Tak jak jsem slíbil, tak jdeme na to - ale ještě vás trochu potrápím

Jan Serbausek
domkař w Ja
wornicy
NC 213, manželsky syn
+ Wacl
awa Serb
au
ska
sedlaka w Ja
wornicy
NC 37 a manželky
geho Anny rozen
e + Giřjho Z
ahradnjk
a rol
njho
pachty
ře w Dobřin
owě NC 1 panstwj RychnowaFranti
sska
(kde jste tam viděl to š, opravdu naprosto nechápu) katoli
cka
(ten jakoby háček neznamená háček, ale jen odlišovátko, že se jedná o písmeno -c- a nikoli o -i-) a manželska … (No a tohle je místo, se kterým vás tedy ještě potrápím. Zora vám poslala tabulku s kurentem, ode mě máte přepis ženicha, takže máte i srovnávací materiál. Projděte si písmenko po písmenku, co jsem vám přečetl a zkuste pomocí toho luštit nevěstu.)Rozdíl mezi W a M bývá někdy celkem malý, ale musíte se ho naučit vidět. Ona vůbec velká písmena obecně v kurentu se někdy dost pletou. No a potom pozor na písmena v kurentu, kde mají stejný tvar, jako písmena naše dnešní, ale mají jiný význam (dnešní r = kurentní a apod.) A pozor, ono je tady opravdu psáno Serbausek (není tam š - to by bylo zapsáno, jako -ss-). Jak už jsem naznačil, nikde nenajdete jednoduché -v-, všude bude psáno pouze dvojité -w-. Tohle je potřeba si uvědomit a pořád na to pamatovat, jinak vám budou v textu přebývat nožičky a budete číst špatně jiná okolní písmena. A ještě jedna "drobnost" - písmeno -j- vypadá v tomto rukopisu, že znamená dlouhé měkké -í-, V dobách, kdy se ještě nepoužívala diakritika, písmeno -j- je totéž, co měkké -i- a mělo by se přepisovat, jako -i-. Zde přepisuju, jako -j-, protože je v tom skryté to vyjádření délky samohlásky.
To, že vás tady s kurentem budeme trochu trápit je proto, abychom vám pomohli naučit se ho číst. Ve starých rukopisech ho budete potkávat na každém kroku a bez jeho opravdu dobré znalosti se absolutně neobejdete. A tady se jedná o vyloženě písankový krasopis. V tomhle záznamu je jediná zrada, že poprvé je jméno Serbausek napsáno humanistickým (naším normálním) písmem. Jak se v záznamu začnou míchat typy písma, je to vždycky pakárna. Obzvlášť pro začátečníky. Ale nebojte, nenecháme vás v tom a pomůžeme vám.