to jméno Pavel píšu s otazníkem jak do kolonky otce, tak do kolonky manžela. Čert ví, jak to bylo.
Nikdy v záznamech nehledejte nic, co tam není.
Zbyněk Burget
zburget

Ostravsko

Příspěvekod Asanoth » úte srp 12, 2025 16:26

Dík :) .
Asanoth

Zpět na VYŘEŠENO