VYŘEŠENO O 1707 Mladošovice česky

Archiv vyřešených příspěvků. Prosíme již neoživovat.

VYŘEŠENO O 1707 Mladošovice česky

Příspěvekod MilanVi » ned úno 09, 2025 17:53

prvního zápisu vpravo https://digi.ceskearchivy.cz/5671/88/2510/701/85/0 . Ja čtu:

Anno 1707
303.
30 Januarj
Skrze dwogicztihodneho knieze Jana Norberta stwrzenj gsau wstawu S. manzelstwi osoby tyto Bernart wlastnj syn Urbana Bumby zewsy Suhdola s pannau Rozinau pozustalau czerau posrvmrti??? neb: Kasspara Sworka???? zewsy Hrachowisst s przitomnosti Wawrzincze Sladka zewsy Boru Ssymona syna Krzizkowiho z Hrachowisst amnoc??? tow chramu Panie Mladossowskem

Díky předem,
Milan
Naposledy upravil MilanVi dne ned úno 09, 2025 22:31, celkově upraveno 1
MilanVi

Re: O 1707 Mladošovice česky

Příspěvekod zburget » ned úno 09, 2025 21:54

Anno 1707
303.
30 Januari
Skrze dwogicztihodneho knieze Jana Norberta stwrzeni gsau wstawu S. manzelstwi osoby tyto Bernart wlastni syn Urbana Bumby zewsy Sukdola s pannau Rozinau pozustalau czerau pos(rv)mrti (podle jiných záznamů, tady se to moc nepovedlo) neb. Kasspara Ssiwaka(?) zewsy Hrachowisstw s przitomnosti Wawrzincze Sladka zewsy Boru Ssymona syna Krzizkowiho z Hrachowisste amnohichginich to w chramu Panie Mladossowskem

Tím Ssiwakem si ale jistý nejsem vůbec. Na začátku je uršitě ss-. Nejdřív jsem myslel, že st- nebo ff-, ale to, co vypadalo jako škrtnutí 'ff' nebo spodek od 't' je propitý tah z protější strany. Pak je těžko říct, ale mohlo by tam být 'i'. Ta tečka je, si myslím, moc tmavá na to, aby byla jen propitá z druhé strany, i když zrovna v tom místě je taky tečka nad 'i'. Takže těžko říct. Pak by tam mohlo být 'w' - resp. nenapadá mě, co jiného by to mohlo být. Pak je něco, co nevím co je, ale jediné, co mi tam pasuje, je 'a'. Dalčí písmenko se čte opravdu blbě, protože je tam zrovna díra v papíru. A o kousek dál další. A ty díry jsou způsobené na této straně, protože z druhé strany je v místě jedné díry 'r' a v místě druhé vršek 'z'. Je možné, že to písař z téhle strany načal nějakým kulatým písmenem a pak to z druhé strany dorazil. A ta svislá čárka dolů mezi těma dvama dírama, kterou jsem nejdřív považoval za spodní tah 'h' je propitá část 'z' z druhé strany. Takže - když si odmyslím to, co je propité z rubu a zkusím si domyslet, co má být v těch dírách, tak by tam mohlo být '-ka'. Ale berte to prosím s rezervou, to se opravdu reálně přečíst nedá. Zkuste hledat v novodobějších indexech, pokud jsou, jestli tam objevíte nějaké odpovídající příjmení. Já teda žádný index nenašel, ale netuším, jak se v Třeboni indexy hledají.
Zbyněk Burget
zburget

Oblast pátrání: Konicko, Protivanovsko (okres Prostějov); Boskovicko
Ostravsko

Re: O 1707 Mladošovice česky

Příspěvekod MilanVi » ned úno 09, 2025 22:31

Díky moc za velkou snahu! Ja se nad tím hrozně trápil, zkoušel jsem měnit kontrast, .... jestli mi to nepomůže a nic :(. Tak se zkusím podívat do indexů, jsou od roku 1784 - dobrý nápad.

Hezký den přeje
Milan
MilanVi

Zpět na VYŘEŠENO