od pasou » úte lis 05, 2024 18:48
Zdravím a děkuji, tenhle zápis jsem sem dal proto, že se potřebuji ujistit, že postupuji správně, tak bych si dovolil to nějak popsat. Doufám, že to moc nevadí a že je to aspoň trochu srozumitelné.
Koutský jsou moji přímí předci. Koutských jsem našel poměrně dost, vesměs všechny z okolí Kostomlat n. L. a Lysé n. L. (okres Nymburk).
U svatby mého praprapradědy je napsáno, syn Václava Koutskýho, kováře z Hronětic č. 45.
Potom jsem našel zápisy narození několika dětí V. Koutského a Anny, dcery Kašpara Krále z Wustry.
4 děti se narodily v Lánech č. 23 a 2 v Hroněticích č. 45 (obě vesnice jsou vedle sebe), ale narození svého praprapraděda Josefa jsem nenašel. Až jsem narazil na výše uvedený zápis svatby, kde jsem si všiml, že ženich byl z Kout (to je také okres Nymburk, ale z druhé strany N., první vesnice byly panství Lysecké, Kouty p. Poděbratské), tak jsem hledal v Kouteckých matrikách a Josefa jsem našel nar. 6.1.1787, svatba byla 1784. Jiné Koutské jsem v Koutech nenašel. Další děti nar. po Josefu byly dvojčata Jan a Václav nar. r. 1789 v Lánech 23. Tak mi z toho vychází, že můj prapraprapraděd se nejspíš narodil v Lysé (jeden typ bych měl, ještě ho musím prověřit), nějak se octl v Koutech, přijel se oženit do Wustry a v Koutech se narodil můj praprapraděd Josef a Václav se vrátil do Hronětic. Mladších Koutských mám dost.
V jiných dokumentech jsem zatím nehledal.
Jestli to nějak vadí, moc se omlouvám.
P. Soukal